Wendy Legierse
Wendy Legierse Foto:

Tweede deel van "Renske met Wielen".

"Iemand in een rolstoel is helemaal niet vreemd"
Op zaterdag 19 december a.s. om 16.30 (tot 18.00 uur) lanceert schrijfster Wendy Legierse –Louwers het tweede deel van haar boekenserie "Renske op wielen" Dit zal plaats vinden bij Op Noord, Oude Bosschebaan 11 te Eindhoven.
Wendy zal deze middag een stukje voorlezen uit deel II en wat vertellen over wat "Renske" haar de afgelopen 2 jaar allemaal gebracht heeft. Natuurlijk heeft u deze middag de mogelijkheid om het boekje als eerste aan te schaffen.

De inhoud
Renske is een meisje van 8 jaar, dat door een ongeluk in de zomervakantie in een rolstoel terecht komt. Dat is voor haar en voor haar beste vriendjes Lizzy en Tygo best even wennen. Het roept ook vragen op bij de kinderen in de klas. Kan je nog wel samen spelen als Renske in een rolstoel zit? Waarom zit Renske in een rolstoel? Moet Renske nog steeds klusjes thuis doen? Is Renske anders?
In deel II, zijn Renske en haar vrienden helemaal gewend aan de rolstoel. Renske doet bijna alles mee; soms moet er wat aangepast worden of heeft ze wat hulp nodig. Maar ze hoort er helemaal bij.
Een nieuw meisje bij hen in de klas, snapt dat niet zo goed en doet daarom ook niet zo aardig tegen Renske. Als tijdens een activiteit op schoolkamp blijkt dat Renske een ware held is, wordt het voor iedereen duidelijk, dat anders zijn prima is en dat je nog heel veel wel kan.
Beide boekjes hebben een boodschap. Boekjes over onvoorwaardelijke vriendschap, maar bovenal steeds een heel leuk verhaal. Een verhaal dat kinderen laat inzien dat iemand in een rolstoel helemaal niet vreemd of raar is. En dat mensen in een rolstoel nog heel veel dingen wel kunnen.
De boekjes zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 - 11 jaar. Beide boekjes zijn voorzien van 10 prachtige illustraties. Deze zijn gemaakt door: Richard van Lange

De auteur
De boekjes zijn geschreven door een rolstoelgebruikster.
Wendy Legierse-Louwers, (1974) is zelf op 24- jarige leeftijd in een rolstoel terecht gekomen. en voor haar en haar omgeving is er toen heel veel veranderd. Een moeizaam, emotioneel proces. Dankzij de steun van haar man, haar ouders en geweldige vrienden, heeft ze haar weg inmiddels gevonden.
"Er zijn nog maar heel weinig dingen die ik niet doe of moet laten, omdat ik in een rolstoel zit. Het moet soms aangepast, het is vaak wat meer uitzoeken en voorbereiden. Maar ik ben ontzettend dankbaar voor al die bijzondere momenten, hoe klein ze soms ook zijn! In het revalidatiecentrum was een van de therapieën: beeldende therapie. De therapeute heeft toen al tegen mij gezegd dat ik een kinderboek moest gaan schrijven. Ik heb er in de loop der jaren nog af en toe aan gedacht, maar had geen idee waar dat boek over moest gaan.
Tot ik een paar jaar geleden in de supermarkt weer eens werd aangesproken door een meisje van een jaar of 6 met allerlei vragen over de rolstoel. Heerlijk die kinderlogica, die openheid, maar wat jammer dat hun ouders er dan altijd erg zenuwachtig van worden en er met plaatsvervangende schaamte bij staan. Terwijl ik juist zo iets heb van: laat maar vragen. Ik vind het wel bijzonder als een kind er zo over nadenkt. Zo is het idee over Renske ontstaan.
Ik heb geprobeerd op een kinderlijk eenvoudige manier de veranderingen weer te geven, waar je tegenaan loopt als jij of iemand in jouw omgeving in een rolstoel terecht komt in een boekje, dat de eerste kindervragen beantwoordt, maar vooral laat zien dat iemand in een rolstoel helemaal niet anders is..
Veel van de uitspraken en vragen die de kinderen in dit boekje hebben zijn ook in het echt ooit aan mij gesteld.
Ik merk dat de kinderen in mijn directe omgeving (neefjes/nichtjes, kinderen van vrienden) heel gemakkelijk met mij en mijn rolstoel omgaan. Omdat het voor hen zo normaal is. Voor hen ben ik, Tante Wendy. Tante Wendy kan niet lopen, maar dat is dan ook het enige.
Met dit boekje probeer ik kinderen in te laten zien dat iemand in een rolstoel niet eng, raar of anders is. Dat je samen nog heel veel leuke dingen kan doen. Dat je een hele mooie, normale vriendschap kan hebben met iemand in een rolstoel. Een thema om thuis of in de klas over na te praten. Ik hoop hiermee een klein beetje bij te kunnen dragen aan een positievere beeldvorming en meer respect voor elkaar."
Goede doelen

Deel I is verbonden aan NSGK.
NSGK, een stichting voor het gehandicapte kind helpt, kinderen en jongeren met een handicap om, met hun beperking, gewoon kind te kunnen zijn. NSGK ontwikkelt en ondersteunt jaarlijks honderden initiatieven op het gebied van wonen, werken, opleiding en vrije tijd – al die dingen die belangrijk zijn voor een volwaardige ontwikkeling.
Deel II steunt de Esther Vergeer Foundation
De Esther Vergeer Foundation' zet zich in om kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking te laten sporten, omdat de foundation er in gelooft dat je door sport zelfstandiger, en fysiek en mentaal sterker wordt en je uiteindelijk steviger in de maatschappij komt te staan. Een initiatief,dat Wendy uit ervaring volledig kan beamen.
Voor meer info of bestellen van de boekjes ga naar www.renskemetwielen.info


Renske op wielen omslag