Afbeelding
Foto:

Natuurwerkgroep Liempde ontwikkelt
kleinschallig landschap in en bij de Geelders

Natuurwerkgroep Liempde verzorgt al vele jaren plantacties om het landschap in de kern van Het Groene Woud te versterken. Zo zijn er populierenacties en zijn de Liempdse grenswallen op Velder en in De Geelders beplant.

Ook wordt Liempde via de jaarlijkse boomfeestdag al meer dan 27 jaar verrijkt met bomen en struiken. Samen met de partners gaat Natuurwerkgroep Liempde zich inzetten voor het terugbrengen van het kleinschalig landschap op Kasteren en in De Geelders.

Aan de Savendonksestraat in buurtschap Kasteren zijn nog late grootschalige ontginningen geweest. De gronden zijn inmiddels eigendom van Staatsbosbeheer. Deze ruime natte grensgebieden van het bosgebied De Geelders zijn ideaal om het kleinschalige Kasterense landschap weer terug te brengen. De nu aanwezige grootschaligheid is reeds op de laatste boomfeestdag aangepakt door het terugbrengen van houtwallen en solitaire bomen. Daarmee sluit het landschap nu veel beter aan op het bosgebied en op het in de directe omgeving liggende Dommellandschap. Natuurwerkgroep Liempde gaat dit als vrijwilligersorganisatie nog verder oppakken in samenwerking met eigenaar Staatsbosbeheer. Zo zullen ook de rabatten op het heitje in De Geelders een onderhoudsbeurt krijgen.

Erfgoedstrategie
Samen met Staatsbosbeheer en collega-organisaties is Erfgoedstrategie De Geelders ontwikkeld. De Geelders is voor grote delen ook in handen van Brabants Landschap en de Marggraff Stichting. Ook daarmee wordt intensief samengewerkt, bijvoorbeeld rondom de Gasthuiskamp, eigendom van Brabants Landschap.
Natuurwerkgroep Liempde gaat haar ervaring met dit soort projecten inzetten en gaat uiteraard gebruik maken van autochtoon, dus oorspronkelijke plantmateriaal. Het landschap zal straks rijker worden, niet alleen door de planten maar ook door dieren zoals bijvoorbeeld de Grauwe Klauwier, de Wezel en Hermelijn. De financiering van dit project wordt vooral verzorgd door Streekfonds Het Groene Woud. Ook Staatsbosbeheer en de Natuurwerkgroep Liempde zelf dragen bij.
Mochten potentiële vrijwilligers belangstelling hebben dan kunnen ze zich melden via info@natuurwerkgroepliempde.nl.


Biologische Imkerij Het Groene Woud opent haar deuren

Biologische Imkerij Het Groene Woud opent haar deuren op 9 en 10 juli. Voor het eerst is het in Nederland mogelijk om biologische honing te oogsten.

Eric van Oijen, imker van Imkerij Het Groene Woud en voorzitter van de Vereniging van Biologische Imkers, heeft zich ingezet voor de totstandkoming van de biologische regelgeving en heeft als één van de eerste imkers het certificaat verworven. Op 9 en 10 juli, op beide dagen van 10.00 tot 16.00u, opent de imkerij aan de Hezelaarse Akkers 1 in Liempde haar deuren.
Er komt het nodige bij biologisch imkeren kijken. Het belangrijkste is dat de bijen op een locatie staan waar veel onbespoten bloemen staan, uit de natuur, uit de biologische landbouw en hopelijk ook steeds meer uit openbaar groen en je eigen tuin. Op de open dagen is er uitleg over biologisch bijenhouden en uiteraard ook over de bijen, zowel de door de imker gehouden honingbij als de wilde bijen.
Eric van Oijen is bijenteeltleraar, honingkeurmeester en coördinator van Stichting Food4Bees, een stichting die zich inzet voor de verbetering van de leefomgeving van bijen en daarmee ook voor onze eigen omgeving. Honing uit het nest van een bijenvolk is een weerspiegeling van hoe wij als mens omgaan met ons eigen nest, de aarde waarop we leven.
Op de imkerij kun je kijken bij een natuurbouwkast en ook, goed zichtbaar achter glas, naar de bijen in een demonstratiekast. Zowel voor kinderen als voor volwassenen blijft het fascinerend om de bezige bij te zien. Biologische honing is uiteraard ook aanwezig, evenals andere bijenproducten. Wees welkom, voor een verhaal, met een lekker hapje en drankje. En ga na afloop naar huis met een andere kijk op het voedsel wat je eet en de omgeving waarin je woont.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding