Van den Udenhout Chappin Cultuurfonds 2016
Van den Udenhout Chappin Cultuurfonds 2016 Foto: Henk van Esch

Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds uitgereikt

Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds, Grafisch Atelier Den Bosch ontvangt € 7.500

In het bestuurscentrum van 's-Hertogenbosch heeft Kurt Verhees, directeur van autobedrijf Van den Udenhout B.V. een cheque van € 7.500,- overhandigd aan Jan Ramaekers, voorzitter van het Grafisch Atelier Den Bosch (GA). Het GA kreeg dat bedrag als winnaar van de tweejaarlijks Van den Udenhout-Chappin Cultuurfondsprijs. De uitreiking werd muzikaal omlijst door het koperkwintet van het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch dat de prijs in 2014 won.

Het Grafisch Atelier, gevestigd in de Willem II Fabriek, is naar het oordeel van het Cultuurfonds een culturele voorziening die al meer dan 33 jaar van grote betekenis is voor de ontwikkeling van de beeldende kunst in 's-Hertogenbosch en omstreken. Dankzij de inzet van een deskundig team beheerders en een groot aantal vrijwilligers kunnen kunstenaars in het Grafisch Atelier allerlei vormen van grafisch kunst beoefenen.
De prijstoekenning valt samen met een markant moment in de geschiedenis van het GA dat de laatste 15 jaar door de Bossche kunstenares Francine Steegs werd gecoördineerd. Zij nam op 1 maart jl. afscheid. Zij heeft met bevlogenheid deze kunstenaarswerkplaats geleid en is inmiddels opgevolgd door Kristel van Genugten.
Door toenemende bezuinigingen op kunst en cultuur door de overheid krijgen instellingen als het Grafisch Atelier Den Bosch het steeds moelijker, ondanks de inspanningen die worden verricht om bedrijfsmatiger en economischer te werken. Zo heeft het Grafisch Atelier een succesvol educatief programma waarin onder meer met alle geledingen van het onderwijs wordt samengewerkt. Ook worden voor en met het bedrijfsleven relatiegeschenken ontwikkeld en is er samenwerking met tal van andere culturele instellingen in de regio.
Bij gelegenheid van de prijsuitreiking benadrukte auteur en curator Alex de Vries het maatschappelijke en kunstzinnige belang van de grafiek. Het GA is volgens hem als een collectieve voorziening voor kunstenaars en liefhebbers een onmisbare schakel in de wisselwering tussen de kunst en publiek.

Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds benadrukt met de toekenning van deze prijs het belang van het voortbestaan van het Grafisch Atelier. Dit belang wordt nog eens onderstreept door het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Daar is t/m 29 mei, in het kader van de prijsuitreiking, nog de tentoonstelling 'Verzamelingen' te zien van Jan de Bie samen met het Grafisch Atelier.

Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds is in 2001 ingesteld bij het afscheid van Joep Chappin als directeur van autobedrijf Van den Udenhout B.V. De cultuurprijs wordt toegekend aan personen of culturele organisaties die zich in 's Hertogenbosch en omgeving op een bijzondere manier onderscheiden. Eerdere laureaten waren Tom Odems (2002), Anet van de Elzen (2004), Rederijkerskamer Moyses' Bosch (2006), het Euregio Jeugd Orkest (2008), Margriet Kemper (2010) en Show- en Marchingband Amantius (2012). In 2013 werd een extra prijs toegekend aan Cor Unum, het keramiekbedrijf dat toen 60 jaar bestond. In 2014 ging de prijs naar het Bosch Filharmonisch Orkest.