LezersPodium

Inspraaknotitie voor de vergadering van de Commissie Grondgebiedszaken op 11 mei 2016

1. Dank, dat het burgerinitiatief is opgepakt en de raad nu over informatie beschikt, die er eerder niet was.
2. Het bisdom en het parochiebestuur lijken voldoende ruimte te bieden om de MFA-functies onder te brengen in de bestaande kerk. Met de komst van de nieuwe bisschop kan dit nieuwe beleid nog rooskleuriger worden
3. Er is een afwegingsmodel gemaakt, waarin de exploitatie in de kerk duurder zou zijn dan een exploitatie in een nieuw gebouw. Het is zeer de vraag of dit inderdaad het geval zal zijn. Bovendien kan beperking van de exploitatiekosten vooraf als randvoorwaarde worden gesteld bij de uitwerking. Ook vraag ik me af of is uitgegaan van een energieneutraal gebouw.
4. Overigens kan men zich afvragen hoe reëel de financiële vergelijkingen zijn. Bureau HEVO laat andere uitkomsten zien dan bureau DiederenDirrix. Daarbij komt dat de focus van het gemeentelijk team tot nu toe uitsluitend gericht was op nieuwbouw. Het is zeer de vraag of zij tot een objectieve vergelijking kunnen komen. Het zou jammer zijn als nu alleen op basis van deze twijfelachtige berekeningen een besluit zou worden genomen.
5. In het overleg met bisdom en parochie is het aantal ondertekenaars van het burgerinitiatief nergens vermeld. Ik wil graag het belang van dit aantal nog eens onderstrepen.
6. In de afweging van wat varianten wordt genoemd is kennelijk het draagvlak bij de bevolking buiten beschouwing gebleven. Ik kan u verzekeren, dat nieuwbouw geen draagvlak heeft en ook niet zal krijgen met alle gevolgen van dien voor de exploitatie! Een MFA in de kerk heeft dat draagvlak al bij voorbaat.
7. Kiezen voor het onderbrengen van een MFA in de bestaande kerk zou een omslag betekenen in het gemeentelijk beleid. Voor het eerst zou niet worden gekozen voor afbraak van een gebouw. Daarmee kan een nieuw gemeentelijk monument worden toegevoegd aan de bestaande lijst. Ook met de monumentale waarde van deze, in de stijl van de wederopbouw gebouwde, kerk is in de stukken nergens rekening gehouden.
8. In Forum en in MooiSonenBreugel las ik dat mensen de kerk lelijk vinden. Dat betekent niet, dat je geen respect hoeft te hebben voor mensen, die wel iets met die kerk hebben. Als je alles moet afbreken, wat je lelijk vindt ben je nog wel even bezig; ook in onze gemeente.
9. Als Sonnenaren zijn wij blij , dat de parochie duidelijk kiest voor behoud van de kerkfunctie in Son, ook als de kerk aan de eredienst wordt onttrokken. Dit past in de lijn van het beleid van de nieuwe bisschop en van de paus. Dit betekent ook, dat de inbreng van de vele vrijwilligers, die zijn betrokken bij de kerk, de verdiende waardering krijgt.
10. Tenslotte. Wat zou er mooier zijn dan dat de raad in zijn eerste vergadering na de nieuwe coalitie unaniem zou kiezen voor het onderbrengen van de functies voor het MFA in de bestaande kerk. Het draagvlak bij de inwoners hebben wij al aangetoond. We hebben tenslotte een raad en een college voor al onze inwoners.
Aan de commissie heb ik het op die dag in de Gerarduskalender vermelde oud Perzisch gezegde meegegeven: Een gehaast man doet zijn werk tweemaal.
Aan de gemeenteraad had ik op 12 mei een uitspraak van Confucius willen meegeven: Als men ziet wat juist is en het nalaat, is dat een gebrek aan moed.
        
Kees van der Meijden, Mede-initiatiefnemer voor het burgerinitiatie over de kerk in Son.