Wasmannen zorgen voor een frisse start van de samenwerking. Jac Hendriks Waterschap De Dommel,  gedeputeerde Cultuur en Samenleving Henri Swinkels en Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds schudden elkaar de hand.
Wasmannen zorgen voor een frisse start van de samenwerking. Jac Hendriks Waterschap De Dommel, gedeputeerde Cultuur en Samenleving Henri Swinkels en Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds schudden elkaar de hand. Foto: Irma Bulkens

Voor natuur en water in de buurt
€ 180.000 beschikbaar

Waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel gaan samenwerken met de provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds op het gebied van buurtnatuur en buurtwater.

De waterschappen haken aan bij het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds van de provincie Noord-Brabant; een fonds dat burgerinitiatieven rondom buurtgroen en waterbeheer ondersteunt.
Geveltuintjes, buurtmoestuinen, vijvers, eetbare schoolpleinen en insectenhotels verbeteren
de biodiversiteit en de waterafvoer van een buurt. Deze burgerinitiatieven zorgen bovendien voor ontmoeting en samenwerking en daarmee verbinding tussen bewoners.De provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn eind 2015 gestart met het ondersteunen van buurtnatuurprojecten. Nu haken de waterschappen aan bij het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds van de provincie Noord-Brabant. Jac Hendriks, dagelijks bestuurslid van Waterschap De Dommel: "Nu kan elke buurt zijn eigen waterparkje realiseren. Ik hoop dat bewonersgroepen en natuurclubs massaal deze kans aangrijpen".

De waterschappen leggen gezamenlijk €60.000 in. De provincie en het Cultuurfonds stellen hetzelfde bedrag ter beschikking. Zo is er in totaal €180.000 beschikbaar voor groene burgerinitiatieven. Natuurverenigingen, stichtingen en ZZP-ers kunnen subsidie aanvragen voor uiteenlopende, kleinschalige natuur- en waterprojecten, te realiseren samen met bewoners. Projecten die zorgen voor positieve effecten op het klimaat, het waterbewustzijn, educatie en een gezonde, duurzame leefomgeving.

Informatie over de regeling en richtlijnen zijn te vinden op: www.cultuurfonds.nl/buurtnatuurfonds.


Brabant neemt de lead
met nieuwe Olympische sport: skateboarden

Brabant Open toernooi in de Spoorzones. Van urban subcultuur naar serieuze sport: skateboarden is in een rap tempo volwassen aan het worden.

Tijdens de Olympische Spelen van Tokio staat skateboarden voor het eerst op het programma. Komende mei en juni kunnen bezoekers zelf kennismaken met deze Olympische sport tijdens het Brabant Open.

Brabant is op het gebied van urban sports & culture qua infrastructuur, kampioenen, festivals en support van de overheid de nummer één van Europa. Nergens in Europa zijn de randvoorwaarden voor de sport zo goed. Niet voor niets komen kampioenen als Daan van der Linden en Nick Bax uit Brabant.

Brabant Open
De wedstrijden van Brabant Open vinden plaats van 21 mei tot en met 18 juni en toeren langs Tilburg, Breda, Eindhoven en Den Bosch. Op 14 mei trapt de organisatie af met een proloog in Helmond. De vijf Brabantse steden (B5), ook wel spoorzones genoemd, zijn de laatste jaren hotspots geworden voor nieuwe concepten van sport, verblijven en cultuur. Brabant Open is een van de eerste projecten die worden georganiseerd met de steun van ZUIDLIJN. ZUIDLIJN is een serie projecten waarin de Spoorzones van de B5 inhoudelijk, communicatief en organisatorisch met elkaar verbonden worden door middel van kunst en cultuur.

Urban sports & culture
Freestyle sporten zoals skateboarden en urban sports & culture in het algemeen winnen niet voor niets aan populariteit. Naast skateboarden groeien ook bmx, freerunnen, slackline basketbal en straatvoetbal. Onder urban culture vallen artistieke disciplines die verwant zijn aan hiphop en de straatcultuur, zoals breakdance, rap en graffiti, maar ook mode. Deze nieuwe manier van sporten en cultuur spreekt bovendien niet alleen jongeren aan: ook (jong)volwassenen en 40+ ontdekken het skateboarden en deze way of living.

Voor iedereen
De aantrekkingskracht van de skateboardsport zit hem in het open karakter. Hokjesdenken is hier een vreemd begrip. Naast de skatewedstrijden, is er ook voor de nieuwe bezoeker van alles te beleven. De skatescene kenmerkt zich door een vriendschappelijke sfeer, creativiteit, eigenzinnigheid en een grote affiniteit met muzikale en artistieke randdisciplines. Verwacht dus zeker een feestje en andere interessante activiteiten rondom het skatepark. Iedereen is welkom om (gratis) een bezoek te brengen en de wedstrijden te kijken.

Skateboard wedstrijden
Het wedstrijdmodel is bij skateboarden zo opgezet dat er op verschillende onderdelen wordt beoordeeld en het voor het publiek leuk blijft om naar te kijken. In de basis ziet de opzet van een wedstrijd er als volgt uit:
1. Kwalificatie
2. Runs & best trick
3. Finale

Elke dag kan als een afzonderlijke wedstrijddag gezien worden. Er is per dag een Top5. Deze krijgen 5 tot 1 punten voor het eindklassement. Van de deelnemers die minimaal drie wedstrijden meedoen, tellen hun beste drie wedstrijden voor het eindklassement. Er vindt dus geen aparte finale voor het eindklassement plaats. Meedoen aan de wedstrijden kost 10 euro per dag.

Brabant Open is voor bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie over de wedstrijden, het programma en Brabant Open kunnen bezoekers terecht op www.brabantopen.com.

SCHEMA BRABANT OPEN
zaterdag 21 mei wedstrijddag 1 Breda breakdance
zaterdag 28 mei wedstrijddag 2 Den Bosch halfpipe jam
zaterdag 11 juni wedstrijddag 3 Tilburg hiphop
zaterdag 18 juni wedstrijddag 4 Eindhoven graffiti


Afbeelding