De Redactie

Een nieuwe multifunctionele accommodatie, moet die er nou zo nodig komen? Dat is een vraag die veel inwoners van Son en Breugel bezig houdt.
De MooiSonenBreugelKrant wil graag een podium bieden aan voor en tegenstanders om aan onze lezers uit te leggen waarom er nou wel of waarom er nou juist geen nieuwe MFA moet komen. Daarom hierbij enkele reacties die onze redactie hebben bereikt.


"Hoe verder", nou zó dus niet dunkt mij.

Het is mooi dat uw krant de discussie omtrent het MFA gaande houdt, er zijn immers veel belangen mee gemoeid , ook op langere termijn. De kop van het betreffende artikel is goed. De ronkende slotalinea "Hoe verder", aan elkaar hangend van politiek modieuze clichés doet het ergste vrezen: "Hoe verder", nou zó dus niet dunkt mij.
Wie is eigenlijk gemeente.nu? Wat voor kennis hebben ze in huis, weet men niet dat Kadaster uitsluitend eigendommen registreert en absoluut niets met exploitatie te maken heeft?
Het lijkt me waar dat niemand om dit MFA gevraagd is of heeft, behalve een paar drammerige bestuurders en dat volledig aan wensen van bevolking voorbij gegaan wordt en dat de sfeer in bestaande MFA's niet denderend is. Het huidige voornemen tot MFA kan derhalve als asociaal en anti-democratisch en onverantwoord betiteld worden omdat onze raadsleden kennelijk of niemand vertegenwoordigen oftewel incompetent zijn, misschien wel allebei? . Het is ronduit verontrustend dat in dit artikel geen enkel tastbaar gegeven omtrent exploitatie vermeld is. Vreemd voor wat zich "Zoek en ontwikkelprogramma " noemt. Daar moet deze gemeente dus maar niet te veel van verwachten. Men zou zelf links en rechts jaarrekeningen ( Balans en Exploitatie-rekeningen) , goedgekeurd door gekwalificeerde externe accountants en opgesteld volgens gangbare bedrijfsadministratieve regels en waarderingen kunnen opvragen , bij een aantal vergelijkbare gemeentes en over bv 3 opeenvolgende jaren. Daarnaast zou men hier onderhand eens concreet een begrote balans en exploitatierekening moeten opstellen en een cashflowprognose voor een aantal jaren. Men zou bv zijn licht eens kunnen opsteken in Deurne, St Oedenrode, Schijndel, wellicht Best, Veghel . Bij prognoses moet ter dege rekening gehouden worden met de interesse van verenigingen en clubs en al bestaande accomodaties . Zolang er geen deugdelijke gegevens in bovenstaande zijn omtrent ( toekomstige) exploitatie , financiering en interesse van betrokkenen beschikbaar zijn, gebaseerd op realiteiten ipv wishfull megalomaan denken van bestuurders , zou een MFA alleen al op basis van gezond verstand afgewezen worden.
Als van huis uit katholiek, die het allang gelooft, begrijp ik evenmin het bisdom. Een kerkgemeenschap is, dunkt mij, méér dan de regels en geboden van een priesterskaste, ze houdt daar denk ik te weinig rekening mee. Heeft men al eens overwogen bv één derde van huidig gebouw in gebruik te houden als kerk of een klein kerkgebouw aan de huidige oude toren te bouwen? Of misschien samenwerken, onder de naam GOED (= Gelovigen Onder Een Dak) met de Protestanten in de Zandstraat. Dat zou , lijkt mij, ná ca 400 jaar theologische en andere twisten onderhand beide kerkgemeenschappen sieren.

W.Zwetsloot


De kogel is door de Sonse kerk.

Een paar vragen aan mevrouw Brocken ( Dorpsbelang).
"De kogel is door de Sonse kerk", gelezen in Eindhovens Dagblad van vrijdag 3 juni 2016.
In onze lokale kranten van 31 mei, 3 dagen eerder dus, maken we kennis met het nieuwe college. Men wil in straf tempo concrete resultaten behalen. Hoe?, Lees mee:
"Maar daarbij wel nadrukkelijk rekening houden met de tijd die nodig is om tot een gedragen democratisch besluit te komen, oftewel de inspraak van de burgers beter tot zijn recht te laten komen".
Vraag 1: Wat is er gebeurd om al na 3 dagen dit mooie voornemen zo grof met voeten te treden?.
Vraag 2: Naar welke inwoner, of als het er meerdere waren, naar welke inwoners heeft Dorpsbelang geluisterd om er een "gedragen democratisch" besluit van te maken?.
In het ED zegt u op 4 juni:
"Ik snap de teleurstelling bij de indieners van het burgerinitiatief, heb begrip voor de emoties".
Vraag 3: Noemt u dit ook "schofferen van de overgrote meerderheid van de Son en Breugelse bevolking"? En: " Wat is daarvoor de reden en welke onderbouwde argumenten heeft u"?
Mevrouw Brocken, graag een helder, duidelijk maar vooral eerlijk antwoord.
Uw antwoord graag via de plaatselijke nieuwsbladen zodat onze inwoners ook uw argumenten kunnen lezen.

