Afbeelding
Foto:

Buiten in Best Fietsroute

Na het succes van vorig jaar, is ook dit jaar weer een fietsroute uitgezet. Met deze route worden de buitengebieden De Vleut en Aarle verbonden met het vernieuwde centrum van Best. De route van ongeveer 15 kilometer wordt met 7 stempelplaatsen onderbroken. Naast het halen van een stempel is op elke locatie wat te zien en te beleven: van een eetbare tuin tot een verhalenverteller, van klompen tot een glas graveren en van perkplanten tot fotografie. Ook aan een horecagelegenheid is gedacht.

Klaar voor de start?
Starten kan op 5 mei tussen 11.00 en 16.00 uur. U kunt starten op 1 van de 3 vertrekpunten: Perkplantenkwekerij Peter Leijten, Broekstraat 11 Best, De Vleutse Hoeve, St. Oedenrodeseweg 23 Best en bij Bevrijdingsdag in de Koetshuistuin, Hoofdstraat in Best. Hier ligt voor u een rugzakje klaar met o.a. de route en een stempelkaart; een volle stempelkaart kunt u, in ruil voor een leuke attentie, voor Pinksteren inleveren bij Perkplantenkwekerij Peter Leijten. De route is ook online beschikbaar via www.rondjebest.nl

Slecht weer
Ook bij slecht weer is de route met de auto, met een kleine aanpassing, te volgen. De deelnemende organisaties Perkplantenkwekerij Peter Leijten, De Vleutse Hoeve, Bevrijdingsdag in de Koetshuistuin, De Heidevlinder, Permacultuurtuin Lassing, Best Unique, Just Shoot fotografie en Grillcafé de Buffel verwelkomen u graag.


Tentoonstelling 525 jarige St. Odulphusgilde

Tot en met 26 mei in Cultuurspoor in Best
Op zondag 29 mei viert het St. Odulphusgilde uit Best het 525 jarig bestaan met een Kringgildedag waaraan 46 gilden zullen deelnemen. Lange tijd werd aangenomen dat het gilde in 1531 werd opgericht. Uit historisch onderzoek bleek dat de broederschap "fraternitas Sancti Odulphi" al op 2 april 1491 werd vermeld in een overeenkomst betreffende een nalatenschap van een in Best geboren kanunnik.
Het is aannemelijk dat de officiële oprichtingsdatum van het Gilde St. Odulphus al eerder ligt. Hiervan zijn echter geen schriftelijke bewijzen, daarom wordt het jaar 1491 als oprichtingsjaar gehanteerd.

Tentoonstelling
Naar aanleiding van het 525 jarig bestaan van het St. Odulphusgilde wordt er in Cultuurspoor Best van 3 t/m 26 mei een tentoonstelling georganiseerd.
Aan de hand van een aantal informatiepanelen van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden wordt een algemeen beeld gegeven van het gildewezen.
Daarnaast is er veel informatie met foto's van het St. Odulphusgilde.
Onderwerpen die zijn uitgewerkt zijn onder andere de patroonheilige St. Odulphus, hoe kan men lid worden, de diverse functies zoals Overheid, Hopman, Koning, Keizer, vaandrig, standaardruiter, vendeliers en tamboers. Er is informatie over schilden en Koningszilver, de jaarlijkse gildedag (teerdag), deelname aan een kringdag, kringdagen die in Best werden gehouden, de voetboog, de opening van de kermis, begrafenis van een gildelid, de Verbroedering met Tilburg, Noordwijk en Kalmthout, plaatselijke activiteiten zoals het inhalen van een nieuwe pastoor, het opluisteren van pastoors / priesterjubilea en de sacramentsprocessie. Er worden ook enkele attributen van het gilde tentoongesteld. De tentoonstelling geeft een goed beeld van wat het gilde St. Odulphus inhoudt en aan welke activiteiten zoal wordt deelgenomen.
De opening vindt plaats op zaterdag 7 mei om 12.30 uur. Het St. Odulphusgilde zal dan onder trommelgeroffel Cultuurspoor binnentrekken waarna burgemeester Anton van Aert samen met Hopman Charles Sol de tentoonstelling zal openen.


Stilte-dag in Sint-Oedenrode

Zoals er een spreken is dat stil maakt, zo is er een stilte die spreekt.
Op zaterdag 14 mei is er een stilte-dag in het Tuinatelier.

In het rumoer van alledag gaat de tijd snel en hebben we het druk. Nooit tijd genoeg, althans dat denken we. De hele dag worden we gebombardeerd door gedachten, duizenden.
Maar zijn wij daarmee onze gedachten? Moeten wij het tempo van onze gedachten bijhouden, kunnen wij dat überhaupt? En heeft de stilte wel iets te zeggen? De stilte is veel te stil, daar heb ik geen tijd voor.
Als deze gedachten bij u spelen is het misschien tijd voor een nader onderzoek. Hoe zou het zijn als u een dag de beschouwer zou worden van uw gedachten en daar tijd en aandacht aan zou besteden op een andere manier?
De mogelijkheid hiervoor is op 14 mei en 18 juni. Op die dagen kunt u de stilte ervaren, stil zijn, bij uzelf zijn met aandacht.
De dag wordt gevuld met oefeningen zoals de bodyscan, zitten in aandacht, qigong-oefeningen, muziek luisteren, lopen en bewegen in aandacht, stilte-meditatie. Het laatste uurtje delen we wat ieder ervaren heeft op een mindfule manier. Verder brengen we de dag in stilte door.

De dag wordt gegeven in het Tuinatelier, Stompersstraat 16, 5492 CR, Sint-Oedenrode.
Er is thee en soep. Graag zelf een lunchpakketje meebrengen.
Tijd: van 10.00-16.00 uur.
Bijdrage: € 4,- voor het gebruik van de ruimte en dana (een bijdrage wat het u waard is) voor de begeleider.
Voor informatie en aanmelding: karinvanvlerken@hotmail.com Tel.0413-475008 en 06-13992915