AZC de Orangerie
AZC de Orangerie Foto: Adrie Neervoort

Achtse Barrier en Blixembosch
delen ervaringen over AZC

Eindhoven - Ruim 1500 bewoners van de Achtse Barrier en Blixembosch vulden in de afgelopen weken een enquête in over hun ervaringen met het tijdelijke AZC de Orangerie. Met de resultaten van de enquête wil de gemeente een antwoord krijgen op wat er goed gaat en wat beter kan, met het oog op de verlenging van maximaal 2 jaar. Daarnaast werd de bewoners, als ervaringsdeskundigen, om tips gevraagd bij de zoektocht naar een permanente opvanglocatie.

Opvallend is dat ongeveer de helft van de respondenten niets wist aan te geven bij de vraag wat er goed of juist niet goed ging. Kennelijk krijgen niet alle bewoners genoeg mee over AZC de Orangerie om er een oordeel over te geven. Bijna 40% van de respondenten is tevreden over de informatievoorziening over het AZC. 15% vindt dat dit beter kan. Zo'n 10 tot 15% van de bewoners is tevreden over het contact van bewoners met het AZC, over de vrijwilligersactiviteiten vanuit de buurt voor het AZC en over de samenwerking tussen het COA, gemeente, politie en andere hulpverleningsdiensten. Het aandeel van de respondenten dat van mening is dat deze punten minder goed gingen ligt iets lager. Iets meer dan 10% vindt dat de integratie van bewoners van het AZC in de wijk best goed gaat, maar ongeveer 20% vindt juist van niet.

Nauwelijks overlast
Het overgrote deel van de bewoners, meer dan 80%, ervaart geen of nauwelijks overlast van het AZC. De respondenten die aangaven wel enige vorm van overlast te ervaren, gaven meestal aan dat dit in de sociale sfeer lag. Bijvoorbeeld een ongemakkelijk gevoel door de aanwezigheid van rondhangende jongeren/mannen, indringend aangekeken of nagefloten worden. In ongeveer een derde deel van de gevallen maakt men zich zorgen over het verkeersgedrag van jonge asielzoekers. Verder werd genoemd de toename van zwerfvuil. Opvallend is dat de meeste respondenten die overlast ervaren, in de buurt met de belangrijkste looproutes naar winkels en basisschool wonen.

Aandachtspunten
Voor het besluit tot verlenging van de Orangerie als tijdelijk AZC, is met de bewonersorganisaties uit de omgeving gesproken. Zij stonden open voor een verlenging, maar niet voor het permanent maken van de Orangerie als AZC. Voor een eventuele verlenging gaven zij wel een aantal aandachtspunten mee. Deze punten zijn in de enquête voorgelegd aan de bewoners van de betrokken buurten. Een ruime meerderheid kan zich vinden in deze aandachtspunten. Vooral waar het gaat om 'open en duidelijke communicatie met de buurt' en 'voortzetting van de goede samenwerking tussen COA, gemeente, politie en buurt rondom leefbaarheid en veiligheid'.

Nieuwe locatie gezocht
Als ervaringsdeskundigen gaven de bewoners van de Achtse Barrier en Blixembosch door middel van de enquête de belangrijkste aandachtspunten mee voor de zoektocht naar een permanente locatie. Ongeveer 50% van de respondenten gaf twee zaken aan als meest belangrijk: de grootte van de opvanglocatie in verhouding tot het aantal omwonenden en het waarborgen van de veiligheid/het bestrijden van overlast. Daarnaast werden naar verhouding vaak genoemd: de nabijheid van voldoende voorzieningen, kwaliteit van de opvang en draagvlak bij inwoners.
Het rapport met meer uitgebreide resultaten van de enquête is terug te vinden op www.eindhoven.nl/orangerie.


Helmond-Peelland beurzen heeft meer dan
300 deelnemers dit jaar

HELMOND: Het 'gunnen' staat, ondanks de digitale tijd waarin we leven, hoog in het vaandel van veel ondernemers.
Lokale bedrijven bieden hun diensten aan, maar worden vaak 'ondergesneeuwd' in het landelijke internetgeweld. Helmond-Peelland heeft parels van bedrijven, meer dan 300 presenteren zich op de Helmond-Peelland beurzen van 2016, een record. Vorige week tijdens de 50PLUS beurs (105) en de Mens- & Ladiesnight (50) en deze week op 6 en 7 april tijdens de Bedrijven voor Bedrijvenbeurs (152).
De officiele opening (6 april 2016, 13.00 uur) voor alle standhouders en medewerkers, wordt gedaan door mw. Winny Hoffmann beste vrouwelijke CEO 2015!
Waarom een bedrijvenbeurs?
Netwerken en als de prijs/kwaliteit goed is, diensten gunnen. Het werkt echt! Waarom zou je het van ver halen, als het dichtbij ook te verkrijgen is. Probeer het uit, al 6 jaar bewijst de bedrijvenbeurs haar kracht.
Bedrijvig Helmond is van harte uitgenodigd op wo. 6 en do. 7 april a.s. (14.00-22.00 uur) in de beursgebouwen op Lagedijk 19, u moet er beslist bij zijn, mis deze kans niet. Download een digitaal entreebewijs op www.bbhp.nl en bezoek het netwerk-evenement. Kijk ook voor de activiteiten en nog veel meer info op www.bbhp.nl


Afbeelding