Afbeelding
Foto:

Typhoon en Fresku op
Boogiedown Festival op Strijp-S

Hiphopfestival Boogiedown bouwt op 5 juni de eerste outdoor editie op Strijp-S
Zondag 5 juni vindt de eerste Eindhovense outdoor editie van Boogiedown Festival plaats. Na vorig jaar succesvol kennis gemaakt te hebben met Eindhoven middels een indoor editie in het Klokgebouw, keert Boogiedown terug, middenin het creatieve hart van de stad: Strijp-S. Met Typhoon, Fresku en Tourist LeMC wordt in een klap de Nederlandse en Belgische top naar Eindhoven gehaald. Ook zal Studio Brussel's rap-exportproduct Woodie Smalls zijn opwachting maken op het festival. Boogiedown breidt haar concept uit met een beats & modern bass programmering met o.a. GANZ en Jarreau Vandal. In april zal de volledige line-up bekend worden gemaakt.

Top Nederlandse en Belgische hiphop aanwezig
Eén van de headliners op Boogiedown is Typhoon. De uit Zwolle afkomstige artiest stond in 2008 reeds op het podium tijdens de eerste editie van Boogiedown Festival in Breda. In de tussentijd is het hard gegaan met Typhoon en heeft hij fenomenale optredens gegeven op festivals als Lowlands, Pinkpop & North Sea Jazz. Daarnaast won hij vorig jaar twee prestigieuze Edisons, schreef Typhoon de theme song voor Serious Request en sloot hij het jaar feestelijk af met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.
Voor Roy Michael Reymound, beter bekend als Fresku, wordt het op voorhand al een prachtige thuiswedstrijd. Na een uitverkochte release party voor zijn album "Nooit Meer Terug" vorig jaar, stond Fresku onlangs namelijk nogmaals in poppodium de Effenaar. Daarnaast is de multi-getalenteerde Eindhovenaar met zijn charismatisch voorkomen ook een graag geziene gast op Boogiedown met drie opeenvolgende festivaloptredens in 2010, 2011 en 2012 en meerdere spetterende shows op Paaspop. Ook het Eindhovense hiphoptalent Braz, onder andere bekend van gastbijdrages op Fresku's meest recente album, geeft 5 juni een optreden op Strijp-S.
Naast de Neerlandse hiphopgrootheden zijn ook de Belgische artiesten dit jaar goed vertegenwoordigd op Boogiedown. De uit Antwerpen afkomstige troubadour Tourist LeMC tourt momenteel langs diverse Nederlandse podia en zorgt niet alleen voor uitverkochte zalen in het clubcircuit, maar staat in augustus eveneens op Lowlands. Samen met de Engelstalige rapper Woodie Smalls, die net terug is uit de Verenigde Staten van een optreden op 's werelds grootste muziekconferentiefestival SXSW, zorgen zij beiden voor een bourgondische hiphopinbreng van onze zuiderburen.


Eindhoven wil meer mensen op de fiets

Om meer inwoners, bezoekers en werknemers in Eindhoven op de fiets te krijgen heeft het college van burgemeester en wethouders op 29 maart jl. de Agenda Fiets vastgesteld. Samen met diverse externe organisaties, waaronder de fietsersbond, Metropoolregio Eindhoven, fietsbranche, FOE, bewonersvertegenwoordiging, Eindhoven 365, OVO, Gemeente Helmond en de Provincie Noord-Brabant, heeft de gemeente voor de komende tien jaar zes speerpunten vastgelegd. Met de realisatie van deze speerpunten moet het nog aantrekkelijker worden om in Eindhoven te fietsen.
Eindhoven op weg
Wethouder Visscher: "De fiets hoort bij een schone en gezonde stad. Als meer mensen de fiets pakken en de auto laten staan, gaat de luchtkwaliteit in de stad met sprongen omhoog en is de binnenstad voor iedereen beter bereikbaar. De Agenda Fiets is een belangrijk onderdeel van het mobiliteitsbeleid van Eindhoven. Deze Agenda bepaalt de prioriteiten voor fietsinvesteringen in de komende tien jaar."
Speerpunten
De zes speerpunten voor fietsen in Eindhoven zijn de komende jaren het fietsparkeren, aanleggen en verbeteren van snelfietsroutes, verbeteren van doorstroming bij verkeerslichten, ruimte geven aan innovatieve experimenten, het stimuleren van fietsgebruik en monitoring en evaluatie. Uiteraard is de verkeersveiligheid van fietsers een belangrijke randvoorwaarde bij al deze speerpunten.
Voorbeelden
Er wordt op dit moment al volop gewerkt aan het verbeteren van de fietsvoorzieningen in de stad. Bijvoorbeeld aan de aanleg van twee ontbrekende stukken van de snelfietsroute op de Bilderdijklaan en Stoutheuvel en aan de bouw van een fietsparkeergarage met verdiepingen (fietsflat) bij Neckerspoel. Maar denk ook aan de ontwikkeling van een Eindhovense fietskaart met alle fietsvoorzieningen er op of het plaatsen van meer fietstellers, zoals op de Nachtegaallaan. Deze fietsteller levert waardevolle informatie op over het gebruik van de fiets in de stad. De agenda bevat dus concrete verbeteringen op de korte termijn, maar ook een verlanglijstje voor de verdere toekomst. Zoals bijvoorbeeld een fiets-voetgangersbrug van het station naar de TU/e. Voor deze wensen is nog geen concreet plan of budget.