Inkoop Jeugdhulp in de regio

Dommelvallei+ kiest andere richting Op, 24 november, hebben de colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Waalre, Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel besloten om de inkoop van jeugdhulp met verblijf en dagbehandeling zelfstandig in te kopen.

Dit betekent dat zij niet meegaan met het regionale inkoopvoorstel via de gemeente Eindhoven. De vier eerder genoemde gemeenten zijn tot nu toe samen opgetrokken in de transities onder de naam Dommelvallei+.

Lopende contracten
Eén van de struikelblokken voor Dommelvallei+ in het regionale voorstel is het feit dat ook de ambulante Jeugdzorg hierin is verweven. De Dommelvallei+ heeft vorig jaar contracten afgesloten met ruim 80 zorgaanbieders voor deze ambulante Jeugdzorg. Contracten die lopen tot en met december 2019. Het regionale voorstel doorkruist deze contracten. Het regionale voorstel dat is opgesteld door inkooporganisatie Eindhoven doorkruist daarmee eerder gemaakte bestuurlijke en juridische afspraken zoals vastgelegd in de Dienstverleningsovereenkomst (DVO), maar ook de voornoemde meerjarige contracten die de Dommelvallei+ al heeft gesloten. Een aanpassing van contracten voor de vijf instellingen heeft onherroepelijk ook gevolgen voor de overige contractanten.

Persoonlijk en dichtbij
Voor de subregio Dommelvallei+ staan –net als voor de rest van de regio- de cliënt en maatwerk centraal. Om die reden is gekozen om direct, vanaf de start, ambulante hulp zelf in te kopen én dit nadrukkelijk ook te overwegen voor verblijf en dagbehandeling na afloop van het huidige DVO (na 2016). Door het besluit van vandaag, wordt dit proces nu, een jaar eerder, al ingezet. Voorop staat, zo benadrukken de portefeuillehouders, dat ook voor 2016 de zorg gegarandeerd blijft en kwalitatief op niveau.

In deze visie past ook dat de Dommelvallei+ voor ambulante zorg al heeft aangekondigd niet te willen korten voor minimaal de eerste zes maanden van 2016. Deze eerste 6 maanden worden gebruikt om in gesprek te gaan met de zorggemeenschap (cliënten, ouders, artsen, cliëntenraden, onderzoekers, aanbieders binnen en buiten de regio, etc.). Kortom, een moment waarin gezamenlijke reflectie centraal staat en waarin samen de richting van de transformatie wordt bepaald. Mocht dat na een half jaar nog niet mogelijk zijn, dan nemen wij daar meer tijd voor. Nieuwe oplossingen zullen samen met cliënten en zorgaanbieders worden gevonden en hebben geen budgettair uitgangspunt.