Afbeelding
Foto:

Openlucht tentoonstelling Kunstpleinen voor de 12e keer georganiseerd

Op zondag 17 juli 2016 wordt door ARS LONGA de jaarlijkse openlucht tentoonstelling KUNSTPLEINEN voor de 12e keer georganiseerd op het Kerkplein en het Raadhuisplein van Son en Breugel. Het is een expositie voor alle ruimtelijke kunstvormen o.a.: beeldhouwen in steen, hout en brons, keramiek en assemblages.
Geopend van 11.00 – 17:00 uur. De toegang is gratis.
Dichters uit Son en omgeving dragen voor uit eigen werk bij het Dommelbalkon. Organisatie dichtgroep DichtBij: tussen 12.00 tot 15.00 en van 16.00 tot 17.00 uur. Van 15:00 –16:00 uur is er tevens een carillonconcert te beluisteren.

Onderstaande dichters uit Son en omgeving dragen voor uit eigen werk bij het Dommelbalkon tussen 12.00 tot 15.00 en van 16.00 tot 17.00 uur:

Arend Okken
Voorzitter van de Sonse dichtgroep Woordatelier met dichters die onder de naam Taalpodium publiceren in Forum. Schrijft columns en verhalen in het 2-maandelijks Sonse blad De Uitstraling en is sinds kort actief binnen de Seniorenraad in ons dorp. Legt zich toe op het schrijven van Sonnetten en op het uitleggen en verklaren van de opbouw van een sonnet.

Marjolein Blommestijn
Behoort tot de Sonse dichtgroep Woordatelier.
Combineert als beeldend kunstenaar beeld en tekst.
In momenten van stilte en in de puurheid van het zijn ontspringen spontaan de woorden van haar gedichten. Inspiratie haalt zij ook uit de krantenberichten. Zij is zoals velen geraakt door de vluchtelingencrisis en de onrust in de wereld.

Ria Kastelijn
Behoort tot de Sonse dichtgroep Woordatelier.
Zij vindt dat iedereen zijn eigen regenboog moet ontdekken en vooral ook inkleuren. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kleuren die je aan je leven geeft.
In haar gedichten probeer zij gevoelens te beschrijven over leven en dood..
Daarnaast schrijft zij ook vaak over de natuur en het wisselen van de seizoenen.

Ad Louwers
Behoort tot de Sonse dichtgroep Woordatelier.
Schrijft korte verhalen in het Nederlands maar vooral in het Brabants dialect vanuit zijn liefde voor de Brabantse taal en vaak met een humoristische en menselijke inslag.
Gaf drie bundels uit; Kerstmis Vruuger, In munnenhof en Efkes bijbuurten.
Daarnaast is hij actief in het Sonse verenigingsleven en voorzitter van het Vestzaktheater.

Annemieke Soethout
Is met Helma Michielsen mede-initiatiefneemster van het Dichterscollectief Nuenen. Ze kreeg de publieksprijs van de Raadselige Roos voor het gedicht "September" en debuteerde met 7 gedichten in de bundel Echte Inkt van de Eindhovense Stichting Opwenteling. Daarna volgden publicaties in landelijke en regionale dichtbundels en exposities in de beeldentuin van Geesteren. Werkt nu aan een eigen dichtbundel en aan een roman.
Voor haar is dichten en schrijven een van de manieren om het leven te duiden Ernst, humor en ironie zijn belangrijke elementen en ze gebruikt het liefst vrije versvormen.

Helma Michielsen
Helma Michielsen is met Annemieke Soethout mede-oprichtster van het Dichterscollectief Nuenen en voorheen voorzitter van het literair café Deurne.
Werk van haar hand: de bundel Voetstappen van Kaftpapier. Diverse gedichten zijn opgenomen in verzamelbundels en tijdschriften. Behaalde literaire prijzen in Nederland en België. Werkt nu aan 2 nieuwe bundels.
Haar thema is het menselijk zijn, ingebed in een diepere context waarin zij op zoek gaat naar zingeving en betekenis. Haar poëtische antwoord blijft een vragenspel dat zich beweegt tussen dood en leven. De scheidslijn tussen tijdelijkheid en tijdloosheid loopt in elkaar over.

Pauline Janssen
Behoort tot het Dichterscollectief Nuenen.
In 2003 is er een aantal gedichten van haar gepubliceerd in de verzamelbundels Re: Cyclus en Kraaien Verjagen bij Opwenteling Eindhoven. In het najaar van 2015 heeft zij negen gedichten geëxposeerd bij de tentoonstelling "Woord in beeld" in Roermond.
Zij wordt geïnspireerd door de natuur. Hieruit haalt zij veel hoop. Ze creëert met haar woorden beelden die voorstelbaar en voelbaar zijn. Beelden tussen droom en werkelijkheid, hoop en verlangen.

