Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Natuurlijk! Sint-Oedenrode Jaarmarkt dit jaar nog groter!

Op zondag 26 juni is het centrum van Sint-Oedenrode weer het decor voor een van de grootste en gezelligste jaarmarkten van Nederland. Het gehele centrum van Sint-Oedenrode zal deze dag gevuld zijn met kramen, marktkooplieden, muzikanten en natuurlijk heel veel bezoekers.

Wie er op zondag even lekker tussenuit wil mag de jaarmarkt in Sint-Oedenrode zeker niet missen.
Een jaarlijks terugkerend evenement voor jong en oud. Om 10.00 uur in de ochtend openen de ruim 250 kraamhouders hun winkels op planken voor de verwachtte vijftienduizend bezoekers. Al vroeg in de ochtend loopt het publiek schouder aan schouder te slenteren over een kilometers lang parcours. Met een aanbod variërend van kleding en boeken tot cosmetica, planten, fruit en zonnebrillen, probeert iedere kraamhouder de langs slenterende menigte voor zich te winnen.
Ook de echte standwerkers, die slechts één product op een ludieke manier aan de man proberen te brengen, zijn dit jaar van de partij. Of het nu lijm of schoenpoets is, het valt niet te ontkennen dat het een kunst is hoe deze standwerkers hun waar aan de mens brengen.

Uiteraard hebben ook Rooise winkeliers alles uit de kast gehaald om hun winkel te promometen. Alle winkels zijn deze dag geopend en er zijn leuke acties voor de consumenten.

Mocht je kleding, huishoudelijke apparatuur en prullaria genoeg hebben, dan is ook de muziek reden genoeg om de Jaarmarkt te bezoeken. Op het kerkplein dat speciaal is omgedoopt tot muziekplein zorgen verschillende bands en groepen voor een muzikale omlijsting van de dag. Diverse muziekverenigingen, kapellen en smartlappenkoren maken hun opwachting op het podium voor de kerk. De grote terrassen in het centrum van Sint-Oedenrode bieden uitkomst wanneer de benen uitgeput raken. De kinderen kunnen zich vermaken met een ritje op de echte pony's óf de houten pony's in de draaimolen.

Dat de Rooise jaarmarkt al jaren een begrip is in de weidse omtrek blijkt wel uit het feit dat diverse marktkooplieden al ruim 40 jaar deelnemen aan dit evenement, evenals de jaarlijks terugkerende oude ambachten zoals mandenvlechten en stoelen matten.

De Rooise Jaarmarkt, georganiseerd door Ondernemingsvereniging Rooi 2000 en vindt plaats in het centrum van Sint-Oedenrode. De Jaarmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00uur. De toegang is gratis. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de omgeving van het centrum.


Vakantietijd? 1 op de 6 Nederlanders blijft noodgedwongen thuis

Volgens de vakantiegeld-enquête van het Nibud gaat 67% van alle Nederlandse huishoudens minimaal zes dagen op vakantie. Reis met je Hart zet zich samen met landelijke (reis)organisaties in voor de 1 op de 6 Nederlanders die helemaal niet op vakantie kan. De stichting laat 150 pechvogels tóch op vakantie gaan die onder de armoedegrens leven en daarom vakantie wel op hun buik kunnen schrijven. Hoe? Powervrouw Mila Wit-Emonds van Reis met je Hart is sinds januari actief met het zichtbaar maken van dit probleem en het bieden van een oplossing. Naast onder meer TUI, Sunweb, Thomas Cook en FOX Verre Reizen, maar ook Thuisbezorgd.nl, Connexxion en de Europeesche Verzekeringen kun jij ook je steentje bijdragen via de pijlers Nomineer, Doneer en Inspireer via de website.

150 pechvogels tóch op vakantie
Volgens het Sociaal Plan Bureau leven 1,5 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens omdat zij structureel een laag inkomen genieten. De grootste groepen zijn eenoudergezinnen met minderjarige kinderen (34%) en alleenstaanden tot 65 jaar (23%). Daarnaast ziet Reis met je Hart dat Nederland een grote groep mensen telt die door ontslag, ziekte, mantelzorg of andere tegenslagen zoals een scheiding, al jaren niet op vakantie kunnen. In totaal kan volgens de 'Thuisblijverspeiling van I & O' 1 op de 6 Nederlanders niet jaarlijks op vakantie. Om dit probleem onder de aandacht te brengen en op te lossen is Stichting Reis met je Hart in het leven geroepen. In 2016 gaan er daardoor 150 pechvogels toch op vakantie.

Steentje bijdragen? Nomineer, Doneer en Inspireer!
Stichting Reis met je Hart is initiatief met ANBI status van social entrepreneur Mila Wit-Emonds dat sinds januari mensen op vakantie stuurt. Mila is al jaren actief in de reisbranche en kent het belang van reizen. "Je batterij opladen is ontzettend belangrijk, maar toch is er een grote groep die zich dat niet kan veroorloven. Daar brengen wij met Reis met je Hart verandering in door in 2016 tenminste 150 vakanties te faciliteren via het principe Nomineer, Doneer en Inspireer".
Hoe werken de pijlers Nomineer, Doneer en Inspireer? Op de website MailScanner has detected a possible fraud attempt from "u16831.ct.sendgrid.net" claiming to be www.reismetjehart.nl kun je mensen uit je directe omgeving nomineren voor een vakantie via Nomineer. Hierbij zorg je zelf voor de eerste bijdrage van €15-,. Dit bedrag wordt via Doneer aangevuld met donaties in geld en natura, zowel van particulieren als van (reis)organisaties die iemand graag een hart onder de riem willen steken. Mocht je eigen portemonnee niet zo dik zijn, draag iemand dan een 'warm hart' toe door het geven van een hartje op de site. Zo weet deze persoon dat je aan hem of haar denkt. Je kunt je 'warme hart' ook delen op je social kanalen om zo je achterban te inspireren een (kleine) donatie te doen. Grote (reis)organisaties zoals TUI, Sunweb, Thomas Cook en FOX Verre Reizen, maar ook Thuisbezorgd.nl, Connexxion en Europeesche Verzekeringen omarmen het initiatief en doneren al. Via Inspireer lees je tot slot verhalen van vakantiegangers die anderen inspireren om een nominatie of donatie te doen. Want je geluk delen doet iedereen toch graag?


Afbeelding