Afbeelding
Foto:

Een dorp in verbinding

Anderhalf jaar geleden ben ik benaderd door 2 dames die eens met mij wilden praten over een evenement wat zij in het dorp wilden organiseren. De dromen die Ingrid van Kronenburg en Ellen van der Vleuten voor dit evenement hadden was om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, zodat deze vreselijke ziekte in de toekomst een chronische aandoening wordt. De 2e droom die de dames hadden was om kanker bespreekbaar te maken in het dorp. Als ik de laatste weken in het dorp kijk en luister en over alle activiteiten in de media lees, is dat laatste zeker gelukt.
Voor het organiseren van een dergelijk evenement is veel geld nodig. Geld dat de organisatie voornamelijk door sponsoring heeft verzameld. Ik waardeer het enthousiasme en bedank onze lokale ondernemers om geld, middelen en mensen in te zetten om de SamenLoop voor Hoop Son en Breugel tot een succes te maken.
Komend weekend is het dan zover, 1.200 deelnemers in ruim 50 teams gaan 24 uur lopen voor het goede doel. 200 vrijwilligers zetten zich in om alles voor lopers en publiek in goede banen te leiden. Allerlei artiesten zorgen er belangeloos voor dat het een feestje wordt.
Als ambassadeur en burgemeester ben ik heel trots op zoveel betrokkenheid van onze inwoners.
Samen met mijn andere ambassadeurs draag ik dit initiatief een warm hart toe en u zult mij ook zeker treffen.
Mijn bezoek aan de editie in Veldhoven was indrukwekkend en hartverwarmend. In het bijzonder kijk ik uit naar de 3 ceremonies, waarbij we het leven herdenken, maar ook vieren. Ik roep ook iedereen op om ook een kijkje te komen nemen en deze momenten samen mee te beleven.
Ik wens de organisatie, alle vrijwilligers en deelnemers heel veel wandelplezier.
Ik zie u graag op 4 en/of 5 juni bij de SamenLoop Son en Breugel!

Hans Gaillard
Burgemeester gemeente Son en Breugel


De luchtige 24 minuten

Nog een paar dagen te gaan en dan is het zover: de SamenLoop voor Hoop in Son en Breugel gaat van start. De 24-uur-durende wandeling met alle dorpsgenoten. We spreken nog even snel met drie bezige moeders, die namens De Harlekijn een steentje bijdragen aan de KinderLoop. Samen met de drie leerkrachten Rob, Eefke en Maaike, en een moeder Ellen, zorgen Mirjam, Josien en Susan dat de Harlekijn ook aanwezig is op 5 juni.

Door: Esmée Kneppers en Loeki van den Broek

Op zondag 5 juni vindt naast de grote SamenLoop ook een KinderLoop plaats. Bijna alle basisscholen in Son en Breugel doen mee aan de 24-minuten-durende loop van 10:00 tot 10:24.
Susan werd door een commissielid van de KinderLoop aangesproken op de vrijwilligersavond van de SamenLoop voor hoop. Het commissielid vroeg Susan of ze als ouder iets wilde betekenen voor de KinderLoop namens de Harlekijn om er vaart in te houden. Susan: ''Toen heb ik aan Mirjam gevraagd of ze wilde mee doen. Door een stukje in de Harlekijn nieuwsbrief sloten Josien en Ellen zich ook aan om mee te helpen."

Susan legt uit: ''We zijn hierna met Sam, de mascotte van de samenloop, langs de klassen gegaan en we hebben een brief gegeven die de leraren hebben voorgelezen. Dat was eigenlijk de kick-off van de voorbereidingen van de kinderloop.'' Mirjam: ''In deze brief stond dat er een SamenLoop is en dat het aan de ene kant geld inzamelen betreft, maar de andere kant samenhorigheid met het hele dorp. Het is voor de kinderen ook leuk om daar aan bij te dragen natuurlijk."
"Per klas hebben ze een actie bedacht om geld in te zamelen. Zo heeft groep 3 een 'Groep 3 got talentshow' georganiseerd, waarmee ze geld inzamelen door het verkopen van zelfgemaakte entreekaartjes. De kinderen regelen eigenlijk alles zelf; ook de verkoop van lekkers en drinken op die middag. En groep 1,2 en 4 doen gezamenlijk heitje voor karweitje om geld in te zamelen'', vertelt Susan.

