Afbeelding
Foto:

Evaluatie Dienst Dommelvallei gereed

Versterken door verbinden
Deze week is de evaluatie van Dienst Dommelvallei aangeboden aan de colleges van de drie deelnemende gemeenten van het Samenwerkingsverband. Het rapport bestaat uit twee delen: een terugkijken op de afgelopen 2 jaar, de Dienst Dommelvallei is 1 januari 2014 van start gegaan, en een doorkijk naar de mogelijkheden voor de komende jaren. Nu de colleges van Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel het rapport in ontvangst hebben genomen is het aan de gemeentebesturen hierover een standpunt in te nemen. Voor de gemeenteraden wordt in juli een gezamenlijke raadsbijeenkomst gepland waarbij dit rapport wordt toegelicht. Vervolgens wordt het rapport in september geagendeerd in de gemeenteraden.

Oprichting
Dienst Dommelvallei is opgericht op 1 januari 2014 door de gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a. en Son en Breugel. De dienst voert sinds die tijd de bedrijfsvoeringstaken uit met betrekking tot financiën, belastingen, personeel en organisatie, informatievoorziening en planning & control. Daarnaast zijn vanuit de gemeenten Nuenen en Son en Breugel de taken met betrekking tot werk en inkomen en dienstverlening in de Dienst ondergebracht. Bij de vorming van deze gemeenschappelijke regeling is afgesproken in 2016 te evalueren.

Evaluatie
De evaluatie is in opdracht uitgevoerd door bureau SeinstravandeLaar en is via een aantal methodes uitgevoerd. Zo is er een kwantitatieve evaluatie uitgevoerd via een klanttevredenheidsonderzoek en een medewerker-tevredenheids-onderzoek en is er een kwalitatieve evaluatie uitgevoerd aan de hand van een documentenanalyse en een brede gespreksronde.

Terugkijken
Terugkijkend wordt er in het onderzoek geconcludeerd dat Dienst Dommelvallei snel volwassen is geworden. Uit de samenvoeging van de medewerkers van de drie organisaties is één ambtelijke organisatie ontstaan waarin medewerkers samenwerken voor drie gemeentebesturen.
Van een dip in de dienstverlening is nauwelijks sprake geweest en de klanttevredenheid wordt gemiddeld op 7,1 beoordeeld. Een mooi resultaat! Verder komt uit de evaluatie naar voren dat de kwetsbaarheid van de organisaties op ingebrachte taken aantoonbaar verminderd is, dat Dienst Dommelvallei op koers ligt qua financiële doelstellingen en dat de medewerkers overwegend positief zijn over hun nieuwe werkgever.
Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten benoemd. Zo geven diezelfde medewerkers aan dat de werkdruk hoog is en geven de deelnemende gemeenten aan dat de aansluiting bij de lokale context verbeterd zou kunnen worden. De dienst op haar beurt ervaart een spanningsveld tussen lokaal maatwerk en de wens om processen te harmoniseren.

Doorontwikkeling
SeinstravandeLaar heeft in opdracht van de gemeentebesturen ook gekeken naar de toekomst van Dienst Dommelvallei en de mogelijkheden en wensen om al dan niet door te groeien. Ook daarop zijn handelingsperspectieven geformuleerd. Zo kan het huidige takenpakket van de Dienst Dommelvallei worden bevroren, of kan er gekozen worden voor uitbreiding van taken. Die uitbreiding kan op termijn leiden tot een verder gaande ambtelijke samenwerking. Welke keuze daarin door de afzonderlijke gemeenten gemaakt wordt is aan de gemeentebesturen.


Als Boeken kunnen praten…

Week van het luisterboek in Bibliotheek Dommeldal
De derde week van mei staat in het teken van het Luisterboek. De week het Luisterboek duurt tot en met zondag 29 mei.
Luisterboeken worden door steeds meer mensen ontdekt als ideale manier om te ontspannen en toch te lezen. De ene persoon doet dat graag in auto of trein, de ander luistert graag tijdens sporten, of in bed. Veel mensen vinden luisteren een toegevoegde waarde en weten de stem te waarderen. En er zijn natuurlijk ook blinden en slechtzienden voor wie het luisterboek een ideale manier is om te lezen.
Ook bij Bibliotheek Dommeldal leen je luisterboeken. Ze zijn er voor jeugdige leners en voor volwassenen.
Deze week zijn ze uit de kast gehaald en bij elkaar gezet in een mooie presentatie. Ontdek de luisterboeken van de Bibliotheek. En misschien is het ook iets voor iemand die je kent? Vertel hem of haar er dan over!

Luistergeschenk van Sander van de Pavert (Lucky TV)
Bij een week van het luisterboek hoort natuurlijk ook een luistergeschenk.
Misschien heb je er al over gehoord bij DWDD? Want Sander van de Pavert schreef - in typisch Luckyaanse stijl - een vorstelijk Luistergeschenk. De maker van LuckyTV vroeg namelijk niemand minder dan het staatshoofd, Koning Willy, de inhoud te verzorgen.
Je kunt het luistergeschenk gratis streamen of downloaden via www.bibliotheekdommeldal.nl


Juni, maand van het E-Book spreekuur

Juni is in Bibliotheek Dommeldal maand van het E-Book Spreekuur.
In Juni is er elke dinsdag in één van de 4 vestigingen een E-Book spreekuur. Van 14.00-17.00u.
Kom maar op met al die vragen over de E-Reader. Of met vragen over het gratis lenen van E-Books.
Onze E-Book dokter heeft bijna overal het antwoord op. En samen met hem komt u een stuk verder.
Maar neem wel uw Reader of Tablet mee!
Wanneer
In Bibliotheek Dommeldal, vestiging Son & Breugel, is het spreekuur op dinsdagmiddag 28 juni 2016.
Kunt u niet zo lang wachten? Of komt u liever op een andere datum? Kom dan naar een van de 3 andere vestigingen van Bibliotheek Dommeldal. Kijk op de site waar en wanneer de andere spreekuren staan geprogrammeerd.

Misschien wist u het nog niet, maar alle Bibliotheekleden kunnen ook E-Books lenen, zonder bij te betalen.
En in de vakantieperiode is de (digitale) Vakantiebieb zelfs open voor niet-leden.
We maken het iedereen graag naar de zin.