Klaas de Graaff
Behoort tot het Dichterscollectief Nuenen en dichtersclubs in Eindhoven.
Heeft inmiddels al enkele bundels uitgebracht: Op zoek naar mijn vader, Mijn alibi vergeten, De vergeten jas, Om met U te werken en is nog bezig met nieuwe bundels, onder meer Uit de open kaftan (de vertaling in dichtvorm van de bekende Belijdenissen van Augustinus).
Heeft in zijn poëzie oog voor de soms gecompliceerde intermenselijke relaties, de eenzaamheid, de dood en de verhoudingen van de mens tot de natuur in zijn veelvoudige manifestaties.

Fred Lambert
Behoort tot het Dichterscollectief Nuenen. Fred Lambert is van huis uit fysicus. Ook maakt hij muziek en is hij amateur-veldbioloog.
Hij dicht in rijmschema's en ritme, en dicht zowel in ernstige als meer lichtvoetige trant. In de meer ernstige gedichten staat vooral de innige verhouding tussen mens en natuur centraal.
Hij laat zich onder meer inspireren door -soms maandenlange- wandeltochten. Ook de dood speelt een rol, in contrast met de ijdelheid van veel menselijk streven.

Willemien van Lith
Is mede-oprichtster van de Sonse dichtgroep DichtBij
In de afgelopen jaren zijn er verschillende gedichten van haar hand verschenen in
de Mooi Son en Breugel Krant, Forum, het Eindhovens Dagblad en in een boek dat gemaakt is ter gelegenheid van de opening van het gebouw "de Grijze Generaal" te Eindhoven.
Het zijn de kleine en grote dingen in het leven die haar inspireren en tot schrijven verleiden waarin ze regelmatig de natuur gebruikt als metafoor.
Voor haar Veteranen gedicht kreeg zij het "Compliment" van het ED", zoals ze zelf aangeeft, "niets is mooier als lezers je laten weten geraakt en ontroerd te zijn".

Catherine Witvliet
Behoort tot de Sonse dichtgroep DichtBij
Heeft in het onderwijs altijd met mensen gewerkt en gestreefd naar een echte ontmoeting met de persoonlijkheden die op haar pad kwamen. Zij schildert portretten en probeert daar het innerlijk in beeld te vangen. Dit geldt ook voor haar gedichten. Altijd zoekt zij naar de diverse lagen van het gevoel en het denken om hieraan woorden te geven.

Theo Smit
Behoort tot de Sonse dichtgroep DichtBij en was tot voor kort lid van verschillende Eindhovense dichtclubs.
Schrijft naast gedichten ook korte verhalen. Gaf workshops over poëzie.
Voor hem is dichten: zoeken tot je een klein goudklompje vindt: zomaar een gedicht. Je hoeft er niets voor te doen, gedichten komen zomaar aangelopen, je hoeft ze alleen nog op te schrijven. En zo word je tegen wil en dank schatrijk! Maar dat moet je niet verder vertellen!
Zijn werk kenmerkt zich door een groot aantal onderwerpen en een flinke dosis humor.

Willem Berkers
Behoort tot de Sonse dichtgroep DichtBij.
Combineert dichten met beeldhouwen. Dicht vanuit zijn emoties als verontwaardiging, verwondering, verlangens of verontrusting die hij "de schraapsels van mijn ziel" noemt. Na een eerste ruwe indruk volgt knippen, plakken en schrappen en vervolgens schuren en polijsten en uiteindelijk tot een veel kortere en ingedikte versie die men ook wel een gedicht noemt.
Zo hoopt hij met de zuiverste woorden de lezers/luisteraars te bereiken, overigens met gedichten die zelden rijmen.

Stan Mooij
Is mede-oprichter van de Sonse dichtgroep DichtBij en sindsdien voorzitter van DichtBij.
Publiceerde in verzamelbundels van Uitgeverij Kontrast en Concept.
Won in 2008 de Literatuur Stimulerings prijs Eindhoven en sindsdien verschillende andere prijzen.
Hij ziet het gedicht als een geschreven foto en een middel om de tijd enigszins vast te houden.
De melancholie van het afscheid om ons heen voor jong en oud is zijn belangrijkste thema.

Het Open Podium van 16 tot 17 uur wordt gevuld door de Dichters van Prinsejagt
Mieke Reijnen, Flora Thijssen en Josje de Bruijne.
In 2011 is de Poëziekring Prinsejagt opgericht met het doel poëzie in de wijk te brengen met om een verruiming van het culturele leven in Prinsejagt te brengen.
Sindsdien ontmoeten zo'n 12 dichters elkaar bijna maandelijks om gedichten te lezen en te beluisteren en vooral met elkaar te praten over de onderwerpen die daarbij werden aangeroerd. Wat daarbij vooral inspireert en boeit is het feit dat de deelnemers zo van elkaar verschillen. Sommigen waren voor het eerst van hun leven actief aan de slag met poëzie, anderen hadden al gepubliceerd. Ook de teksten zijn steeds weer verrassend. De een werkt met een strak schema in het hoofd, een ander is erg sterk in metaforen, weer een ander heeft een ongebreidelde fantasie, terwijl een volgende zeer begaafd is om te spelen met de (dubbele) betekenis van woorden. Weer een ander dicht puur vanuit het hart.