Wil en Piet bij het nest van de kievit
Wil en Piet bij het nest van de kievit Foto:

Eerste kievitsei van Nederland gevonden in Sint Oedenrode

Sint-Oedenrode had woensdag 9 maart een flinke primeur te pakken. Toen werd er namelijk het eerste kievitsei gevonden in een weiland achter Ahrend. Nog een primeur: het is het meest zuidelijk gevonden eerste kievitsei.

Wil Foolen en Piet Delissen waren de vinders van het ei. Zij werden door een oplettende wandelaar en vogelliefhebber getipt. Die persoon zag aan het gedrag van de kieviten dat er wel eens een nest in de buurt zou kunnen zijn. De heren van de Vrijwillige Weidevogelbescherming Rooi gingen toen op onderzoek uit en vonden het ei. Ze waarschuwden Landschapsbeheer Nederland en een opmerkelijke molen begon te draaien...
Binnen een mum van tijd stonden vertegenwoordigers van verschillende natuurinstanties in de Rooise klei, in een weiland van de familie Wiersma. Rini Smits, biotoopconsulent van de SBNL kwam toegesneld, evenals Jochem Sloothaak van de Brabantse afdeling van Landschapsbeheer en Ad van Paasen als coördinator van de landelijke tak. Hij legde het protocol uit aan de aanwezigen en kwam ook met het leuke nieuwtje op de proppen dat dit het meest zuidelijke gevonden eerste kievitsei ooit is. "En dat in het Jaar van de Kievit", juichte Jochem. 2016 is door vogelbescherming Nederland en SOVON uitgeroepen tot het Jaar van de Kievit, omdat het slecht gaat met de vogel. De kievit is een algemene soort in agrarisch gebied, maar neemt de laatste decennia in snel tempo af. De laatste jaren krimpt de broedpopulatie in Nederland met bijna 5%. Sinds 1990 is de populatie ongeveer gehalveerd. "In Brabant komt dat waarschijnlijk omdat de landbouwgrond hier heel intensief wordt bewerkt", merkt Smits op.
Na de dompeltest - waarbij gekeken wordt of het ei plat blijft liggen in een bakje water, wat aangeeft dat het echt en vers is - poseren Wil en Piet voor de fotografen.


Komedie Compagnie met Prettig Gestoord in De Blauwe Kei

Op zaterdag 19 maart staat De Komedie Compagnie met de voorstelling Prettig Gestoord in Theater De Blauwe Kei.

Het is een ouderwetse klucht uit de traditie van het Britse boulevardtheater vol met persoonsverwisselingen, menselijke zwakheden en spinnenwebben van leugens. Onder andere Arijan van Bavel en Bartho Braat zorgen voor een flinke dosis openslaande deuren en verbaasde mimiek. De Komedie Compagnie is om 20.15 uur te zien in de Rabobank Theaterzaal.

In Prettig Gestoord komen twee vrienden die in de problemen, doordat een van de twee niet alleen de naam, maar ook de auto van zijn compagnon Lambert gebruikt heeft. Wanneer deze auto gestolen wordt is dat het startsein voor een aantal krankzinnige gebeurtenissen.Prettig Gestoord staat garant voor een avond vol open- en dichtslaande deuren, ingewikkelde relaties en een overijverige politieagent. Arijan van Bavel en Bartho Braat staan voor de tweede keer met een klucht in De Blauwe Kei. De vorige, Taxi Taxi, werd hoog gewaardeerd door het Veghelse publiek.

Kaarten voor De Komedie Compagnie kosten € 25,- (inclusief drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.