Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Gezonde Leefstijl, Gezond Gewicht

Sinterklaas is weer in het land dus staat de decembermaand weer voor de deur. Veel mensen zullen zeggen: "Deze maand ga ik maar even niet op de weegschaal staan want met zoveel feestdagen is het onmogelijk om gelijk te blijven!" Toch is dat niet helemaal waar.

Tijdens mijn laatste afslankpoging in 2003 viel ik zelfs 3,7 kilo af, en nu houd ik het al 11 jaar gelijk, in die feestmaand! Ja, ik doe ook mee met de pepernoten en chocoladeletters in het begin van de maand, en ik sla ook het kerstdiner en de oliebollen niet over. De grootste fout die mensen maken in deze tijd van het jaar is alleen maar kijken naar de feestdagen, maar weet je hoeveel gewone dagen er tussen die feestdagen zitten?

Tijdens de gewone dagen is het van belang dat je extra goed oplet. Neem tijdens deze dagen geen koek, snoep en alcohol maar zorg voor gezonde tussendoortjes. Verder kun je tijdens de gewone dagen wat meer beweging nemen, een extra boswandeling helpt je ook wat extra calorieën te verbranden.
Ik heb deze keer een recept gekozen voor die gewone dagen. Een feestelijke variatie op de oer-Hollandse zuurkoolstamppot. Vooral kinderen zijn dol op deze variatie omdat het zoet van het fruit het zuur van de zuurkool opheft. Ten slotte wil ik jou alvast hele fijne feestdagen wensen en je deze uitspraak nog even meegeven:
Jouw eetgewoonten tussen Nieuwjaar en Kerstmis zijn doorslaggevender voor je gewicht dan jouw eetgewoonten met Kerstmis en Nieuwjaar!

Zuurkool uit de oven
Ingrediënten voor 1 persoon:
• 200 gram rauwe aardappels
• 100 gram zuurkool
• 25 ml melk
• 50 gram hamreepjes
• ½ banaan
• 2 schijven ananas op sap
• 25 gram geraspte 30+ kaas

Werkwijze:
1. Kook de aardappels en maak er met de melk puree van.
2. Meng de zuurkool met de ham en de ananas in stukjes.
3. Leg het zuurkoolmengsel in een ingevette ovenschaal.
4. Leg de banaan er in plakjes bovenop. Dek het geheel af met de aardappelpuree en bestrooi met kaas.
5. Laat het geheel 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden bruin worden.

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Lees meer over een gezonde leefstijl en gezond gewicht op mijn website www.gezondgewichtvoorjou.nl
Gewichtconsulente Petra van Maasakkers - Simmer