De IJmeesters van de 1e editie, vlnr Henny van Hagen, Albert Merks, Harry van Rooy, Peter Verdel, Paul van der vleuten en Herman Willemen
De IJmeesters van de 1e editie, vlnr Henny van Hagen, Albert Merks, Harry van Rooy, Peter Verdel, Paul van der vleuten en Herman Willemen Foto: Annemieke van Tinteren

IJsmeesters weer paraat.

Het ijsfeest begint binnenkort weer. De ijsmeesters staan weer te trappelen (zonder schaatsen) om te beginnen en zijn zich al aan het voorbereiden.

De planning voor de invulling van het schema voor 3 weken ijsfeest is al klaar. De groep ijsmeesters bestaat uit een team vrijwilligers met 10 personen. Waarschijnlijk mede door de goede onderlinge sfeer is er relatief weinig verloop en dat komt weer ten goede aan het vele werk dat gedaan moet worden. Dat kan dan met enige ervaren mensen die een cursus ijsmeester gevolgd hebben en dan nieuwe ijsmeesters hun kennis en ervaring kunnen overbrengen.

De ijsmeesters komen in actie als de baan is aangelegd. Dan moet de "bak" gevuld worden met water. Afhankelijk van de temperatuur moet dit in fases gebeuren. Een ding staat echter vast zaterdag 12 december moet er geschaatst worden.
In de periode van 12 dec. t.m. 3 januari moeten de ijsmeesters per dag 4 dagdelen van 3 uur "dienst draaien". Per ijsmeester is dat toch minimaal 10 keer omdat op drukke tijden 2 ijsmeesters ingezet worden.

De taken van de ijsmeesters zijn divers. Het belangrijkste is natuurlijk het ijs in goede conditie houden. Hierbij heeft het weer een grote invloed en kan gaan van sneeuwschuiven tot water dweilen. Door instellingen van de koelmachines kan de kwaliteit van het ijs ook beïnvloed worden. Als de temperatuur echter richting 10 graden gaat kan de koelmachine het ook niet meer bijbenen en komt er water op het ijs. We rekenen toch op een koude winter niet waar?

Andere taken van de ijsmeesters zijn de controle of gebruikers van de ijsbaan zich volgens het huishoudelijk regelement gedragen en gekleed zijn zoals handschoenen en schaatsen. Ook de controle van de netheid van de omgeving van de ijsbaan is een taak voor de ijsmeesters maar kan hierbij rekenen op hulp van vrijwilligers. In het algemeen kan de ijsmeester altijd aangesproken worden voor zaken op of rond de ijsbaan.

Helaas trekt zo'n evenement ook jeugd aan met andere doelstelling dan schaatsen. Maar met een beetje tactische omgang met deze jeugd kan veel bereikt worden. Mocht dat niet lukken dan staat altijd de politie klaar om hulp te verlenen, hier zijn afspraken voor gemaakt. Het komt gelukkig weinig voor dat er serieus ingegrepen moet worden want wij willen er toch weer met zijn allen een mooi feestje van maken.