ThermaeSon
ThermaeSon Foto: Rob Nijmeijer

"Na het zwemmen voel ik mij tien jaar jonger!"

Vrijdag de 13e is niet overal een ongeluksdag. Thermae Son heeft afgelopen vrijdag haar 30-jarig bestaan op grootste wijze gevierd voor vaste leden met een zwemabonnement.

Door Désirée Brugmans

Son kreeg in 1973 zijn eigen zwembad en veel kinderen zijn daar watervrij geworden en hebben zwemdiploma A, B en C gehaald.
In 1999 brandt het zwembad af, maar vanaf 2001 wordt er weer een nieuw zwembad geopend dat daarna is uitgegroeid tot wellnesscentrum Thermae Son.
Zwemjuf Annie, pas kort met pensioen maar nog volop actief, kwam in 1994 les geven. Annie haalt enthousiast herinneringen op. "Voor mij is de mooiste herinnering hoe we het 20-jarig bestaan hebben gevierd, nu dan al 10 jaar geleden. We hebben toen de jongere generatie getrakteerd op een 20-urige zwem- en spinningmarathon. Een grootse happening!
Ik heb altijd heel graag les gegeven en doordat ik doelgroepen had van jong tot oud, ben ik er altijd jong bij gebleven."

Bij de viering van het 30-jarig bestaan is er nu bewust gekozen om de grootste doelgroep die op dit moment gebruik maakt van het zwembad te trakteren, de (jonge) ouderen.

Simone van de Berk werkt inmiddels 10 jaar als zwemjuf en is van alle zwemmarkten thuis. Haar lespakket omvat het Zwem ABC tot aqua-gym. "Communiceren met zowel de allerjongste doelgroep, de jeugd en de senioren doelgroep vind ik erg leuk en het gaat mij dan ook goed af. De lessen geven mij allemaal energie! Zwemmen is mijn lust en leven geworden. Ik geef al 10 jaar in eenzelfde groep les en dan krijg je een band. Ik wil dat mensen zich goed voelen en de week weer aan kunnen! Het is gewoon mijn 2e familie geworden!"

Eén van de leden uit de groep waar Simone op doelt is Greet van Osch-Wijn."Toen het zwembad in 1973 werd geopend was ik nummer 36 met een abonnement. Ik ben een echte waterrat en heb het zwemmen met de paplepel ingegoten gekregen.
Mijn moeder heeft in 1936 in Eindhoven in het toenmalige Sportfondsenbad het schoolzwemmen opgericht. Afzwemmen was toen heel anders als nu. We stonden aan de bovenkant van het diepe en werden dan het water ingegooid. Je wist gewoon niet wat er gebeurde! En als je dan goed kon doorzwemmen, had je het diploma verdiend.
In de vakanties konden kinderen bij ons thuis een zwemkaartje voor een dubbeltje kopen om dan in het zwembad te kunnen zwemmen.
In 1968 ben ik met mijn man en vier kinderen in Son komen wonen en zodra het mogelijk was om in Son te gaan zwemmen, ben ik op zoveel mogelijk dagelijks komen zwemmen.
Ik word op het einde van het jaar 89 en ik ben het levende bewijs dat zwemmen jong houdt! Ik zwem nu van maandag tot vrijdag iedere dag van 11.15 tot 11.45 uur. Als ik het zwembad uit kom, voel ik mijn tien jaar jonger! "
Ze zucht even: "Ik heb verrekte veel mensen zien komen en gaan. Oud worden is niet altijd gemakkelijk omdat er steeds meer mensen weg vallen. Ze houden mij hier ook in de gaten. Ben ik er een dag niet, dan gaan ze meteen bellen of er iets aan de hand is.
Vorige week hadden we een evenwichtsoefening in het water. Een van mijn medezwemmers dacht dat ik niet meer op mijn rug zou kunnen blijven liggen, maar het ging prima! Ik heb mijn lijf daar in ieder geval goed mee onder controle."

Het feestprogramma voor deze dag bestond uit een feestles voor baby's en peuters met een muzikaal parcours in het water. Papa's en mama's kregen daarna koffie en thee en de kinderen lange vingers en krentjes.
In de middag kon er worden ingeschreven voor een proefles aqua yoga. Zwemjuf Mireille begeleidt deze nieuwe zwemactiviteit. Het water brengt het lichaam goed in balans en door de ontspanning is het een aangename manier van bewegen.
Ook hierna weer aandacht voor de inwendige mens en onder het genot van een drankje werden de sociale contacten versterkt en zat men na te genieten van de les en gezellige sfeer.
Speciaal voor dit jubileum werd er in de avonduren een aqua bootcamp gehouden, ook als proefles voor het komende zwemseizoen. De doelgroep voor deze uitdagende zwemactiviteit zijn mannen en vrouwen die uitgedaagd willen worden. Het is keihard werken en vergt een goede conditie en kracht. Er wordt gebruik gemaakt van weerstand van het water en materialen in en uit het zwembad. Een echte powertraining!

Het staat als een paal boven water: Water ontspant en geeft daarna ook weer volop energie!
Op naar het volgende lustrum!


Afbeelding
Afbeelding
ThermaeSon