Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

''Van waar onze ouders kwamen'' door Gerrit van Eck

De 85-jarige Breugelnaar Gerrit van Eck heeft zich de afgelopen maanden volledig op het schrijven van boek gestort. Het boek, genaamd 'Van waar onze ouders kwamen', bevat erg gedetailleerd zijn levensverhaal met de vijf jaar durende oorlog als een van de hoogtepunten.

Door: Esmee Kneppers

In het voorwoord, 'Even vooraf' zoals hij het zelf noemt, geeft Gerrit uitleg waarom hij dit boek heeft geschreven: ''Omdat ik nu 85 jaar ben'', schrijft hij, ''heb ik de behoefte om het een en ander op te schrijven over het leven en welzijn van onze familie. Het zijn verhalen en gebeurtenissen die ik me nog herinner van vroeger. Daarbij zijn vele vragen voor mij onbeantwoord gebleven.'' Ook geeft hij nadrukkelijk aan het boek vooral voor volgende generaties te hebben geschreven om op deze manier ''duidelijkheid te geven en toekomstige vragen te voorkomen''.
In het boek worden veel gebeurtenissen geschetst van de Tweede Wereldoorlog, in vooral Breugel: ''Als kind heb ik de tweede wereldoorlog bewust helemaal meegemaakt. Het ontbrak aan van alles: tabak, koffie en schoenen. Touw en kostuums werden van gemaakt van papier en konden niet tegen regen.'' Ook beschrijft hij meerdere spannende momenten: ''Op een zondagmorgen rond 10 uur zag ik een vliegtuig in glijvlucht naar beneden komen, het kwam terecht op Olen.'' Ook vertelt Gerrit dat ze vanuit Breugel, 'op veilige afstand' zoals hij zegt, de bombardementen op Eindhoven konden zien en horen.
Naast spannende verhalen en heftige gebeurtenissen in de 85 jaar tijd schrijft hij ook vol trots over de leuke dingen zoals het, samen met zijn vrouw Maria, opvoeden van zijn zeven gezonde kinderen.
Gerrit heeft het boek op maandag 4 juli overhandigd aan Burgemeester Gaillard: ''Ik ga het helemaal uitlezen en geef het daarna aan de Heemkundekring. Zij bewaren het en daar hoort het boek zeker thuis – als stukje geschiedenis van het dorp'', zo zegt Gaillard.
''Nu ik dit allemaal opgeschreven heb probeer ik samen met Maria, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog lang te mogen genieten in de gezondheid die we nu nog hebben. Ook de vrienden, kennissen, neven en nichten die wij hebben (en dat zijn er veel), willen wij hierbij betrekken'', is te lezen op een van de laatste pagina's van het boek. De allerlaatste bladzijde wijdt hij aan zijn oudste broer Harrie van Eck die op 3 december 2014 is overleden: ''Voor ons is dat een groot gemis.''
''Het is allemaal verleden tijd'', zo sluit Gerrit zijn boek af.


Afbeelding
Afbeelding