Het MFA.

Afgelopen dinsdag waren de verenigingen en andere belanghebbende uitgenodigd om naar het Gemeentehuis te komen voor een presentatie over het nieuw te bouwen MFA aan het Kerkplein. De uitnodiging bestond uit een tweetal intentieverklaringen en een begeleidende brief van de wethouder.
Als vertegenwoordiger van het verenigingsleven mocht ik daarbij aanwezig zijn.

De opkomst vanuit het verenigingsleven was minimaal, mijns inziens begrijpelijk als je de tekst van de beide intentieverklaringen goed had gelezen. Daarin werd het verenigingsleven gevraagd om akkoord te gaan met voorwaarden zoals:
• Partijen onderschrijven de meerwaarde van een samenwerking in een MFA en willen dit middels onderlinge overeenkomst verankeren.
• Partijen zullen zich maximaal inzetten om een toekomstbestendige en duurzame voorziening te realiseren.
• Partijen zullen gezamenlijk en parallel aan de afzonderlijke activiteiten alles in het werk stellen om een passende bijdrage te leveren aan het samenhangend functioneren van een MFA.
• De bereidheid hebben om activiteiten en voorzieningen die onderdak vinden in het MFA voorop te stellen en actief op zoek te gaan naar andere partijen die hieraan ook een bijdrage aan kunnen leveren.
• Partijen leveren een bijdrage aan de exploitatie van het MFA.
• In de uitwerking van deze intentieverklaring zo als eerder beschreven omschrijven partijen de volgende uitgangspunten:
• Partijen hebben een eigen zorgplicht en verantwoordelijkheid voor de communicatie naar hun eigen achterban en zullen voorkomen dat het project MFA (ook wel genoemd Huiskamer Son en Breugel) hiervan schade ondervindt.
• Partijen zijn verantwoordelijk voor een proactieve communicatie naar alle betrokkenen en belanghebbenden en zullen qua afstemming een proactieve houding aannemen richting de bewoners van Son en Breugel.
• Partijen zullen elkaar over en weer niet aansprakelijk stellen voor geleden schade en of gemaakte kosten.
• En tot slot, Partijen onderschrijven de meerwaarde van een nieuw te bouwen MFA en willen dit middels onderliggende overeenkomst verankeren.
U begrijpt dat niemand tijdens en/of na de vergadering deze overeenkomst heeft ondertekend.
Dan nog even iets over de aanwezigen partijen die aanwezig waren.
Van het verenigingsleven waren dat: Heemkundekring, Oase, Vestzakkomedie en de Harmonie, waarvan de eerste 3 direct meedeelde geen participant te willen zijn in het nieuwe MFA .
Daarnaast waren aanwezig vertegenwoordigers uit het sociale domein zo als:CMD, PVGE, Stichting dagbesteding ZonHove, Stichting Meedoen, Stichting Doorpakken, KBO, Seniorenraad, GGZE en de Bibliotheek. Deze instellingen deelden mede graag te willen komen tot een nauwe samenwerking met elkaar, begrijpelijk en wenselijk, het geen ook door de andere aanwezigen werd benadrukt.
De KBO zou graag een eigen ruimte willen hebben om samen te komen en deelde mede dat het dan plezierig en efficiënt zou zijn als dat in een gebouw kan waar meerdere partijen gehuisvest zijn zodat leeftijdsgroepen elkaar in het kader van persoonlijk en dichtbij meer kunnen versterken en ondersteunen.
Ik denk dat dit een streven is dat wij allen kunnen en willen ondersteunen, maar de vraag is en blijft:
Hebben wij daar een nieuw gebouw voor nodig midden in het centrum van ons dorp? Kosten minsten 4 a 5 miljoen euro.
De wethouder en de projectleider hamerden immers voortdurend op het feit dat wij niet over stenen moesten praten maar uitsluitend over de inhoud en de samenhang.
Al deze instellingen zijn immers alleen op zoek naar samenwerking met elkaar om in een toch al vergrijzende Gemeente groepen bij elkaar te brengen en te versterken.
Kunnen deze wensen en initiatieven niet worden gerealiseerd in een van de bestaande gebouwen in het centrum van ons dorp. Nu wordt er al heel plezierig samengewerkt met de Boerderij en Braecklant.
Hierbij denk ik dan toch weer aan de Kerk en het Vestzaktheater, in beide locaties kunnen met minder geld, ideeën zijn er genoeg, alle wensen worden gerealiseerd.
Bovendien als je naar deze potentiele gebruikers kijkt waar blijkt dan uit dat het MFA een culturele bestemming zou krijgen waar onder andere de huidige activiteiten van het Vestzaktheater zouden worden ondergebracht.
Als ik nu kijk naar de beoogde vaste gebruikers gaan we gewoon een kantoorgebouw creëren in het dorp voor stichtingen en instellingen die geheel of gedeeltelijke afhankelijk zijn van subsidiegelden.
Ook wordt er met geen woord gerept over het feit dat er 2 bepalende gebouwen Kerk & Vestzaktheater moeten wijken voor dit volstrekt overbodige gebouw.
Aan de door de parochianen uitgesproken wens om de kerk te behouden en wellicht een andere bestemming te geven, wordt door de meerderheid van de Gemeenteraad volledig aan voorbij gegaan, terwijl veel leden van onder andere de KBO, en seniorenraad lid zijn van deze parochie.
Ook is er geen overleg geweest met de middenstand in ons dorp, die wordt immers niet blij van het verdwijnen van parkeerplaatsen. Of heeft de wethouder hier ook al een plannetje voor gesmeed.
Kortom de gemeenteraad, met uitzondering van Dorpsvisie, wil graag het centrum van Son en Breugel vol bouwen met appartementen, op de locatie van de kerk en het Vestzak en een kantoorgebouw op het parkeerterrein.
Nou dames en heren dat gaat een levendig en gezellig centrum worden voor onze toekomstige generatie.
En laten wij al deze toekomstige bewoners van de te bouwen appartementen dan ook een intentieverklaring tekenen dat zij nooit bezwaar gaan maken tegen festiviteiten die voor hun deur gaan plaatsvinden, hoe naïef kun je zijn.
Op 10 december is de volgende bijeenkomst voor het verenigingsleven waarin de wethouder en projectleider ons nogmaals willen overtuigen om een intentieverklaring te tekenen.
Volgens mij kunt U beter thuisblijven.
Ik zou graag zien dat de inwoners van Son en Breugel zich uitspreken over deze MEGA FINANCIELE ADERLATING waar wij tot in lengte van dagen de gevolgen van gaan ondervinden.
Het geld kunnen wij beter gebruiken voor het jeugd en jongerenwerk en niet te vergeten het sociale domein in onze gemeente, dat levert in de toekomst meer op dan deze hele dure stenen.
Frits Helders