Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen door Combinatie Jeugdzorg

Combinatie Jeugdzorg, specialist in jeugd- en opvoedhulp, gaat vanaf 1 januari 2016 fasegewijs 100 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) opvangen en begeleiden. Dit zijn jongeren van 15 tot 18 jaar met een verblijfstatus die in Nederland een toekomst gaan opbouwen. Deze jongeren komen nu voor het merendeel uit Syriƫ en Eritrea. Zij zijn vanwege uiteenlopende levensbedreigende omstandigheden hun land, huis en haard ontvlucht. Soms zijn hun ouders en familie omgekomen, soms zijn ze verlaten of alleen vooruitgestuurd. In Nederland staan deze jongeren onder voogdij van Nidos, tevens opdrachtgever en financier voor de opvang en begeleiding.

"Met onze betrokkenheid, kennis en ervaring willen wij graag een bijdrage leveren aan het vluchtelingenvraagstuk. Onze expertise ten aanzien van opvoeden en opgroeien naar zelfstandigheid en burgerschap willen we inzetten voor deze jongeren, die veel hebben meegemaakt, met aandacht voor hun geschiedenis, ontwikkeling en toekomst", aldus Gerda Huijbregts, bestuurder van Combinatie Jeugdzorg.

Kleinschalige wooneenheden
Het gaat om langdurige opvang en begeleiding in zogenaamde kleine wooneenheden verspreid over het stedelijk gebied van Zuidoost-Brabant met per woning ongeveer vier jongeren. Mentoren van Combinatie Jeugdzorg begeleiden de jongeren in hun weg naar zelfstandigheid en integratie, met als uiteindelijk doel zelfstandig functioneren in de Nederlandse samenleving. Om dit te realiseren werkt Combinatie Jeugdzorg nauw samen met gemeenten, woningbouwcorporaties en andere organisaties, zoals onderwijs, GGzE, partners in het lokale veld, de wijkteams, vrijwilligersorganisaties en Vluchtelingenwerk. Het is de bedoeling dat de jongeren integreren in de wijk, buurt en gemeenten. Goede voorbereiding en kennismaken met buurtbewoners, inzet van vrijwilligers uit de wijk, deelnemen aan buurtactiviteiten en dergelijke, helpen bij een positieve integratie. Combinatie Jeugdzorg gaat daarom in overleg met omwonenden en zoekt in samenspraak met de omgeving naar vrijwilligers om de jongeren te ondersteunen in het dagelijkse leven.

Combinatie Jeugdzorg: specialist in jeugd- en opvoedhulp
Voor Combinatie Jeugdzorg is deze opvang niet nieuw, in het verleden hebben wij alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen en begeleid. Combinatie Jeugdzorg is specialist op het gebied van complexe opvoed- en opgroeivraagstukken. Onze deskundigheid en ervaring benutten we in de opvang en begeleiding van deze jongeren die veel hebben meegemaakt. Combinatie Jeugdzorg werkt met name in Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg en heeft hoofdvestigingen in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Heibloem.