Koert Ackerman en Ingrid van Kronenburg
Koert Ackerman en Ingrid van Kronenburg Foto: Adrie Neervoort

Rendac: "Blij dat wij ook gevraagd zijn voor SamenLoop voor Hoop"

Zeg 'SamenLoop voor Hoop', en iedereen in Son en Breugel weet wat je bedoelt. De kans is ook groot, dat je iemand treft die er zelf bij betrokken is want o, wat leeft het in de dorpsgemeenschap. De teller op 1250 likes op hun Facebookpagina is een aardige graadmeter.

Een aantal ondernemers laat zich ook van zijn beste kant zien. DeMooiSonenBreugelKrant ging op de koffie bij een van hen, een heel grote: Rendac Son. Geen fooi om ervan af te zijn, integendeel. "Wij zijn blij dat we gevraagd zijn en willen een mooie bijdrage doen!" Het zijn de eerste woorden van Rendac-directeur Koert Ackerman, die graag even tijd vrij maakt om uit te leggen waarom het steunen van een goed doel perfect past binnen het gedachtegoed van het bedrijf, dat ook andere goede en maatschappelijke doelen sponsort. Natuurlijk moet er in de eerste plaats geld verdiend worden voordat je het uitgeeft, maar de voldoening van een bijdrage aan SamenLoop voor Hoop straalt van hem af. "Onze kinderen hebben samen gevoetbald" en hij geeft een veelbetekenend hoofdknikje naar Ingrid van Kronenburg, initiatiefnemer en voorzitter van SamenLoop voor Hoop in Son en Breugel, die ook bij het interview aanwezig is. "Toen wij elkaar tegenkwamen bij een andere activiteit in Son en Breugel, ging het gesprek al gauw over de samenoop."

Geen strijkstok
Ingrid legt in het kort uit hoe het allemaal begon en hoe de organisatie in elkaar steekt ("Maar dat heeft heel Son en Breugel al kunnen lezen") maar ook, hoe de bijdrage van Rendac het initiatief meer mogelijkheden en rendement geeft. "SamenLoop voor Hoop is een initiatief onder de vlag van het KWF. Een van hun kernwaarden is, dat aan elke actie maximaal 10% onkosten verbonden mogen zijn." "Door de 'strijkstok' zijn veel mensen terughoudend ten aanzien van goede doelen" vult Ackerman aan. "Uit onze bijdrage worden twee grote kostenposten betaald, het realiseren van het podium en de lichtinstallatie voor het evenement." Van Kronenburg neemt het stokje weer over. "Door de bijdrage van Rendac kan ik nu garanderen dat al het ingezamelde geld naar het goede doel gaat. Dat doel is overigens niet alleen SamenLoop voor Hoop, 10% van de opbrengst gaat naar inloophuis De Eik in Eindhoven, waar lotgenoten met kanker elkaar kunnen ontmoeten. Ons doel is mede om de bekendheid van De Eik te vergroten. Daarvoor hebben we een activiteit waarmee we met het hele dorp gaan mozaïeken."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Koert Ackerman: "Rendac Son, onderdeel van wereldspeler Darling ingredients, is op deze locatie gestart in 1934 dus onze wortels liggen hier. Omdat we een grote ondernemer zijn in deze omgeving, en veel van onze werknemers hier wonen, nemen wij ook onze verantwoordelijkheid. SamenLoop voor Hoop is een voor de hand liggende keuze, het is bijna onmogelijk om hun doelstelling niet te onderschrijven." Een citaat uit het boekje: "De hoeveelheid groene energie die wij jaarlijks produceren uit dierlijk restafval komt overeen met de energiebehoefte van ongeveer 40.000 huishoudens. We voldoen aan de wettelijke eis dat het materiaal wordt vernietigd, terwijl we ook het duurzaamheidspotentieel van de eindproducten realiseren." Daarnaast heeft Rendac met 'Ecoson' een fabriek waar dierlijk vet wordt omgezet in biobrandstof. Kortom, een bedrijf dat in alle opzichten maatschappelijk verantwoord ondernemen in het vaandel voert.

Parcours tussen kaarsen
Ingrid van Kronenburg zet nog even de focus op SamenLoop voor Hoop. "Het weekend van 4 en 5 juni, wanneer de 24-uurs loop plaatsvindt, werken maar liefst 220 vrijwilligers mee. In de uren waarvoor wij een vergunning hebben is het podium constant bezet, zonder dat podium hadden we echt geen SamenLoop voor Hoop kunnen hebben. In de 'stille' uren gaat de 24-uurs wandelestafette natuurlijk gewoon door. Meer dan 1200 deelnemers verdeeld over ruim 50 teams gaan meewandelen. Een van onze acties is het verkopen van kaarsenzakken, die door iedereen voorzien kunnen worden van een persoonlijke, toepasselijke tekst. Die kaarsenzakken met aangestoken kaars komen in lange rijen aan weerszijden van het parcours te staan. Wat zal dat een indrukwekkend gezicht worden!"


De SamenLoop voor Hoop is voor mij een bijzonder evenement

Miranda Kampers – voorzitter ondernemersvereniging Son en Breugel (OVSB).
Toen ik 1,5 jaar geleden gevraagd werd om ambassadeur te worden voor de SamenLoop voor Hoop in Son en Breugel was mijn antwoord meteen een volmondig 'ja'. Juist de strijd en het verdriet die kanker omringen, maken het voor mij noodzakelijk en waardevol om in beweging te komen voor zo'n speciaal evenement. Vanuit mijn rol als voorzitter heb ik de boodschap van de SamenLoop kunnen meegeven aan alle ondernemers in onze gemeente. En zo geven de leden van de OVSB ieder op een eigen manier invulling door deelname met een bedrijventeam of ondersteuning met kennis of middelen. De OVSB en Ondernemersvereniging Ekkersrijt hebben bovendien de handen ineengeslagen door het evenement te sponsoren met een eigen betaalmiddel. Zo ondernemend is Son en Breugel!
Met bewondering heb ik ervaren hoe in korte tijd een goed georganiseerde vrijwilligersorganisatie is opgezet en ingericht. Complimenten voor Ingrid en Ellen, hun kernteam en al die gemotiveerde vrijwilligers. Die positieve drive was voor mij ook een reden om meer te willen doen. Voor mij een dankbare taak om via het presenteren van de informatieavonden steeds meer mensen een beeld te geven van de betekenis en invulling van de SamenLoop. En wanneer ik zaterdagavond op het podium sta om de Kaarsenceremonie te presenteren, dan voel ik me trots en nederig tegelijk. Trots dat ik dat mag doen voor de eregasten en deelnemers. Nederig omdat ik alle emoties vertegenwoordig in de herinneringen aan onze overleden dierbaren. Dat wordt het moment dat we samen stilstaan in ontroerende saamhorigheid, dat we herdenken bij een prachtig geheel van woorden, beelden, licht, zang en muziek.
De SamenLoop voor Hoop is voor mij een bijzonder evenement omdat het onwaarschijnlijk intens verbindt. Zelfs al zou je niets met evenementen of kanker hebben, ik ben ervan overtuigd dat je meteen de energie voelt als je in de buurt bent. Ik hoop dan ook dat het effect van de SamenLoop overstijgend is en dat iedereen in Son en Breugel die eenheid en saamhorigheid vast kan houden, zelfs als er onderlinge verschillen zijn.


SLVHMunten