Afbeelding
Foto:

Stichting Food4Bees

Door het verdwijnen van stuifmeel- en nectarleveranciers, zoals bloeiende bomen, struiken en kruiden, zijn de leefomstandigheden van de bijen helaas verslechterd. Dit geldt zowel voor de honingbij als voor de wilde bij.

Om de situatie te verbeteren, introduceerde Streekfonds Het Groene Woud een project om meer struiken en bomen aan te planten die structureel bijdragen aan het leveren van stuifmeel en nectar. Met name stuifmeel is belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van de bijen. Het project wordt uitgevoerd door stichting Food4Bees. Heb jij een stuk grond ter beschikking en zou je graag aan het project willen bijdragen? Neem dan contact op!
In februari jl. deed Streekfonds Het Groene Woud een oproep naar organisaties die interesse hebben om het bijenproject uit te voeren. Er zijn verschillende aanmeldingen gekomen, waaronder van stichting Food4Bees. Stichting Food4Bees is als burgerinitiatief vanuit Oirschot en Liempde opgericht voor het verbeteren van de leefomstandigheden van bestuivende insecten. Ze is dan ook verheugd dat Streekfonds Het Groene Woud deze verbeteractie heeft geïnitieerd en financieel mogelijk maakt.
Het project
Maar wat staat er precies te gebeuren binnen dit project? In Het Groene Woud, aan de randen van dorpen en steden en in het agrarisch landschap, worden pleisterplaatsen voor bijen gerealiseerd. Op een pleisterplaats is het goed zoemen voor een bij. Er komen bloeiende planten en er is ook nestgelegenheid voor wilde bijen. Het project geeft een stimulans aan de leefomstandigheden!

Help jij mee?
Stichting Food4Bees is op zoek naar grondeigenaren die aan dit project willen bijdragen. Heb je grond ter beschikking die (meerjarig) ingericht kan worden als pleisterplaats voor de bij? Dan komt Food4bees graag met je in contact. Er zijn vouchers beschikbaar waarmee je de planten kunt verkrijgen. Het gaat hier om inheemse bloeiende bomen en struiken. Daarnaast krijg je ook deskundig advies over de aanleg en het beheer. Om de leefomstandigheden van bijen daadwerkelijk te verbeteren, zijn er wel enkele voorwaarden verbonden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met stichting Food4Bees via info@food4bees.nl of 0499-379785. De klus wordt gezamenlijk aangepakt!


Zij Actief Nijnsel, gaat buffel knuffelen bij "de Stoerderij"

Op woensdagmiddag 15 juni. heeft een groep dames van Zij Actief Nijnsel een bezoek gebracht aan de Stoerderij van Arjan Swinkels in Breugel.

Arjan is buffel-boer van ruim een twintigtal waterbuffels aan de van de Elsenstraat.
In het stalgedeelte van de oude monumentale boerderij was de ontvangst met koffie of thee.
Het interieur is stro op de grond en enkele oude banken om op te zitten. Als decor staan enkele oude deuren geplaatst op de achtergrond.
De boer vertelde over het ontstaan van zijn beginnend bedrijfje.Na een kantoorbaan gooide hij het roer om en is zijn toekomstdroom zelf buffels fokken, melken en er yoghurt en ijs van maken voor de verkoop. Hierin is hij zeker geslaagd.

Na een korte inleiding was het tijd om naar de wei te wandelen, de buffels te bekijken of te knuffelen voor wie wilde en durfde.
Laarzen of wandelschoenen, een oude broek, waren op zijn plaats die middag, door de vele regenbuien de laatste dagen was het weiland erg drassig en nat. Maar voor de waterbuffels de perfecte omgeving!

Bij terugkomst werdt de middag afgesloten met een proeverij van Mozzarella-kaas, yoghurt gemaakt van koeienmelk en buffelmelk. En natuurlijk mochten we het proeven van buffelmelk niet vergeten.Over de smaak valt te twisten wat het lekkerst is.

Een leuke interessante middag met een boer die vol passie vertelde over zijn waterbuffels en zeker de moeite waard nog eens terug te gaan.