Inwoners Son en Breugel kunnen zich uitspreken voor behoud kerkgebouw

De groep Sonenaren, die zich inzet voor het behoud van de Sint Petrus Bandenkerk aan het Kerkplein in Son gaat een burgerinitiatief indienen bij de gemeente.

Zij hebben gekozen voor de vorm van een burgerinitiatief, omdat de gemeenteraad zich daarover moet uitspreken. Een referendum zou ook mogelijk geweest zijn, als de gemeenteraad daarvoor een verordening had vastgesteld. Dat is niet het geval. Een burgerinitiatief heeft als voordeel dat er een alternatief kan worden geboden. Een referendum geeft alleen een keuzemogelijkheid: accepteren of afwijzen.
In het burgerinitiatief vragen de Sonenaren de gemeenteraad te besluiten om een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden de kerk te gebruiken voor het MFA. De raad heeft deze mogelijkheid laten liggen en zich steeds gericht op het oprichten van een nieuwe accommodatie. Dit onder het mom, dat bisdom en parochie zouden willen dat de Sonse kerk wordt afgebroken. Een dergelijk besluit is er echter niet. Bisdom en parochie willen tot nu toe vooral geld zien. De gemeenteraad werkt daaraan mee door de kerklocatie te bestemmen voor woningbouw, zodat een projectontwikkelaar de kerk kan afbreken en in plaats daarvan woningen bouwen. Voor het Vestzaktheater is een vergelijkbare procedure opgezet.
De Sonenaren vragen de gemeente ook de resultaten van het gevraagde onderzoek af te wegen tegen de nu voorliggende plannen voor een nieuw te bouwen MFA. De groep vraagt tevens de resultaten door te spreken met de inwoners.
De groep Sonenaren is voor het behoud van het Kerkgebouw in het centrum van Son. De kerk heeft hetzelfde monumentaal karakter als het gemeentehuis, maar werd niet aangewezen als gemeentelijk monument.
De Sonenaren vrezen ook dat de kosten van een nieuw te bouwen MFA straks de pan zullen uitrijzen, zoals in omringende gemeenten het geval is. Uiteindelijk zal dit leiden tot sluiting van andere accommodaties in onze gemeente zoals Braecklant, de Boerderij en het Vestzaktheater. In de praktijk blijken de exploitatiekosten altijd hoger dan voorzien.
Het burgerinitiatief kan worden ondertekend bij de leden van de groep Sonenaren en zal ook op een aantal plaatsen ter ondertekening worden aangeboden.
Wilt u meehelpen deze actie tot een groot succes te maken door handtekeningen te verzamelen in familie, buurt, vriendenkring of in uw (sport) vereniging?                        
Meld u dan aan bij Gerard Swinkels, Zweerslaan 1, 5691gn Son telefoon 371989 of per mail gerard.swinkels@hetnet.nl dan zorgt deze er voor dat u de formulieren krijgt thuis bezorgt.

ONDERSTEUNINGSVERKLARING BURGERINITIATIEFVOORSTEL
Ondergetekenden verklaren hierbij het verzoek tot het plaatsen van het volgende onderwerp/voorstel op de agenda van de gemeenteraad te ondersteunen

Het voorstel luidt:
Een onderzoek in te (doen) stellen naar de mogelijkheid om de voor het MFA gedachte functies tijdelijk dan wel permanent onder te brengen in de Sint Petrus Bandenkerk. De uitkomsten daarvan dienen te worden afgewogen tegen de plannen voor een nieuw te bouwen MFA en besproken met de inwoners ,

Achternaam

Eerste voornaam en voorletters

Adres

Geboortedatum

Handtekening

Deze steunverklaring kan worden ingevuld en ingeleverd op de volgende adressen:

Rietlaan 26. 5691 EP. Son, de Bontstraat 6, 5691 SW, Son,
Australiƫlaan 24, 5691 JL. Son, Europalaan 1-B , 5691 EL Son
Zweerslaan 1, 5691 GN, Zandstraat 58, 5691CG

Bevoegd tot ondersteuning van een burgerinitiatief zijn degenen die kiesgerechtigd zijn voor de verkiezing van de gemeenteraad en inwoners van de gemeente van 16 en 17 jaar die vanaf hun 18e jaar aan de gemeenteraadsverkiezingen zullen mogen deelnemen als ze dan nog in de gemeente wonen.