Wapen van Ludolf van den Water.
Wapen van Ludolf van den Water. Foto: Adrie Neervoort

Lezing Jan Sanders
De Kartuizers in de Meierij

Lezing heemkundekring Son en Breugel op woensdag 9 december door de heer Jan Sanders, het onderwerp van de lezing is: De Kartuizers in de Meierij.
Jan Sanders (1955) is rijksarchivaris in Noord-Brabant en archivaris van de gemeenten en waterschappen die aangesloten zijn bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch. Hij studeerde middeleeuwse geschiedenis in Leiden. In 1990 promoveerde hij op een onderzoek naar het kartuizerklooster te Raamsdonk bij Geertruidenberg. Hij gaf daarna in samenwerking met andere onderzoekers een aantal Bossche en Brabantse kronieken uit. Bovendien verrichtte hij onderzoek naar kerken en kloosters. Hij inventariseerde diverse archieven, waaronder het archief van het kapittel van Oirschot. Zijn jongste publicatie gaat over het enige kartuizerklooster dat de Meierij ooit gekend heeft. Het boek is getiteld 'Kartuizers in het land van de Dommel. Klooster Sint-Sophia van Constantinopel bij 's-Hertogenbosch, 1466-1641' (Woudrichem 2012).

In zijn lezing zal hij ingaan op de geschiedenis van dit klooster en de bijzondere aspecten van het kartuizerleven. Oorspronkelijk gesticht in 1466 aan de Dommel in Olland aan de rand van Sint-Oedenrode tegen Liempde aan, verhuisde het klooster al snel naar de Eikendonk tussen 's-Hertogenbosch en Den Dungen. Weer enkele jaren later, in 1472, vestigden de kartuizermonniken zich aan de Dommel in Vught.
De Beeldenstorm maakte in 1566 een abrupt einde aan hun rustige bestaan. Daarna volgde een moeizame zwerftocht door de Meierij. Pas een eeuw later viel het doek voor de kloosterlingen. De laatsten gingen over naar een nieuwe vestiging in Antwerpen. Voortzetting van het kloosterleven in Staats Brabant was na 1648 onmogelijk geworden.
Ondanks hun snelle verhuizing uit Olland bleef het hart van de Meierij tot het einde toe het economische centrum van het klooster. Het boerderijenbezit strekte zich uit van Agt in het zuiden, tot Enschot in het westen en Linden bij Cuijk in het oosten. Het grondbezit besloeg een nog groter gebied en reikte in het noorden tot aan de Linge in Gelderland. Het belangrijkste bestanddeel van het kloosterbezit in Son was een grote boerderij op Aanschot, die gedurende het hele bestaan van het klooster verpacht werd.
De lezing is in de kapelzaal van Hotel 'La Sonnerie', Nieuwstraat 45, 5691 AB Son en Breugel. Om 20.00 uur.
De entree is gratis, introducés zijn welkom.


Liever Thuis beurs
vol inspiratie en kennis?


Van 26 t/m 28 november was er in het beursgebouw van Eindhoven de Liever Thuis beurs. De Mooi Son en Breugel Krant was hier aanwezig op uitnodiging van Stichting 2109.
Als men ouder wordt en ervoor kiest om toch zelfstandig te blijven wonen, kan het nodig zijn om de bestaande woning aan te passen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ouderen maar ook eventueel voor jongere gezinsleden die extra zorg en of hulp nodig hebben.
Op de Liever Thuis beurs was een diverse groep van aanbieders aanwezig, die allen op hun vakgebied lieten zien wat de mogelijkheden waren om zo lang mogelijk en comfortabel thuis te blijven wonen. Want we willen toch allemaal een prettig en comfortabel leven.
Er waren aanbieders in bijvoorbeeld trapliften, matrassen, maar ook kon je informatie krijgen over zorgverlening en maaltijdvoorzieningen. Kortom een plek waar kennis en inspiratie overzichtelijk bij elkaar waren gebracht.