scene uit open up to me
scene uit open up to me Foto: Adrie Neervoort

Fins transgenderdrama in Filmhuis De Blauwe Kei

Maandag 21 maart vertoont Theater De Blauwe Kei Open up to me, een Fins drama over een transseksuele vrouw die de band met haar dochter opnieuw probeert op te bouwen en tegelijkertijd een nieuwe relatie krijgt. De film begint om 20.15 uur in de Rabobank Theaterzaal.

Maarit is een aantrekkelijke, intelligente en sexy vrouw die gekozen heeft voor een sekseverandering en vooruit wil in haar nieuwe leven. Ze moet als vrouw opnieuw de relatie met haar dochter opbouwen en is op zoek naar een nieuwe liefde. Als ze verliefd wordt op Sami heeft ze eindelijk het gevoel dat ze weer ergens thuishoort. Sami wordt echter al snel geconfronteerd met zijn eigen verborgen vooroordelen. Maarit kiest zelfbewust voor haar eigen geluk en neemt een drastisch besluit.

De film won in 2014 de Jussi Award (Finse filmprijs) voor Beste Script en Beste Actrice, was een publieksfavoriet op het Noordelijk Filmfestival, en was tevens genomineerd voor Beste Film bij de Nordic Council Film Prijzen omdat, zo schreef de jury: "Iedereen vindt zichzelf tolerant totdat we geconfronteerd worden met mensen die 'anders' zijn. Open Up To Me is een uitermate verfijnde test van tolerantie".

Kaarten voor Open up to me kosten € 8 (inclusief drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.


Rabobank en Heerbeeck College
vinden elkaar in samenwerking

Stichting SamenLoop voor Hoop Son en Breugel, Rabobank Het Groene Woud Zuid en het Heerbeeck College hebben in Best hebben vorige week bekendgemaakt samen te gaan werken om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. De SamenLoop wordt dit jaar op 4 en 5 juni voor het eerst in Son en Breugel gehouden. Ruim 900 onderbouwleerlingen van het Heerbeeck College gaan kaarsenzakken verkopen voor de SamenLoop.

De leerlingen van het Heerbeeck College gaan vanaf maandag 14 maart zogenaamde 'kaarsenzakken' verkopen voor 5 euro per stuk. Deze papieren zakken kunnen door de kopers worden versierd, of worden beschreven met een wens of boodschap. Bijvoorbeeld voor iemand die kanker heeft of had. Deze zakken, naar verwachting zullen er vele honderden verkocht worden, worden op 4 juni langs het parcours in Son en Breugel geplaatst. Dat zal vooral tijdens de nacht voor wandelaars en toeschouwers een indrukwekkend beeld opleveren. Alle kaarsen staan symbool voor iemand, waar de gedachten naar uit gaan…

Confrontatie en respect
De stichting en de school vonden elkaar door bemiddeling van Rabobank Het Groene Woud Zuid. De leerlingen doen het niet voor niets overigens: in ruil ontvangen zij van de bank sponsoring vanuit Stichting 8 Op De Schaal Van Richter voor hun maatschappelijke themaweek. Een week zonder strakke lesroosters en onverbiddelijke zoemers, maar met aandacht voor maatschappelijk relevante thema's en voor het belang van respect hebben voor elkaar. Bij die themaweek 'De Lente Ontwaakt' hoort ook een confronterende theatervoorstelling: 'Spring Awakening', over jongeren en hun soms moeizame weg naar volwassenheid.

Slim samenwerken
Saskia Muris van Rabobank Het Groene Woud Zuid over deze samenwerking: 'We willen als bank graag slimme samenwerkingen stimuleren, liever dan "gewoon" geld geven. We vinden de wederkerigheid erg belangrijk, waarbij partners zich bewust zijn of worden van wat ze voor de ander kunnen betekenen. Vanuit ons netwerk kunnen we vaak zulke koppelingen maken. Het is mooi om te zien hoe de SamenLoop en het Heerbeeck College hun enthousiasme op elkaar overbrengen. Het besef dat je door samenwerking meer kan bereiken is met name voor de leerlingen een waardevolle toevoeging: samen is meer!'

SamenLoop: sponsoring
De SamenLoop voor Hoop brengt geld bij elkaar voor KWF Kankerbestrijding, voor onderzoek, om de strijd tegen kanker te kunnen winnen. Teams van minimaal vijftien personen brengen inschrijfgeld in voor deze 24-uurs wandelmarathon. Ook kunnen zij nog allerlei acties opzetten om extra sponsoring binnen te brengen.


flyer samenloop rabo