Week van de werkstress

Van 16 tot 20 november is het de Week van de Werkstress.
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen.
De mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken.

Een derde van het werk gerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer het grootste beroepsrisico in ons land. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Het kunnen de druppels zijn die de emmer doen overlopen. Het is belangrijk dat deze signalen bij jezelf of, als leidinggevende bij je medewerkers, worden herkend.

Het voorkomen van ziekte en uitval door werkstress en het stimuleren van werkplezier is belangrijker dan ooit. Om de campagne voor de aanpak van werkstress kracht bij te zetten vindt van 16 tot en met 20 november de Week van de Werkstress plaats.
Het doel van de week is om zoveel mogelijk landelijke aandacht te krijgen voor thematiek van werkstress en om werkgevers en werknemers op te roepen in actie te komen en ze hierbij te ondersteunen.

Oorzaken van werkstress
Werkstress kan te maken hebben met te veel werk of juist met te weinig werk.
Ook slechte arbeidsverhoudingen of onregelmatige werk- en rusttijden kunnen werkstress veroorzaken. Het hangt in belangrijke mate af van de mogelijkheden om zelf invloed op het werk uit te oefenen en om problemen in het werk te kunnen oplossen.
Werkdruk kan leiden tot werkstress. Bij werkdruk heb je te maken met een hoge psychische belasting door (te) hoge taakeisen. Het werktempo kan bijvoorbeeld te hoog zijn, of er moet onder hoge tijdsdruk worden gewerkt. Het kan ook zijn dat kennis en vaardigheden niet goed aansluiten op de functie-eisen.

Hoe herken je werkstress?
Van de Nederlandse werknemers zegt 40 procent vaak tot altijd, heel veel werk te hebben en 36 procent noemt het werk hectisch.
Gedreven medewerkers die het jammer vinden dat een dag maar 24 uur heeft of vrouwen met een dubbelfunctie lopen risico op werkstress, overspannenheid of een burn-out. Er zijn ook nog een aantal andere risicogroepen op te noemen.
Herkenningspunten kunnen onder andere zijn: een klamme hand, een geprikkelde sfeer op de afdeling, slordigheid, ruzies om niets, ziekmeldingen of medewerkers die aangeven op hun laatste benen te lopen.

TIPS
Behandel je collega net zoals jezelf behandeld wilt worden.
Onderhoud je sociale contacten en sluit nieuwe vriendschappen. Tegenwoordig voelen mensen met een groot sociaal netwerk zich onder andere meer ontspannen, veilig en verzorgd, aldus diverse onderzoeken.
Deel lief, maar ook leed en je zult merken dat je psychisch en lichamelijk meer in balans bent en dus lekkerder in je vel zit.
In de buitenlucht zijn en lekker bewegen doet je lichaam goed en helpt bij de juiste balans. Daarbij stimuleert bijvoorbeeld dagelijks buiten een flinke wandeling maken of een stuk fietsen je bloedsomloop. Dat is fijn, want het zorgt dat de stresshormonen worden afgevoerd.

Met oeverloos tobben, piekeren, malen of hoe je het ook wilt noemen, doe je je gezondheid geen plezier. Het verstoort je slaapt, leidt tot oververmoeidheid, concentratieverlies, maakt je somber en ondermijnt ook nog eens je afweersysteem waardoor je vatbaarder bent voor allerlei aandoeningen. Daarbij lost tobben niets op, omdat je vaak in een cirkeltje blijft redeneren.

Het voorkomen van een te hoge werkdruk begint bij het maken van het plan voor het komende jaar. Stel prioriteiten en maak keuzes. Dit kan ook door af en toe nee te zeggen.
Efficiënt vergaderen vermindert de werkdruk. Door kritisch te kijken naar de hoeveelheid vergaderingen, naar de duur van de vergaderingen en naar de aanwezigen kan veel tijd worden bespaard.

Het voorkomen van werkdruk op individueel niveau begint bij een realistische invulling van het takenpakket. De totale hoeveelheid taken moet passen in de tijd die je werkt. Voorkom dat er taken bijkomen zonder dat er andere taken afgaan.
Verminderen van werkdruk is vooral een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken.

Denk positief en denk rationeel
Verminderen van werkdruk is ook mogelijk door alleen maar anders naar dingen te kijken en anders met dingen om te gaan. Maak er een gewoonte van vooral oog te hebben voor alle positieve kanten van de zaak. Denk rationeel en stel geen irreëel hoge eisen aan jezelf of aan anderen. Wees geen perfectionist of controlfreak. Het is belangrijk ook gewoon plezier te hebben in het werk.

Als je doet wat je leuk vindt, dan hoef je nooit te werken (Mahatma Gandhi)

Dus veel werkplezier gewenst!