Marianne van Grootel met de kinderen
Marianne van Grootel met de kinderen Foto:

"Als vrijwilliger voel ik me gewaardeerd door het team."

Collega Rachel Goetstouwers wil graag vrijwilligster Marianne van Grootel in het zonnetje zetten.
"Marianne komt elke woensdagmiddag wandelen met cliënten. Wij waarderen dit bijzonder!"
We vroegen Marianne naar haar ervaringen.

"Via een goede kennis die op dat moment vrijwilliger op Brink 6-8 was, werd ik geïntroduceerd op Brink 6-8. Op het moment dat ik geïntroduceerd werd, was een van de kinderen met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De betrokkenheid en bezorgdheid om dit kind, maar ook de warmte van de medewerkers, raakten me diep!
Het is geen bewuste keuze geweest om in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan als vrijwilliger, maar achteraf een hele goede match! Het heeft zo moeten zijn. Ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt. Dat was mijn hobby en daar lag mijn hart. Mede door mijn "bagage" als verpleegkundige kan ik snel handelen en goed relativeren. Dat maakt het makkelijk, maar deze achtergrond is voor een vrijwilliger absoluut geen must.
Elke woensdagmiddag ga ik, als het weer het toelaat, wandelen met de kinderen. Sommige kinderen rekenen daar echt op. Ik probeer er een leuk uitje van te maken, leerzaam en met veel humor. Ik vertel, ik zing en daag ze uit, ieder kind op een eigen manier. Soms test ik de kinderen of ze bepaalde indrukken hebben onthouden en daaruit blijkt dat ze gebeurtenissen opslaan, herkennen en ervan genieten, dat geeft ook mij extra energie.
Ik word serieus genomen, gelijkwaardig en respectvol behandeld. Daarom heb ik een fijne tijd als vrijwilliger bij SWZ!"

Wat maakt vrijwilliger zijn zo leuk?
"Wat het voor mij zo leuk maakt, is het open karakter en de goede sfeer van het team. Je voelt je opgenomen in dit team en mag meedoen als vrijwilliger in een bepaald deel van de zorg aan de kinderen en dat is de ontspanning! Wanneer iemand vrijwilligerswerk zou willen gaan doen en interesse toont in deze vorm van zorg, zou ik dat zeker promoten."

Waarom ik dat doe?
"Heel simpel, het geeft voldoening, het geeft plezier en de positieve energie die je er als vrijwilliger insteekt, krijg je in ruime mate terug!"


Kinderyoga, een "feest" voor ieder kind!

Precies een jaar geleden ben ik begonnen met het geven van kinderyoga in Son.
Zowel de weg ernaar toe als het geven van de lessen is een heel avontuur. Eerst had ik jarenlang als groepsleerkracht in het onderwijs gewerkt, daarna heb ik samen met mijn vriendin Ook Fraai gehad, we gaven workshops sieraden maken. En weer was ik toe aan iets nieuws. Het was een zoektocht; met behulp van een coach heb ik deze stap genomen.

Na het volgen van de opleiding voor kinderyoga begint de start. Hoe ga je reclame maken? Hoe kom ik aan kinderen voor de yoga?
Inmiddels heb ik drie groepjes die ik lesgeef in de Boerderij in Son en Breugel.
Daarnaast geef ik ook yoga aan kinderen onder schooltijd op basisschool De Stokland.

Yoga betekent zoiets als "verbinding". Tussen lichaam en geest, maar ook tussen jezelf en anderen.
Het is bijzonder om te zien hoe fijn kinderen een uur ontspanning vinden. In deze drukke tijd waarin ze zoveel "moeten" is een uur jezelf zijn en rust krijgen een kadootje. Het is even wennen bij de kinderyoga. Iedereen van alle leeftijden kan meedoen. Het gaat niet om prestatie, het beter kunnen doen dan iemand anders. Het gaat om bij jezelf blijven. Je kan yoga alleen of samen doen. Wat kan ik wel en wat voelt goed. Je mag zijn wie je bent en je mag de oefeningen doen zoals je ze zelf fijn vindt, meedoen op je eigen niveau. Het is ook de balans vinden tussen lichaam en geest op een speelse manier. Dit doe ik aan de hand van verschillende oefeningen:

Ademhalingsoefeningen, yogahoudingen (vaak dieren), massage, spel, concentratie-oefeningen, ontspanningsoefeningen, muziek en nog meer.

Het is wel belangrijk dat je de oefeningen met aandacht doet.
Door vaak aan yoga te doen word je sterk en soepel, kun je je beter concentreren, leer je te ontspannen, slaap je beter, leer je veel over jezelf. Het draagt bij aan rust in je hoofd en je krijgt een sterker lichaam.
Het is een avontuur om te doen. Maar ook voor mij om samen met de kinderen te beleven. Het is ook bijzonder als kinderen vragen om een oefening of dat we iets herhalen uit een voorgaande les. Je merkt dat de kinderen het fijn vinden en dat ze er iets mee doen en kunnen. Na een tijdje merk je dat het effect heeft om aan yoga te doen.

Ik vind het erg belangrijk dat ik veel aandacht heb voor elk kind apart. De groepjes waarmee ik werk zijn dan ook klein. Daarbij is de sfeer in de groep en respect voor elkaar belangrijk.
Yoga is mooi om door te geven aan kinderen. Het is een plezier om te doen.
Een yogafeest!

Voor meer informatie kijk gerust op mijn website: www.4yoga.nl
Mijn dank gaat uit naar de ondernemingsvereniging van Son en Breugel, en ook Freek die me hiermee de kans hebben gegeven meer bekendheid te geven aan het belang van yoga voor kinderen.

Yoga groet Marloes Jansen


Opendag Golfclub Son

We hopen op mooi weer, u ook? Of komt u sowieso? U kunt alles uitproberen. Het slaan met de 'Drivers'; de grootste clubs binnen de golfwereld. Het slaan met de 'ijzers'; de clubs die we voor de afstanden tussen de 80 en 100 meter gebruiken. Maar ook het spelen met de 'Wedges' waardoor de bal mooi met een boogje door de lucht vliegt. Of de 'Putter'; voor een strakke bal, recht de hole in. Bingo !
Kom op zaterdag 23 april naar Golfclub Son in Sportpark de Gentiaan. De hele dag worden er gezellige en sportieve activiteiten georganiseerd voor jong en oud.
En van 10.00 – 12.00 kunt u GRATIS golflessen volgen bij onze golfleraar .


Afbeelding
Afbeelding