Nieuwe vergunning Distributiecentrum Van den Anker in de maak

De afgelopen periode hebben verschillende overheden en Distributiecentrum Van den Anker in Son gewerkt aan één nieuwe, allesomvattende omgevingsvergunning voor het bedrijf.
Doel daarvan is het scheppen van de voorwaarden voor een optimaal veilige werk- en leefomgeving. De nieuwe vergunning is nodig omdat in de huidige situatie een opeenstapeling van oude vergunningen op het bedrijf van toepassing is, wat zowel voor de inspectiediensten als voor het bedrijf zelf het toezicht op het bedrijf onnodig gecompliceerd maakt. Ook de regelgeving voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen is inmiddels gewijzigd. Omdat Van den Anker tevens heeft aangekondigd de blusinstallatie in twee loodsen te willen vervangen, waar ook weer een vergunning voor nodig is, is besloten een compleet nieuwe vergunning voor alle activiteiten in het gehele bedrijf op te stellen.
Het ontwerp voor de vergunning is opgesteld door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). Gedurende het hele traject naar de ontwerpvergunning is veelvuldig overlegd met Distributiecentrum Van den Anker. Alle gevaarlijke stoffen waarmee gewerkt wordt, zijn in beeld gebracht en tot in de kleinste details ook de (veiligheids)voorzieningen bij het bedrijf, de veiligheid voor de omgeving, de in gebruik zijnde technieken en de werkwijzen bij alle voorkomende handelingen.
Meerdere overheidsdiensten hebben een wettelijke adviestaak bij de totstandkoming van vergunningen voor bedrijven die werken met (grotere hoeveelheden) gevaarlijke stoffen. Zo werden de Inspectie Leefomgeving en Transport, de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) en Waterschap De Dommel geconsulteerd en is advies gevraagd aan de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en de gemeente Son en Breugel.
De ontwerpvergunning zal met ingang van 2 juni 2016 gedurende zes weken ter inzage liggen. In die tijd kan een zienswijze worden ingediend tegen (onderdelen van) de vergunning. Zienswijzen kunnen ingediend worden bij de Provincie Noord-Brabant. De provincies zijn sinds 1 januari van dit jaar de verantwoordelijke overheid voor alle risicovolle bedrijven die onder het Besluit risico's zware ongevallen 2015 (Brzo) vallen. Samenvattingen van inspectierapporten van risicovolle bedrijven zoals Distributiecentrum Van den Anker zijn sinds 2015 te vinden op de website brzoplus.nl.