Afbeelding
Foto:

Kunsthistoricus Willem van Roij geeft lezing over de tijdloze werken uit het RIJKS bij Donjon

Het Rijks in Huis: Lezing 23 juni i.s.m. van Piere. Kunsthistoricus Willem van Roij over de tijdloze werken uit het RIJKS.

Op donderdag 23 juni om 20.00 uur verzorgt kunsthistoricus Willem van Roij een lezing over de kunstwerken uit het RIJKS. Eerder dit jaar verscheen het prachtige en exclusieve boek van vormgever Marcel Wanders, waar momenteel de limited edition (35 kg!) van RIJKS bij de Donjon te zien is. Tijdens deze avond bij de Donjon (Ekkersrijt, Son en Breugel) neemt Willem de gasten mee langs de werken uit dit boek; met een kort college over onze Meesters uit de Gouden Eeuw, de Eregalerij en de geschiedenis van het Rijksmuseum. De toegang voor de lezing is gratis, gelieve aan te melden via donjon.nl/rijks

Tijdens onze laatste reis naar Designstad Milaan in April stuitten wij op de jaarlijks zeer inspirerende presentatie van Marcel Wanders en zijn merk Moooi! Wanders presenteerde hier onder andere zijn laatste creatie "Rijks, Masters of the Golden Age." Zelf werden we op slag verliefd op dit unieke boek waarbij de combinatie tussen de designer en kunst naar voren komt. We vonden dan ook een mooie samenwerking tussen de bekendste boekwinkel uit Eindhoven, van Piere, om dit boek in haar rijkste vorm te presenteren.

Rijks is een eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse Nederlandse meesterwerken van de prestigieuze Eregalerij van het Rijksmuseum. Deze unieke kunstuitgave combineert verfijnde materialen met de meest innovatieve technieken en inzichten van bekende denkers en kunstenaars uit de hele wereld. Het boek brengt de lezer oog in oog met meer dan 60 iconische schilderijen, zoals Rembrandts Nachtwacht en Vermeers Melkmeisje. Hedendaagse denkers leggen uit hoe hun blik op de wereld is beïnvloed door deze schilderijen. De verhalen bieden een nieuwe kijk op deze meesterwerken – en op het leven zelf. Het boek, weelderig uitgevoerd in leer, met schitterende handgeschreven kalligrafie, is gedrukt met verfijnde technieken op hoogwaardig papier.

Marcel Wanders (Boxtel, 1963) is een buitengewone verschijning in de wereld van design. Met zijn werk wil hij "een liefdevolle omgeving creëren, leven met passie en onze stoutste dromen laten uitkomen." Deze filosofie is duidelijk herkenbaar in Rijks een boek dat voortkomt uit Marcels diepe bewondering voor het ongelooflijk rijke artistieke en intellectuele verleden.


Machtsstrijd Thrillerdebuut Wouter Helders uit Son en Breugel

Wouter Helders sloeg na een korte carrière in het bankwezen het roer radicaal om en deed een specialistenopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie.

In zijn functie als militair journalist, bezoekt hij verschillende conflictgebieden. Machtsstrijd is zijn thrillerdebuut.

Machtsstrijd
Het lijkt een simpel, grauw hoopje gruis, gemalen steen zonder waarde. Niet is echter minder waar. Coltan is een erts dat onmisbaar is geworden in de moderne elektronica-industrie. De elementen die erts bevat, worden onder andere gebruikt in mobiele telefoons, spelcomputers en laptops. Coltan is echter heel zeldzaam en wordt maar op enkele plaatsen ter wereld gevonden.
Het is dit erts dat de hoofdrol speelt in Machtsstrijd.
Machtsstrijd leest als een James Bond zonder gadgets, is clever, met een zeer verrassende twist aan het eind.
Chris Hurkman werkt als geoloog in Namibië voor het bedrijf dat zijn vader jaren geleden oprichtte met zakenpartner Antonie de Graaff.

Wanneer De Graaf zijn omgeving schokt door onverwacht zelfmoord te plegen, barst tussen de erfgenamen, Chris en de twee kinderen van De Graaff, een meedogenloze strijd los. De Graaffs zoon, Cecil, gaat niets uit de weg om de andere erfgenamen buiten spel te zetten. Maar Cecil heeft veel te vrezen. De Rotterdamse multinational Hurkman & De Graaff is namelijk 's werelds grootste producent van coltan. Cecil weet zijn zus eenvoudig op een zijspoor te zetten, maar de uit Afrika teruggekeerde Chris is een veel lastiger tegenstander om te verslaan. Maar ook voor hem heeft Cecil een val klaargezet waar Chris met open ogen in lijkt te lopen…

De Vlaamse onderzoeksjournaliste Sofie Lafleur komt tijdens de zoektocht naar de moordenaars van haar vader een complot op het spoor dat de havens van Rotterdam verbindt met de dubieuze mijnbouwpraktijken in de Congolese jungle. Het illegaal mijnen van coltan, uitbuiting van de lokale bevolking, sabotage en zelfs moord lijken allemaal met elkaar verweven en wijzen dezelfde kant op: naar Hurkman & De Graaff.


Afbeelding