Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Mantelzorgers: ze verdienen ons aller respect.

Afgelopen week was het de week van de mantelzorgers. De LEV-groep had speciaal voor de werkende mantelzorgers uit Nuenen- Son en Breugel een avond georganiseerd om deze groep eens in het zonnetje te zetten.

Door: Henriette van Berkel

Wie zijn die mantelzorgers?
Om dat duidelijk te maken eerst maar wat cijfers:
79 % is vrouw, 31 % man. 61% zorgt voor de ouder, 14 % voor de partner, en 22 % voor een eigen kind. Maar ook : 1 op de 7 jongeren is mantelzorger! Zij zorgen voor een van, of voor beide ouders. Terwijl ze zelf daardoor een stuk van hun jeugd moeten inleveren. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in het leven van volwassenen en kinderen die extra zorg of aandacht nodig hebben.

Thema "Voortgang en Vooruitgang"
Op de mooie locatie van de Watermolen van Opwetten, kwamen ca. 35 werkende mantelzorgers bij elkaar om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en te genieten. De eerste presentatie was van mevrouw Lilian Linders, lector beroepsinnovatie Social Work aan de Fontys in Eindhoven. Zij ging in op zaken waar een werkende mantelzorger mee te maken krijgt. Voorbeeld: Van de werkgevers weet 47 % niet dat een werknemer verzorgende taken op zich neemt. Gebleken is dat het ziekteverzuim na 2 jaar zorgen toeneemt van 11 naar 24%. Als een werkgever wel op de hoogte is, kan hij daar beter op inspelen. Sommige bedrijven geven dan ook extra uren om de mantelzorger te ontlasten. Maar ook blijkt dat werknemers het werk als een fijne afwisseling zien naast hun zorgende taak en ze halen er ook heel veel voldoening uit. Wel nemen ze vaak vrije dagen op om zorg te geven, of passen ze het aantal uren aan op het werk. Feit is wel dat 35 % overbelast is. Ook speelt geld hierbij een rol, doordat ze minder kunnen werken of vaker moeten reizen. En niet te vergeten, de terugtrekkende zorg in ons land. Zoals een mevrouw vertelde: " We hadden geld gespaard voor de studie van de kinderen, maar dat gaat nu op aan de zorg voor mijn man. Daarom ben ik meer uren gaan werken want ik wil wel dat mijn kinderen kunnen studeren".

Lilian Linders besprak daarna het begrip Respijtzorg. Deze zorg is bij de meesten nog niet bekend, maar kan een ontlasting zijn van de mantelzorger die ook wel eens een dagje vrij wil. Dan kan worden geregeld dat een ander een dag de taken overneemt. Ook biedt het de mogelijkheid tot lotgenotencontact. Maar het feit blijft wel dat mantelzorgers liever niet vragen, zelf de regie willen houden en zich verantwoordelijk voelen. Ook krijgen ze te maken met sociale chantage: de patiƫnt wil niet dat iemand anders de taken overneemt en legt daardoor een claim op de mantelzorger.

Zorgelooshuis
Na de pauze volgde informatie over het Zorgelooshuis. Zorgelooshuis richt zich op 3 groepen: 50+ers die de kwaliteit van hun toekomst mee vorm willen geven, mantelzorgers die dagelijks met zorg-en welzijnsproblemen te maken hebben en ervaringsdeskundigen (senioren en /of mensen met een beperking) die ervaring hebben met "thuis blijven wonen " en de voor-en nadelen daarvan met ons willen delen.

Gezien de ontwikkelingen in de gezondheidszorg, een terugtrekkende overheid en onze sterk vergrijzende bevolking zal er in de toekomst meer van ons worden verwacht om onze dierbaren de zorg te geven waar ze recht op hebben. Deze bijzondere avond gaf, ook voor niet mantelzorgers, voldoende stof tot nadenken over de toekomst.