De "huiskamer " van Son en Breugel.

Onze gemeente heeft meer dan 16.000 inwoners en deze vertoeven met regelmaat in hun eigen huiskamer. Als we onze eigen huiskamer beu zijn kunnen we naar de woonboulevard binnen onze gemeente grenzen gaan en zo op een voormiddag een nieuwe huiskamer uitzoeken. Is dat nog niet genoeg dan kun je naar De Boerderij of het Hoi-Huis en zelfs naar De Zwaan gaan. Ook op deze locaties proberen ze met enig succes u en mij een huiskamer gevoel te geven.
Maar wat is dan toch het "huiskamer" gevoel dat de gemeente voor haar inwoners wil gaan creƫren in de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie in het hart van ons dorp? De MFA staat al jaren op het verlanglijstje van het gemeentebestuur, maar er lijkt nu dan toch echt vaart gemaakt te worden met de realisatie hiervan. Ze maken zo veel vaart dat het er op lijkt dat het huwelijk tussen Dorpsvisie en Dorpsbelang er op gaat stranden. Jawel, u begrijpt het goed; ze hebben ruzie over wat voor huiskamer en hoe die er moet komen.
D66 verbaast zich er over dat niet meer gesproken is over wat de doelstelling en functie van de " huiskamer" zijn? Wat hebben ze er mee voor? Gaat het over een warm en droog onderdak voor verenigingen? Dan lijkt dit alles overbodig, want ze zitten al droog en soms ook warm. In de discussie die gaat over de MFA hoor je zelden of nooit de visie die ten grondslag moet liggen aan de realisatie van de MFA en onze "huiskamer". D66 is helder in haar standpunt als het gaat om de realisatie van een MFA. Deze accommodatie moet er komen als uit het accommodatiebeleid nut en noodzaak blijken. Het is jammer dat er geen actueel accommodatiebeleid is en ook geen visie. Het lijkt er op dat men stuurloos roept een "huiskamer" te willen. D66 is in principe voor een MFA, maar wil wel onderbouwing zien voordat er besluiten genomen worden.
D66 is groot voorstander als de gemeente haar inwoners ondersteunt en de mogelijkheid geeft elkaar te ontmoeten. D66 wil niets liever dan dat de inwoners elkaar treffen, inspireren, aanvullen en elkaar een hand rijken. Maar daarvoor moet de gemeente wel een duidelijke regie rol vervullen, de gemeente moet actief op zoek gaan naar wat de inwoners willen, wat hun behoefte is, wat er nodig is om binnen ons dorp te komen tot een verbetering van onze dorpse samenleving. Het gaat hier om de vraag of de gemeente de inwoners oprecht wil laten participeren in het proces. Het proces met de mogelijke uitkomst dat een MFA, een "huiskamer" in ons dorpshart wenselijk en op zijn plaats is. D66 wil een oproep doen aan alle betrokkenen in het huidige besluitvormingsproces.
"Kijk naar nut en noodzaak en overleg zorgvuldig met inwoners en verenigingen. Maak gezamenlijk een visie en beleid om vervolgens door te pakken. D66 pleit voor "en nu vooruit".
www.d66sonenbreugel.nl


Son en Breugel en MFA


Wat is er toch gaande in het gemeentehuis van Son en Breugel ?
Al een groot aantal jaren is men doende om plannen te maken voor het realiseren van een beter centrum. Het proces lijkt lastig en de voorgaande jaren is niet echt progressie gemaakt . Maar er gloort licht aan de horizon, want het laatste jaar kent de het college geen rem en gaat met grote stappen vooruit naar de realisatie van de plannen rondom het kerkplein.
Van nuances is geen sprake, voor burgerparticipatie weinig of geen tijd en geld lijkt geen discussie punt! Je vraagt je af; vanwaar de tomeloze energie om tot iets te komen, vanwaar de drang om te scoren ?
D66 kijkt met enige argwaan naar het proces om te komen tot een plan van aanpak voor het kerkplein. Wij zijn niet tegen de realisatie van een "huiskamer", in tegendeel; wij zijn juist voorstander van elk goed idee om inwoners bij elkaar te brengen. Maar brengt de huidige procesgang de inwoners bij elkaar? Wij denken van niet en dat is juist bij de realisatie van een MFA in ons dorp een gemiste kans.
D66 onderstreept dat we, zoals andere partijen ook aangeven, moeten doorpakken in dit dossier. Dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren met inachtneming van burgerparticipatie en gezond verstand. Kijk eerst eens naar de uitkomsten van het onderzoek naar het accommodatiebeleid.
De vragen die gesteld en beantwoord moeten worden. Wat is al aanwezig en wat ontbreekt aan multifunctionele accommodatie? Welke behoeften hebben de vrijwilligersorganisaties? Welke financiƫle ruimte is er beschikbaar voor investeringen en exploitatiekosten? Maak daar een visie op zodat verstandige keuzes en beleid kunnen worden gemaakt. Het is niet ondenkbaar dat we tot de conclusie komen dat een "huiskamer" in ons dorp nuttig en betaalbaar is. En ja, dan moeten we breed gesteund daar ook voor gaan!
Maar wat gebeurt er nu? Dorpsbelang en Dorpsvisie staan recht tegenover elkaar en niet ondenkbaar is dat er een breuk ontstaat met alle gevolgen van dien. De VVD , CDA en PvdA zijn blind voor redelijke argumenten en verblind door prestatie drang.
D66 doet een oproep aan alle partijen. Denk na over de procesgang bij de realisatie van een visie over het kerkplein. Zorg dat het onderzoek naar het accommodatiebeleid snel klaar is, maak een visie en pak door met inachtneming van burgers in het participatie proces. D66 denkt dat het mogelijk moet zijn om tot een breed gedragen plan te komen voor het verbeteren van het kerkplein. Samen met elkaar en voor elkaar. Wij willen daar graag een bemiddelende rol in spelen. Het doel moet zijn, samen te gaan voor "ons dorp". Geen tweedeling, geen ondoordachte dingen doen, geen keuzes maken die niet te overzien zij, maar samen bouwen aan wat anders moet en kan.
www.d66sonenbreugel.nl