Afbeelding
Foto:

Zo,! En nu zoekt u het verder zelf maar uit!

Althans, dat ademt de kadernota uit van de huidige coalitie die zichzelf nog maar twee jaar van besturen van onze gemeente geeft.
Dat is begrijpelijk.
Afgelopen donderdag is de kadernota, een document waarin de koers van de gemeente voor de aankomende jaren staat beschreven, besproken in de raad.
2015 was een belangrijk jaar voor Son en Breugel omdat we als gemeente vanaf dat moment meer verantwoordelijkheden gericht op ondersteuning van kwetsbaren, kregen vanuit het rijk.
De gedachte hierbij is dat de gemeente dichter bij u als inwoner staat dan het rijk en dus beter kan weten waar uw behoefte ligt.
Maar bovendien u als inwoner aanspreekt op uw eigen verantwoordelijkheid om daarmee zorgkosten terug te ringen.
Daar is op zich niks mis mee. Waar wel iets mis mee is, zo vindt DorpsVISIE, is dat het geld dat u zelf "bezuinigt" en dat is bijna een miljoen euro, nu in een grote algemene reserve (de grote pot) verdwijnt.
Dat wringt! Geld dat vanuit het rijk naar de gemeente is gekomen om mensen te ondersteunen moet ook voor dat doel besteed worden vindt DorpsVISIE.
Geld voor de WMO, jongeren en werklozen mag niet gebruikt worden voor het neerzetten van persoonlijke ambities, een dorpshuis (mfa) of parkeerplaatsen.
In 2015 hebben we als gemeente de rijkstaken overgenomen en een start gemaakt met een goede basis……Nu, en in de komende jaren moet de samenwerking met de inwoners verder worden aangepakt.
DorpsVISIE ziet al goede initiatieven als koffietafels in de wijken ontstaan waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Jongeren met een beperking die worden begeleid om te kunnen sporten en kook avonden zoals in het HOIhuis zodat je niet alleen hoeft te zijn met eten. Maar in plaats van hierop doorpakken wordt u het geld afgepakt.
En er is nog zo veel te doen! We zijn er nog lang niet.
De vereenzaming neemt nog steeds toe en het is voor velen steeds lastiger om uit de bijstand te komen.
Willen we ook in de toekomst als gemeenschap er voor elkaar kunnen zijn dan moet de gemeente op de juiste wijze in de samenleving investeren.
Helaas is daar geen geld voor gereserveerd laat staan dat er plannen liggen hoe de gemeente de inwoners gaat faciliteren.
Deze coalitie is blijkbaar al klaar met inwoners, en wil nu twee jaar alleen gebouwen realiseren wat later "klaagmuren" en luchtkastelen" blijken te zijn.
Het ergste is nog dat, als u er geen gebruik van maakt, u waarschijnlijk toch de rekening mag betalen omdat de OZB (de onroerend goed belasting) zal worden verhoogt.
Immers deze gebouwen worden betaald uit reserves waarvan de rente dus ook niet meer in de exploitatie van de gemeente komt.
Op deze manier betaalt u als inwoner van alles waar u niet om gevraagd heeft.
Als we toch geld uit de spaarpot gaan halen dan heeft DorpsVISIE heel andere voorstellen:
• de bezuinigingen op het groenonderhoud terug te draaien;
• slechte stoepen en straten eerder vervangen;
• het nemen van extra veiligheidsmaatregelen.
Son en Breugel heeft immers bijna twee keer zoveel verkeerslachtoffers dan gemiddeld in Nederland;
• Ook zien we graag een extra bijdrage aan onze basisscholen zodat zij een echte sportdocent kunnen inzetten. Werken aan de basis van onze samenleving stimuleert jongeren te gaan sporten en werkt ook preventief;
• Hoe zit het nu precies met de huidige eigen WMO bijdrage o.a. voor hulp in het huishouden, kan die niet lager?
Helaas, tegen dovemans oren gezegd.
DorpsVISIE wil graag een "jubel" motie indienen of een aanmoedigingprijs aan deze coalitie uitreiken.
Helaas voor de aankomende twee jaar zult u als inwoner het allemaal zelf moeten zien te redden want het geld voor nieuwe plannen is u al afgenomen.
En dat is meer dan jammer want investeren in sociaal maatschappelijk en cultureel Son en Breugel biedt een beter fundament voor de toekomst dan een stapel stenen.

Fractie DorpsVISIE


Senioren Zomer Activiteiten

Alle senioren van Son en Breugel zijn van harte welkom!
Evenals in vorige jaren is er in Son en Breugel ook dit jaar tijdens de zomervakantie een activiteitenprogramma voor senioren on der naam ''Senioren Zomer Activiteiten (SZA)''. Het doel daarvan is: senioren een programma aan te bieden in een periode dat zij minder contacten hebben doordat hun kinderen en kleinkinderen met vakantie zijn en de activiteiten van een aantal verenigingen stil liggen.

De Senioren Somer Activiteiten (SZA) zijn een initiatief van de LEVgroep en de SeniorenRaad en zijn mogelijk dankzij de medewerking van de lokale organisaties en instellingen die in het programma worden vermeld. De SZA bestaan uit activiteiten die speciaal voor de SZA zijn georganiseerd en uit bestaande activiteiten waarbij alle senioren van harte welkom zijn,

De Senioren Zomer Activiteiten vinden plaats van maandag 1 augustus t/m donderdag 25 augustus 2016. Het volledige programma is te vinden op de website www.sonenbreugelverbindt.nl en op http://www.sonenbreugel-senioren.nl/
i.v.m de voorbereidingen graag één week van tevoren aanmelden. Kunt u zelf geen vervoer regelen? Tel. 475848 Deelname is gratis, consumpties bij de Boerderij, Braecklant en Berkenstaete zijn voor eigen rekening.