Afbeelding
Foto:

Bericht uit de luchtvaart

Wij wonen in een dorp dat veel met vliegverkeer te maken heeft en daarom heb ik, na 34 jaar bij Defensie wereldwijd te hebben gevlogen, het idee opgevat om voor MooiSonenBreugel een aantal artikelen te gaan schrijven over de luchtvaart.

Turbulentie.
De uitdrukking "turbulent leven" kennen we en kunnen we bijvoorbeeld associëren we met "druk, druk, heel druk", of misschien met het gevoel alsof je ongewild in een achtbaan terecht bent gekomen. Hetzelfde geldt voor turbulentie tijdens een vlucht. Niet dat je het als passagier erg druk hebt, maar als een vliegtuig zich in een "turbulente fase" bevindt, kan je het gevoel krijgen alsof je in een achtbaan zit en niks te vertellen hebt.

Onlangs werd in de media melding gemaakt van "turbulentie incidenten", waarbij een aantal passagiers tijdens een vlucht gewond raakte. Turbulentie kan inderdaad vervelende gevolgen hebben. Mensen die al last hebben van motion sickness zullen zich nog slechter gaan voelen, en bij zwaardere turbulentie kan er zelfs sprake zijn van rondvliegend eten, drinken, trolleys, passagiers en cabinepersoneel.
Turbulentie kan een aantal oorzaken hebben. In de meest eenvoudige vorm kan het worden veroorzaakt door het kielzog van een ander vliegtuig. Dat wordt wake turbulence genoemd. Dat is niet ongevaarlijk, en daarom houdt de verkeersleiding een bepaalde (tijds)afstand aan tussen landend en vertrekkend vliegverkeer. Verder kan turbulentie plaatsvinden in gebieden waar wind varieert in richting en snelheid. Deze turbulentie bevindt zich veelal in hogere luchtlagen en in gebieden met sterke hoogtewinden.
De zwaarste turbulentie kan ontstaan in en om convectieve bewolking. Bij deze bewolking is er sprake van een snelle stijging van relatief warme en vochtige lucht. Hierdoor kunnen zware buien ontstaan en deze "jongens" moeten door vliegverkeer zoveel mogelijk worden vermeden. Sterke verticale stromingen in deze grote luchtbellen, veroorzaken moderate en severe turbulence. Op gematigde breedten kunnen deze zware buien een hoogte bereiken van 12 km, maar omdat in de tropen de tropopauze…. Weet u wat? Laten we het niet te ingewikkeld maken.

Moderate turbulence gaat nog wel: dat is vergelijkbaar met een Trabant op een weg geplaveid met kinderkopjes. Severe turbulence is een ander verhaal. Dat is een rit in een achtbaan, in een karretje met vierkante wielen.
Het vliegtuig krijgt letterlijk windstoten van onder te verduren. En dat zorgt voor extra gravitatiekrachten (G-krachten) waarbij je in de stoel wordt gedrukt. Windstoten van boven duwen het vliegtuig naar beneden. Hierbij krijg je te maken met negatieve G-krachten, en cabinepersoneel kan dan, als een soort gewichtloze Andre Kuipers, (even) langs komen zweven. En dan kan je ook nog windstoten van opzij verwachten. Maar goed, alles wat los zit en loopt, loopt de kans om tegen het plafond aan te slaan en weer teruggeworpen te worden in stoelen, op mensen en op de vloer. En dan kunnen er inderdaad gewonden vallen.

Bemanningen zullen met behulp van weersvoorspellingen, routeinformatie en het gebruik van de weerradar, proberen om iedereen een zo rimpelloos mogelijke vlucht te bezorgen. Ook al om te vermijden dat er na de vlucht klachten worden geuit over de kwaliteit van de vlucht, want soms denken mensen dat turbulentie de schuld is van de vliegmaatschappij. Weather avoidance is inderdaad een verantwoordelijkheid van de vliegers, maar het kan altijd voorkomen dat je in een "turbulente fase " terechtkomt. Blijf dan "zitten waar je zit, maak je stoelriemen vast of nog vaster, zet hete drankjes weg, pak een zakje want je weet het allemaal maar nooit, en blijf rustig".
Net zoals in een achtbaan. Nou ja, zonder zwaaien dan.

Marco Pulles


De "nieuwe" wethouders van Son en Breugel
willen gaan doorpakken

Op uitnodiging van de gemeente is er een gesprek geregeld met de "nieuwe" wethouders van de gemeente Son en Breugel.
In een ongedwongen sfeer stellen de wethouders zich voor. Tom van den Nieuwenhuijsen (GroenLinks/PvdA), Kees Vortman (VVD) en Robert Visser (Dorpsbelang) Wat vooral opvalt is dat de nieuwe wethouders een woord graag gebruiken, "doorpakken" want dat is wat ze willen en wat ook moet gebeuren volgens de drie wethouders.
Wat zeker ook opvalt tijdens het gesprek is de sfeer onderling op dit moment, wethouder Visser kan het schijnbaar goed vinden met zijn voormalige oppositiegenoten. Van wrijving is zeker geen spraken en ook zijn er geen grote verschillen volgens de nieuwe wethouder van de VVD Kees Vortman.
Ook Tom van den Nieuwenhuijsen is er van overtuigd dat er goed samengewerkt kan worden, ook al zouden de partijen een ander insteek op hetzelfde onderwerp kunnen hebben.
De verschillen moeten er zijn maar komen in het gesprek nog niet aan de orde en dat is ook niet de bedoeling. Een nieuwe start is het natuurlijk niet helemaal, er zijn nog oude lopende zaken af te handelen maar een frisse herstart lijkt het wel te gaan worden.
Er wordt druk gesproken over dat de communicatie met de inwoners van Son en Breugel beter moet. Vooral duidelijker, eerder,vaker en beter uitleggen wat de bedoeling is van bijvoorbeeld een bomenkap. Hierdoor verdwijnt de ruis en zal het draagvalk voor de uitvoering van een besluit alleen maar toenemen.
Mooie woorden in een goed gesprek die hopelijk snel in daden worden omgezet.


Kees Vortman
Robert Visser
Tom van den Nieuwenhuijzen