Afbeelding
Foto:

OLAT winterwandeltocht
Oisterwijkse Vennen en Kampina

OLAT winterwandeltocht Oisterwijkse Vennen en Kampina op zondag 20 maart.

Ditmaal is de start in Oisterwijk voor een mooie wandeltocht door een van de mooiste natuurgebieden die Brabant te bieden heeft. We beginnen langs de Achterste Stroom, steken de benedenloop van de Reusel over en komen al snel bij de eerste vennen uit waarom Oisterwijk terecht bekend is. Afhankelijk van de te lopen afstand doen we Nemelaer aan, steken de Essche Stroom over en lopen langs de mooie meanderende Rosep. Via het Belversven en Huisvennen belanden we op de Kampina, een gevarieerd natuurgebied met zijn uitgestrekte heide, dennenbossen en vele vennen. De langere afstanden zien de Beerze en lopen langs het Smalwater richting Balsvoort. Kortom een route voor elk wat wils: bossen, vennen, heide en meanderende riviertjes. In deze natuurgebieden is weinig horeca te vinden, maar OLAT zet diverse wagenrustposten uit. Hopelijk laat de zon ons niet in de steek.
Startlocatie is Brasserie Klein Speijck, Bosweg 140, 5062 SH Oisterwijk. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagenrusten en 1 caférust ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl. Verdere inlichtingen te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.


PaasArt in Atelier Nuenen

In het Paasweekend van 2016, op 1e en 2e Paasdag, vindt de expositie PAASART IN ONS ATELIER plaats op Berkenbos 8 te Nuenen.

Het schilderscollectief van Atelier Nuenen gaat dit jaar van start met een prachtige groepsexpositie in het eigen atelier! Rond de 30 kunstenaars zullen hieraan deelnemen. Zij exposeren samen ca. 100 kunstwerken.
Door de verschillende kunstwerken is het geheel een boeiende tentoonstelling en zeer de moeite waard om tijdens het Paasweekend te bezoeken.
De kunstenaars van Atelier Nuenen exposeren geregeld en genieten enige bekendheid. Binnen het schilderscollectief Atelier Nuenen zijn momenteel meer dan 50 kunstenaars, van binnen en buiten Nuenen, actief.
Nieuwsgierig wat we doen? Loop gerust bij ons binnen tijdens de Paasdagen, kijk rond en drink een kopje koffie, een glas wijn met ons. Je aanmelden als lid kan natuurlijk ook. Iedereen binnen het atelier schildert aan zijn eigen werkstuk, dus instromen kan altijd. Portret, abstract, landschappen en bloemen, alles kan.
Dus grijp de kans om de sfeer in ons prachtige atelier te komen proeven en te genieten van de kunst.
De openingstijden tijdens PaasArt zijn van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang tot het atelier is gratis. Wij hopen U te mogen begroeten op zondag en maandag 27 en 28 maart a.s.. op Berkenbos 8 te Nuenen.
Wij verzoeken U om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Er is maar een beperkte parkeergelegenheid. Meer informatie vindt u op onze website www.ateliernuenen.nl


Populieren Plantdag in Schijndel op 21 maart

Aanplant voor behoud van het Brabantse cultuurlandschap.

Op 21 maart vindt de Populieren Plantdag in Schijndel plaats. Leerlingen van groep 6 van de scholen 't Kwekkeveld en de Vossenberg gaan maar liefst 250 populieren in het Spierkesbos in Schijndel aanplanten om de achteruitgang van het Brabantse populierenlandschap te stoppen en nieuw leven in te blazen! Tijdens deze dag krijgen de kinderen uitleg over de rijke cultuurhistorie van het Brabantse populierenlandschap en steken ze samen met wethouder Bart Claassen de handen uit de mouwen. Als herinnering aan deze feestelijke dag zal de wethouder tijdens de plantdag ook een plaquette onthullen. De Populieren Plantdag is ontstaan op initiatief van de Brabantse Populieren Vereniging (BPV) in nauwe samenwerking met Gemeente Schijndel, Stichting Nationale Boomfeestdag, Bosgroep Zuid Nederland en met financiële ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Jongerenregeling van Het Groene Woud.

De BPV constateert dat de laatste decennia het unieke populierenlandschap gestaag verloedert. Bomen worden slecht onderhouden, het hout levert vanwege het slechte onderhoud weinig op en bomen vallen langzamerhand om. Je moet er niet aan denken dat die lange rijen populieren in het Wijboschbroek, waar eeuwenlang populieren zijn geteeld voor de klompenindustrie, zouden verdwijnen. De BPV heeft daarom in augustus 2015 met vijf particuliere eigenaren een collectieve populierenoogst in Schijndel georganiseerd. Dankzij de samenwerking ontvingen de deelnemers een hogere houtprijs en werden kosten bespaard. Door deelnemers te verplichten nieuwe populieren te planten, ontstond in één klap een verjonging van het populierenlandschap. Deze verjonging gaat dus 21 maart plaatsvinden op een van de percelen van de deelnemers van de collectieve houtoogst in 2015.

Economische waarde populier
De BPV heeft het initiatief genomen om de populier onder de aandacht te brengen en weer economisch te herwaarderen. De economische herwaardering uit zich in het lanceren van het houtmerk: Peppelhout. Duurzaam geproduceerd hout met een unieke productenlijn van populierenhouten producten, afkomstig uit het Brabantse populierenlandschap. De komende tijd gaan producten voor zowel binnen- als buitentoepassingen vorm krijgen. Voor de buitentoepassingen van populierenhout is Accsys Technologies druk bezig met het verduurzamen van populierenhout. Een eerste product is de standaard waar de plaquette van de Populieren Plantdag op geplaatst gaat worden.

Medewerking
De Populieren Plantdag 2016 is mede mogelijk gemaakt door: Brabantse Populieren Vereniging, Gemeente Schijndel, Stichting Nationale Boomfeestdag, Bosgroep Zuid Nederland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Groene Woud, Hotel de Weidonk, Natuur- en Milieucentrum Schijndel, Accsys Technologies en Campus Westerwind.