Maar ze hebben nog meer acties gehad op de Harlekijn, zo zegt Josien: ''De oudere klassen hebben lege flessen opgehaald voor statiegeld. Ook hebben we een paasmarkt gehad waarmee we een grote opbrengst hebben binnen gehaald. Voor de paasmarkt mochten de kinderen iets knutselen wat op de avond zelf verkocht werd. Ook konden we brood en gebak verkopen dat gesponsord werd door Bakkerij Bekkers. Vanuit de Jumbo in Eindhoven hebben we een soort cadeaupakketten gekregen die geveild werden op de veiling. Ook werden diensten van leraren geveild zoals een juf die je kinderfeestje komt organiseren of een dagje vissen met de conciërge.''
Susan: ''Mijn dochtertje van vier heeft vanochtend haar heitje voor karweitje boekje ingeleverd. Zij was nu voornamelijk nog bezig met het inzamelen van geld en het echte besef van de kinderloop komt later pas. Ik denk dat het een beetje afhankelijk is van de leeftijd wat ze ervan vinden.'' Mirjam voegt toe: ''Mijn oudste dochter is 7 en ik zie wel dat heitje voor karweitje op het moment heel erg leeft. Als ze thuis is vraagt ze meteen of ze cakejes mag gaan bakken voor het goede doel. Ze zijn er wel helemaal mee bezig.''

Ook hebben alle basisscholen gezamenlijk een actie. Mirjam: ''Er is ook met alle scholen afgesproken dat de kinderen een hart aan een ketting maken. Ze mogen zelf weten hoe ze deze versieren. De kinderen die meelopen mogen deze aan wie dan ook uitdelen op het evenement. Het is maar dat ze allemaal iets hebben om mensen een hart onder de riem te steken.'' Susan: ''Ik denk wanneer we volgende week de kettingen gaan maken en de loop dichterbij komt, het lopen zelf meer in de belangstelling staat.'' Voor de kinderen gaat het nu nog vooral over het inzamelen van geld. Mirjam: ''Er zijn al genoeg dingen waarmee we ze kunnen voorbereiden op het evenement, maar ik denk dat ze zich nog niet echt kunnen voorstellen hoe die kinderloop zal zijn.''
Ook is er een kleurwedstrijd die wordt georganiseerd vanuit de Plus. Op alle scholen zijn kleurplaten uitgedeeld die de kinderen kunnen inkleuren en vervolgens bij de plus kunnen inleveren. De Plus sponsort 0.50cent per ingeleverde kleurplaat. De Plus heeft ook de prijzen ter beschikking gesteld zoals Lego, K'nex en een Playstation.
Susan: ''We hebben ongeveer 200 leerlingen en er lopen er 50 mee. Het is geheel vrijblijvend en we zijn al super blij met dit grote aantal.''
Mirjam: ''De school heeft ook gezegd: 'We maken het onderwerp voor de kinderen niet te zwaar', want voor sommige kinderen is zo'n ziekte toch wel een eng idee. Dus we focussen vooral op het goede doel en het genezen van de ziekte.'' Zo vult Josien aan: ''En de leraren hebben per klas ook op een verschillende manier uitleg gegeven over het KWF.''

Susan: ''Ik ben benieuwd en ik heb er veel zin in. We zijn nu al een paar maanden bezig met de voorbereidingen en nu is het bijna zo ver. We vinden het allemaal leuk om een steentje bij te dragen. De kinderloop is eigenlijk binnen het evenement vrij luchtig. Het gaat ook voornamelijk over de samenhorigheid in het dorp.'' ''Ik denk ook wel dat de KinderLoop een vrolijk stuk wordt van de dag'', eindigt Mirjam met een glimlach.


Afbeelding
Afbeelding