Er is een coalitieakkoord

De fracties Dorpsbelang, VVD en PvdA/Groenlinks uit de gemeenteraad van Son en Breugel hebben vandaag een coalitieakkoord gesloten.
Omdat de resterende periode tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nog maar kort is, kozen de fracties voor een kort en bondig akkoord, vooral gericht op de zes dossiers die op dit moment binnen de plaatselijke gemeenschap van groot belang zijn.

Het gaat om:
De bestuurlijke toekomst
Het centrumplan
Breugel Bruist
Het sociaal domein
Duurzaamheid en de overgang naar LED-straatverlichting
Sociale woningbouw

Het akkoord wordt in de raadsvergadering van 12 mei a.s. besproken. Dan dragen de drie fracties ook ieder een wethouders-kandidaat voor.
De coalitie-onderhandelingen zijn kort na de raadsvergadering van 13 april jl. gestart. ln die vergadering zegde Dorpsbelang de samenwerking met Dorpsvisie op.
Aan de besprekingen nam ook de CDA-fractie op een constructieve wijze deel. Die fractie onderschrijft het akkoord grotendeels, maar maakt op enkele punten een voorbehoud.

Kandidaat-wethouders
De fracties hebben vandaag ook hun kandidaat-wethouders bekendgemaakt.
Het zijn: .
Robert Visser, namens Dorpsbelang.
Robert Visser, 55 jaar, is sinds 2010 fulltime wethouder in Son en Breugel.

Kees Vortman, namens VVD.
Kees Vortman,47 jaar, is sinds 2014fractievoorzitter van de WD in de gemeenteraad van Son en Breugel. Eerder, van 1998 tot 2006 was hij hier ook al raadslid.
Daarnaast is hij o.a. Projectmanager Bedrijfsvoering Service Center Drechtsteden.

Tom van den Nieuwenhuijzen, namens PvdA/Groenlinks.
Tom van den Nieuwenhuijzen, 33 jaar, woont in Eindhoven en is sinds 2010 lid van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van die gemeente.
Daarnaast is hij o.a. docent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en lnternational Management aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg.

De wethouders zullen hun functie fulltime gaan vervullen.
De portefeuilleverdeling wordt kort na de raadsvergadering van 12 mei a.s. besproken en vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.


De beleidsuitgangspunten van de nieuwe coalitie

Dorpsbelang, VVD, PvdA/GroenLinks. Zij vinden zichzelf een sterke en eendrachtige coalitie, die in staat is om voor de komende periode belangrijke besluiten te nemen voor de burgers van Son en Breugel. De resterende periode is nog maar kort. Daarom is gekozen voor een procesaanpak die zich kenmerkt door een zakelijke praktische benadering met inspraakmogelijkheden voor burgers.

Hierbij richten zij zich in eerste instantie op een zestal majeure dossiers. ln deze dossiers worden de kernwaarden van Son en Breugel (een hechte dorpse gemeenschap in een groene omgeving ) zichtbaar.
ln de Kadernota 2016 vindt een vertaling van dit akkoord plaats. De dossiers kennen allemaal een lange voorbereidingsperiode, hebben raakvlakken met diverse andere beleidsvelden en zijn uiteindelijk beeldbepalend voor de fysieke en sociale inrichting van Son en Breugel.
De dossiers waar het om gaat zijn:

DE BESTUURLIJKE TOEKOMST
Krachtig besturen vraagt om een brede visie: op de samenleving, op de rol van de regio en de betekenis ervan voor Son en Breugel, maar vooral ook op de positie die Son en Breugel daarin inneemt. Daarom pakt de coalitie hier een actieve rol in door het voortouw te nemen en mede sturing te geven aan de ontwikkelingen in de regio. Uitgangspunt hierbij is de in juni 2015 door de raad vastgestelde visie op de bestuurlijke toekomst. Een blijvend zelfstandig Son en Breugel is mogelijk en blijft het streven. Daartoe willen we de samenwerking tussen de Dommelvallei-gemeenten versterken en de samenwerking binnen de regio doorontwikkelen, in lijn met de vastgestelde visie op de bestuurlijke toekomst.
Wanneer ontwikkelingen in de regio de weg naar de Dommelvallei blokkeren, gaan wij ons opnieuw beraden op de positie van Son en Breugel binnen de regio. Daarbij is de verankering van de eigen gemeenschap binnen een mogelijke bestuurlijke samenwerking het doel.

Belangrijke kaders voor de coalitie zijn:
We wachten niet af, maar beslissen actief over onze eigen toekomst; Bij majeure besluiten gaan we de inwoners raadplegen.

HET CENTRUMPLAN
De uitvoering van de centrumvisie heeft een hoge prioriteit. Een aantrekkelijk centrum met een sterk winkel- en voorzieningenaanbod draagt bij aan de leefbaarheid van het gehele dorp voor een groot aantaljaren. De uitgangspunten die door de raad in november 2015 zijn vastgesteld gaan we uitwerken binnen het opgestelde tijdpad. Het centrumplan dient als één geheel te worden beschouwd, omdat door het geì'soleerd behandelen van de diverse onderdelen de kans op'kortsluiting'tussen de delen toeneemt. De realisatie van een dorpshuis wordt in samenhang gezien met onderdelen als de Plint, woningbouw en de renovatie van het gemeentehuis.
Belanqriike kaders voor de coalitie ziin
- Het Kerkplein afmaken zodat het als een echt plein en dorpscentrum ervaren wordt;
- Maatschappelijke organisaties en verenigingen moeten zichtbaar blijven in het centrum, met passende voorzieningen en huurprijzen;
- Herontwikkeling van de Vestzaklocatie met behoud van de karakteristieke uitstraling;
- ln 2018 wordt er gebouwd aan het Kerkplein.
NB. De ontwikkelingen rondom de kerk zijn op het moment van vaststelling van dit akkoord nog onzeker. De coalitie gaat, in geval van voortschrijdend inzicht vanuit het bisdom, de dan ontstane situatie opnieuw beoordelen.