Tot slot: Wij, de initiatiefnemers van het burgerinitiatief blijven strijden voor het behoud van de Sint Petrus Banden kerk in Son.

Met vriendelijke groeten,
Gerard Swinkels.


List, leugen en bedrog

Een opmerkelijk artikel in het ED van zaterdag j.l. "Coalitie Son komt belofte totaal niet na".
Uiteraard verbaasd mij dat niet want ondanks de vele protesten, ingezonden stukken en ingediende bezwaren gaat het verzieken van de z.g. democratie gewoon door.
In genoemd artikel staat duidelijk dat er niet geluisterd wordt naar wat er leeft onder de bevolking en de fractievoorzitter van DORPSBELANG Elly Brocken, bestrijdt dit. Zij is blij dat er een onderzoek ligt en het is haar al duidelijk dat de enige optie is, slopen van de kerk en een nieuwe MFA( Multi Functionele accommodatie) op de tijdelijke parkeerplaats.
Het zal u niet ontgaan zijn dat dit plan al vanaf het begin al vast stond, immers, de wethouder van DORPSBELANG, Robert Visser blinkt samen met Elly Brocken en een paar meelopers , waaronder nu blijkbaar ook het gemeentebestuur, uit ,in het negeren van de wil van de inwoners en zijn zeer vastbesloten hun plan, hoe dan ook door te zetten!

(Dat Visser volkomen lak heeft aan onze inwoners blijkt ook weer uit het feit dat bewoners van een wijk nabij de Bijenlaan, met vrij uitzicht op een brede groenstrook, daar hun huizen hebben gekocht omdat er een duidelijke afspraak lag dat op die strook niet gebouwd zou worden.helaas wordt ook hier weer niet conform afspraak gehandeld.).

Dat onderzoek wat er ligt is natuurlijk een wassen neus en de uitkomst staat al vast, uiteraard ten gunste van de gemeente. Ik wil belanghebbenden adviseren gebruik te maken van de wet openbaarheid bestuur en de berekeningen van de gemeente, waarin wordt gesuggereerd dat verbouwen van kerk of het Vestzaktheater duurder uitvalt dan het bouwen van zo'n MFA. ,laten toetsen door de rekenkamer en/of de Raad van State.
Ook een brief naar de bisschop, dus niet alleen naar het bisdom bestuur, met tekst en uitleg. Wat erg belangrijk is , is de landelijke pers te interesseren ( de Telegraaf is erg goed in het blootleggen van misstanden).

En ik heb het al eerder geschreven, als het gemeente bestuur blijft volharden in dit beleid gaan de gemeentelijke belastingen die u en ik moeten betalen, drastisch omhoog!!

piet. c. messelaar. (p.c.messelaar@gmail.com)


Waar ga jij als jongere of waar gaat uw zoon of dochter straks wonen?

Voor jongeren uit Son en Breugel is het bijna onmogelijk om hier in ons eigen dorp te blijven wonen.
Er worden nog wel een paar woningen bijgebouwd maar alleen als je al jaren staat ingeschreven bij een woningbouwcorporatie zou je daarvoor in aanmerking kunnen komen.
Dit probleem wordt alleen maar groter omdat de bouw locaties beperkt zijn en de gemeente weigert actief voor onze eigen jongeren woonruimte te realiseren.
De woningbouw corporaties willen wel meewerken om betaalbare woningen te bouwen maar mogen die niet à priori aan onze jongeren beschikbaar stellen.
Daarbij zijn de grondprijzen voor sociale woningen in ons dorp 50% duurder dan in andere gemeenten.
Kortom; de basis van een duurzame samenleving waar DorpsVISIE naar streeft wordt door de wethouder actief gesloopt.
DorpsVISIE vindt dat dit echt anders moet en dat kan ook.
Maar dan moet je het wel willen en daar lijkt het bij de huidige wethouder aan te schorten.
Met veel tam tam is onder zijn "sturing in 2012 een toekomstvisie opgesteld. Hierin staat heel duidelijk dat er fundamenteel andere maatregelen nodig zijn om onze gemeenschap "te verjongen / te vergroenen".
Behoud van onze jongeren dus.
Bovendien is er een woonvisie opgesteld waarin duidelijk is aangegeven hoe we onze ouderen in hun eigen woonomgeving willen behouden met goede ondersteuning.
Helaas wordt er voor beide groepen helemaal niets gedaan.
Er komen wel woningen, jazeker, als je geld genoeg hebt mag je als oudere in de "sonseHEide" gaan wonen en als jongere kun je gewoon een woning kopen.
Terwijl de vet gedrukte koppen in de krant het vooral hebben over een miljoenen verslindend project om een MFA in het centrum te realiseren, waarbij iedereen zich afvraagt waar dat voor nodig is, zijn onze jongeren genoodzaakt het dorp te verlaten.
DorpsVISIE vraagt zich steeds vaker af welk belang er nu eigenlijk wordt gediend?

DorpsVISIE Son en Breugel.
Remco Heeren / Frans Meulenbroeks