Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Waar heeft een mens behoefte aan?

Beweging
Word je er eigenlijk ook niet een beetje héél moe van? Bewegen is goed voor je! Bewegen is gezond! Als je ouder wordt moet je meer bewegen! Als je regelmatig beweegt leef je langer! Iedereen kent deze oproepen wel en het kan niet anders of je leest erover in kranten, weekbladen of waar dan ook. Ik herinner me dat ik als jonge fysiotherapie student, stage liep in een verzorgingshuis. Ik mocht de looptraining doen met de mensen en voelde me daar heel gewichtig onder. Trots toog ik naar de recreatiezaal waar ik een van de cliënten op wilde halen voor de looptraining. Enthousiast begroette ik mijn cliënt: 'Goedemiddag meneer Janssen, gaat u met mij mee naar de oefenzaal?' 'Neeje, kreeg ik als antwoord, geen denke an, ik ben aan het kaarten'.
Ik drong wat aan met behulp van de gebruikelijke argumenten; het is toch goed voor u, u wordt anders steeds stijver, u kunt toch niet de hele dag hier in een stoel blijven zitten. 'Meiske (eigenlijk zei hij 'snotneus' maar dat heb ik verdrongen), zei meneer Janssen, ik heb mijn hele leven hard gewerkt, ik zit nu te kaarten, ga jij zelf maar een eindje lopen'. Omdat hij er ook nog een beetje bozig bij deed was ik eigenlijk wel een beetje van mijn stuk gebracht.
In de loop van de daaropvolgende jaren kwam ik er steeds meer achter dat ieder mens echt wel weet dat bewegen goed is voor een mens. De kunst is om een manier van 'meer te bewegen' te vinden die je plezier geeft, een uitdaging vormt wellicht. Die je op een tijd kunt doen die jou uitkomt. Zolang of zo kort als je zelf wilt. De kans bestaat dat je denkt, het zal wel, ik beweeg al genoeg: ik laat de hond uit, ik stofzuig het huis, ik strijk de was, ik was de auto en ik fiets naar het dorp. Wat moet ik nog meer doen?
Denk dan eens aan golfen bij Golfclub Son! Het is zoveel meer dan 'meer bewegen'. Door golf te spelen wandel je inderdaad in een rondje van 18 holes al gauw een paar kilometer. Bovendien sla je ballen over lange en korte afstanden en put je per hole ook al gauw een paar keer. Oftewel, je lóópt niet alleen, je gebruikt al je spieren. En dat allemaal op je eigen tempo en in je eigen tijd. Maar je kunt ook kiezen om maar 9 holes te lopen. Dan ben je op onze baan in een uurtje klaar en kun je ook van de andere geneugten van het leven gaan genieten. Ook belangrijk, toch?