Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Oordeel "discriminatie door gemeente en woningcorporatie"
pyrrusoverwinning Sinti?

Eerlijk duurt het langst, wat nu precies onder 'eerlijk' moet worden verstaan is na jaren nog steeds niet duidelijk en dat wordt het misschien ook wel nooit.

Op 7 juli oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat de gemeente Son en Breugel en woningstichting Thuis de Sinti in woonwagenkamp Oranjetip discrimineren door verboden onderscheid op grond van ras te maken. Dit oordeel is echter niet 'bindend' en de genoemde organisaties kunnen 'het naast zich neerleggen' ofwel gewoon in de prullenbak gooien. Ze zouden niet de eerste zijn: in Vlaardingen, Eindhoven en Oss is dat in vrijwel identieke situaties ook gebeurd.

Verantwoordelijke instantie
Na intrekking van de Woonwagenwet in 1999 was de gemeente niet langer verantwoordelijk voor het woonwagenbeleid, en werden woonwagens als zelfstandige woningen beschouwd. Daarmee kwam de verantwoordelijkheid te liggen bij de woningcorporatie die eigenaar is van de woonwagens.
Inzet van het geschil is het beleid om afgeschreven (huur)woonwagens niet langer te vervangen zoals in het verleden altijd is gebeurd, maar een reguliere woning aan te bieden. In bestuurdersjargon heet dat inkrimpingscenario of uitsterfbeleid.

Tegenstrijdigheden
Of het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens de instanties ook tot een ander oordeel zal brengen is zeer de vraag, zo laat Thuis contactpersoon Paulus Oerlemans als eerste reactie doorschemeren. "In de uitspraak zien wij een aantal onduidelijkheden en tegenstrijdigheden. Deze week hebben wij overleg met de gemeente over de beste manier om hier een inhoudelijk oordeel over te geven. De opties op dit moment? Laten we niet speculeren."

Gelijke behandeling
De gemeente Son en Breugel beroept zich op de huisvestingswet, die onder meer bepaalt dat woonwagenbewoners gelijk moeten worden behandeld als overige reguliere woningzoekenden. Als voorbeeld daarvan halen ze de voorrangsregeling aan voor kinderen die 18 jaar worden, en zich voorheen automatisch met voorrang konden inschrijven voor woonwagenstandplaatsen. De lokale Woonvisie 2012 – 2020 en het woonwagenbeleid 2013 vermelden het krimpscenario, waarmee na opzegging door de hoofdhuurder geen verder verhuur van de woonwagen en standplaats wordt toegestaan. In augustus 2014 gloorde er even hoop voor de Sinti, toen de woonwagencultuur werd geplaatst op de lijst van "Cultureel Immaterieel Erfgoed". Dat leverde ze echter geen extra rechten op.

Uitsterfbeleid? Wégscenario!
"Zeg maar rustig: 'wégscenario!' betoogt Toesja Schäfer, een van de laatste bewoners van Oranjetip. "We krijgen niet eens de kans om hier uit te sterven. En na Oranjetip beginnen ze gewoon aan het volgende kampje."
Bij Toesja wisselen frustratie en strijdlust elkaar af. "Wij hebben een cultuur en traditie, die we door willen geven aan onze kinderen. Zowel de gemeente als de woningbouw creëren een onmogelijke situatie, zowel voor ons, als voor burgers. Die willen niet in de buurt van Sinti wonen. Maar ze willen dat wel 'integreren.' De Sinti willen graag bij elkaar blijven dat is altijd zo geweest. Zorgen voor ouderen, en voor elkaar daar zijn. Maar de instanties willen een hele cultuur uitroeien.

Daarom ook deze uitspraak van het college van rechten voor de mens, dat is discriminatie.
De gemeente heeft al die tijd gesprekken met ons gevoerd die niets opleverden voor ons. Domein (voorganger van 'Thuis', red.) wilde destijds huizen neerzetten alleen voor Sinti. Inmiddels wachten vijftien Sinti op een woonwagen, en nu willen ze zestien stenen woningen bouwen waar zowel Sinti als niet- Sinti mogen wonen, dus gemengd. Zou dat werken? Dan aan hun de vraag.... Zou dit lukken? Nee dus.

Dat is het verschil van toen en nu. Iedereen heeft recht om te leven in hun cultuur.
Nederland heeft ook culturen en die worden ook geaccepteerd. Wanneer worden wij eens geaccepteerd? Het doet echt pijn om altijd in een hoekje te worden gestoten.
De gemeente heeft nooit één druppel water bij de wijn gedaan, en dat doe ik ook niet meer." "Wij leven toch al onder de burgers" vult haar zus Nannie aan, die zelf haar woonwagen in eigendom heeft . "Ik heb mijn cultuur, en die houd ik". Toesja rekent niet op een goede afloop, maar blijft strijdlustig. "Als de gemeente en de woningstichting het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens naast zich neer leggen ga ik verdere stappen zetten: de media, het hoogste rechtscollege, Brussel".


Scouting: óók voor meisjes!

Stel: jouw dochter is geen typisch meisje-meisje in roze jurkjes met als droom een carrière als ballerina of prinses. Ze is meer een stoere meid, speelt graag buiten en vindt het prima of zelfs leuk om vies te worden. Ze voetbalt met de jongens op straat en klimt in bomen. Een heerlijke meid, en nu ben je aan het zoeken naar een hobby waar ze blij van wordt. Weleens gedacht aan Scouting?

Alleen voor jongens?
Scouting? Dat is toch alleen voor jongens? Welnee! Niets is minder waar. Scouting Dutmella is er voor alle kinderen en jongeren, jongens én meiden.
Bij scouting Dutmella hebben we speciale jongens- en meisjesonderdelen:
Bevers: jongens en meiden van 5 tot 7 jaar.
Welpen Shanti zijn voor meiden van 7 tot 11 jaar.
Bevers en Shanti's draaien op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.
Verkensters: meiden van 11 tot 15 jaar. Zij hebben op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur opkomst.

Wat zou er leuk kunnen zijn?
Kwestie van kijken…. Wat zou er leuk kunnen zijn? Nou, bijvoorbeeld samenspelen met andere meiden. Allerlei verschillende activiteiten doen. De ene week kampvuur en hutten bouwen, de andere week knutselen en liedjes zingen. Weer een volgende week speurtocht en broodjes bakken. Dat zijn toch superleuke dingen? Oók voor een meisje!

Wanneer kan je komen kijken?
Op zaterdag 17 en 24 september. Neem gerust je vriendinnetjes mee! Scouting Dutmella is te vinden in de bossen bij het Oude meer. Kijk ook even op onze website: www.dutmella.nl
Aanmelden of meer informatie? info@dutmella.nl of bel 0499 460216. We sturen je graag een folder toe.


Afbeelding