Mieren, wat kan ik er aan doen?

Mieren zijn zeer nuttige dieren die schadelijke insecten en afval in de tuin opruimen.
Bestrijding van mieren in de tuin dus niet nodig. Binnenshuis kunnen ze wel voor overlast zorgen. Hoe houdt u mieren buiten de deur? Voorkomen is beter dan genezen. Mieren komen af op etenswaren. Ruim etenswaren op en bewaar eten (vooral zoetigheid) afgesloten. Voorkom dat mieren uw huis binnen komen, dicht kieren en naden aan de buitenkant van uw huis.

Komen mieren uw huis binnen, gebruik dan deze middeltjes:
• Breng mieren in de war door hun geurspoor schoon te maken met zeep of leg sterk geurende kruiden op het mierenpaadje.
• U kunt de mieren doden met huismiddeltjes, zoals stroop gemengd met gist en water.
• Strooi kiezelgoer op het nest of op de mierenpaadjes. Kiezelgoer is een fijn poeder dat bestaat uit de celwanden van afgestorven kiezelalgen. Dit natuurlijke middel doodt echter ook andere insecten.
• Wilt u het nest bestrijden, dan kunt u kokend water over het nest gieten. Vindt u dit te drastisch, dan kunt u ook het nest uitgraven en verplaatsten naar een andere plek.

Als de mierenoverlast groot is en milieuvriendelijke middelen niet helpen, kunt u chemische middelen overwegen. Spuitbussen op basis van zeepachtige stoffen (kaliumzouten van vetzuren) breken snel af. Ze belasten het milieu minder dan andere bestrijdingsmiddelen. Mierenlokdozen en sommige mierensprays bevatten chemische stoffen die de mieren indirect doden: ze nemen het gif mee naar hun nest. Mierenlokdozen bevatten imidacloprid. Dit middel staat ter discussie, omdat het ook giftig is voor bijen.

Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl/mieren