Concert op zondagochtend 8 november van het opleidingsorkest Pro Honore et Virtute in het Vestzaktheater. (foto: Annemieke van Tinteren)
Concert op zondagochtend 8 november van het opleidingsorkest Pro Honore et Virtute in het Vestzaktheater. (foto: Annemieke van Tinteren) Foto: Annemieke van Tinteren

Enthousiaste muzikanten aan de start!

Binnen harmonie Pro Honore Et Virtute is het 41 leden tellende opleidingsorkest zich actief aan het voorbereiden op hun eerste echte concours. Dit vindt plaats op 21 november a.s. in IJsselstein bij Utrecht.

Door: Henriette van Berkel

Hierover vertellen Mari van Gils, dirigent, en Freddie Louwers, verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, wat dat betekent voor het orkest. Mari "Toen ik 2 ½ jaar geleden als dirigent begon, had ik mezelf een aantal doelen gesteld. En 1 daarvan was het meedoen aan een concours. Het komt niet vaak voor dat een opleidingsorkest deelneemt aan een dergelijk optreden. Dat is meestal voorbehouden aan een harmonie en een fanfare. Het bestuur steunde me hierin en het voorstel werd door de leden van het orkest enthousiast ontvangen. Want de leden moeten er wel achter staan omdat zoiets wel extra tijd en inzet vraagt. Maar het project werd omarmd en de leden waren gemotiveerd om er iets moois van te maken".
Het concours
Kort voor de zomervakantie is een start gemaakt met de voorbereiding. Het orkest gaat 21 november 3 stukken spelen waarvan 1 stuk verplicht is. Het vrije stuk is samen met de leden uitgezocht, evenals het zogenaamde inspeelwerk. Dat laatste wordt niet beoordeeld door de jury, maar is bedoeld om te wennen aan de zaal, het podium en het moet zorgen voor een ontspannen gevoel. Want een eerste concoursoptreden is natuurlijk toch spannend. Hoewel , volgens Freddie Louwers , is jeugd vaak minder gespannen dan de ouderen. Zelfs bij examens zijn ze vaak minder nerveus.
Het orkest speelt voor de eerste keer in de vijfde divisie en kan bij een goed resultaat promoveren naar de vierde divisie. Het is geen wedstrijd met andere orkesten, maar een kans om op een hoger niveau te komen binnen de wereld van harmonie en fanfare. Per provincie is een muziekvereniging de organisator en deelnemers kunnen zich vanuit het hele land hiervoor aanmelden.
Wie maken het orkest?
Het orkest bestaat uit voornamelijk jonge muzikanten . De grootste groep valt in de leeftijd tussen 11 en 17 jaar, maar ook een aantal volwassenen die op latere leeftijd hebben besloten om een instrument te willen bespelen. Zij vormen het voorportaal voor de harmonie. Het doorstromen naar de harmonie is niet alleen afhankelijk van behaalde diploma's, maar ook van leeftijd. Dit vanwege de mogelijk late tijdstippen van repetities en concerten wat voor jonge leden een belemmering zou kunnen zijn. Doorstroming wordt in onderling overleg met alle betrokkenen besproken.
De uitslag
Het optreden vindt plaats om 10.30 uur en zal ca. 30 minuten duren. De uitslag wordt om 12.30 verwacht. En alle leden hopen natuurlijk dat hun prestaties door de professionele jury goed worden beoordeeld. Bij terugkeer hopen ze in het Vestzaktheater een feestje te kunnen bouwen, maar in elk geval samen terug te kijken op een mooi concours. Supporters zijn welkom in het Fulcotheater in IJsselstein om het orkest te ondersteunen, veel applaus zal de jury nog meer overtuigen!
De uitslag leest u in onze volgende editie.


Concert op zondagochtend 8 november van het opleidingsorkest Pro Honore et Virtute in het Vestzaktheater. (foto: Annemieke van Tinteren)
Concert op zondagochtend 8 november van het opleidingsorkest Pro Honore et Virtute in het Vestzaktheater. (foto: Annemieke van Tinteren)