Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Onkruid bestrijden op bestrating

Onkruid op het terras en andere bestrating is te bestrijden door een goede aanleg van de bestrating en regelmatig onderhoud.
Gebruik bij de aanleg van bestrating schoon zand, en leg er worteldoek onder. Er is ook speciale voegvulling die het kiemen tegen gaat. Veeg de bestrating regelmatig, dan krijgen onkruid, algen en mos geen kans. Goed wieden werkt ook: in tuincentra kunt u haakvormige handwiedertjes kopen tegen onkruid tussen stenen.

U kunt ook deze huismiddeltjes inzetten:
• Giet kokend water over onkruid tussen de voegen
• Giet verdund schoonmaakazijn op het onkruid, gebruik één deel schoonmaakazijn op tien delen water
• Gebruik een gasbrandertje om onkruid weg te schroeien. Let hiermee op in de buurt van schuttingen of ander ontvlambaar materiaal

Werken deze middeltjes niet voldoende en wilt u gebruik maken van bestrijdingsmiddelen? Kies dan een bestrijdingsmiddel op basis van vetzuren. Nadeel is dat u hoge doseringen nodig heeft, en herhaling nodig is.
Veel meer omstreden zijn middelen op basis van glyfosaat (vooral bekend onder merknaam Roundup). Deze bestrijden wel sommige hardnekkige onkruiden, omdat ook de ondergrondse delen van de plant worden gedood. Het is erg giftig voor waterdieren. Met ingang van november 2015 verbiedt de overheid daarom alle middelen op basis van glyfosaat voor particulier gebruik op bestratingen. Een bestrijdingsmiddel mag namelijk geen schadelijke restanten achterlaten in het oppervlaktewater. In de praktijk betekent dit dat geen enkel chemisch middel nog gebruikt mag worden op bestrating.
Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing goed, en gebruik organische vetzuren èn chemische bestrijdingsmiddelen niet in de buurt van sloten en vijvers, of als het gaat regenen. Deze middelen zijn namelijk giftig voor waterleven. En lever restanten van al deze middelen in bij het klein chemisch afval.

Deze tips over tuinieren worden u aangeboden door de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Op de website www.milieucentraal.nl vindt u nog meer informatie over natuurlijk tuinieren.


Afbeelding