BREUGEL BRUIST
"De weg naar de toekomst begint met een stap in de goede richting". Dit was de tekst op de omslag van de centrumvisie Breugel in juni 2012. De afgelopen vier jaar zijn stapjes gezet, maar de weg naar de toekomst is nog niet echt ingeslagen.
De nieuwe coalitie pakt door in het centrum van Breugel. Maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn een uitdaging en vragen eerst om geactualiseerde kaderstelling vanuit de raad op de verschillende terreinen: leren, sporten, wonen en vermaak. Het vervolgens op die kaders aangepaste uitvoeringsprogramma leidt nog in deze collegeperiode tot activiteiten.
Belangrijke kaders voor de coalitie ziin
Versneld doorpakken op de ontwikkeling van een Breugels dorpsplein en de openbare ruimte;
Er moeten in het dorp adequate sportvoorzieningen zijn. Een sluitende exploitatie en dus betaalbare zaalhuurprijzen zijn daarbij essentieel;
Basisschoolkinderen (in het bijzonder de onderbouw) moeten dicht bij school kunnen gymmen;
Behoud en versterking van de gemeenschapsvoorzieningen.

HET SOCIAAL DOMEIN
Het sociaal domein is bij uitstek hét beleidsgebied waar een gemeentebestuur het verschil maakt voor haar burgers ten aanzien van welzijn , zotg, participatie en leefbaarheid. ledereen moet kunnen meedoen aan de samenleving, ongeacht inkomen, leeftijd, opleiding, gezondheid en herkomst. Samen zijn we de gemeenschap. Waar eigen kracht en zelfredzaamheid tekortschieten, moet op basis van vroegtijdige signalering en preventie een passend, laagdrempelig en maatgericht systeem van ondersteuning worden geboden. Nu de transities grotendeels zijn afgerond, komt het aan op de uitvoering en monitoring van het nieuwe beleid en het op gang brengen van het transformatieproces.
Belanqriike kaders voor de coalitie ziin:
Bij nieuwe aanbestedingen in de zorg weegt kwaliteit zwaarder dan prijs. Adequate zorg is daarbij leidend;
De 'zorg voor elkaar' samenleving moet daadwerkelijk neergezet worden. De gemeente heeft hier een initiërende rol;
De nulde-lijn (zoals mantelzorgsteunpunten, vrijwilligersorganisaties, pastorale hulp,sportclubs en persoonlijke netwerken) is zo goed met elkaar verbonden dat veel
hulp- en ondersteuningsvragen daar worden afgehandeld;
Uitbouwen van de positie en profilering van het CMD (inclusief taken van Participatiewet);
Extra aandacht voor de financiële verantwoording en het inzichtelijk maken van de effecten van het beleid.

DUURZAAMHEID EN DE OVERGANG NAAR LED.STRAATVERLICHTING
Ook hier geldt "De weg naar de toekomst begint met een stap in de goede richting". Het vervangen van de openbare verlichting door ledlampen is een dergelijke stap. Hier wordt nog in 2016 mee begonnen.
Energieverspilling wordt verder aan banden gelegd. We gaan verder met de doelstelling om in2020 alle gemeentelijke gebouwen energieneutraalte maken. Daarnaast bevorderen we het gebruik van duurzame energiebronnen.
Het scheiden van afval is een belangrijke voonraarde voor efficiënter hergebruik. Het ingezette beleid wordt verder doorgezet. Hierbij zoeken we in overleg met de Seniorenraad naar een oplossing voor de minder valide inwoners.
Belanqriike kaders voor de coalitie ziin:
ln 2016 wordt begonnen met het vervangen van de openbare verlichting door ledlampen;
Bij nieuw- en verbouw van gemeentelijke gebouwen is energieneutraal het uitgangspunt;
Afvalscheiding wordt verder ingevoerd zonder dat voor het storten van restafval betaald
hoeft te worden.

SOCIALE WONINGBOUW
Op dit moment is er een grote behoefte aan sociale huurwoningen voor starters en statushouders.Ons huidig woningaanbod voorziet daar onvoldoende in. De nieuwe coalitie wil voorzien in tijdelijke woonruimte, maar vooral ook in het permanent invullen van deze opgave. Dit moet gepaard gaan met het investeren in een goede doorstroming op de woningmarkt. Wonen in Son en Breugel moet voor iedereen bereikbaar zijn.
Belanqriike kaders voor de coalitie ziin:
- Waar mogelijk inpassing van sociale woningbouw in de bestaande ontwikkellocaties;
- Nog dit jaar nemen we een besluit over tijdelijke en permanente uitbreiding van de sociale woningbouw;
- ln lijn met gemaakte afspraken wordt de tijdelijke locatie voor De Vloed afgebroken.