Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

DichtBij brengt gedichten
dichter bij Son en Breugel.

waar edellieden fier
hun zwaarden hieven
ter bescherming van
boerenhoven
waar gelovige priesters
hun brevieren baden
waar eeuwenlang
een groene schaduw
op verweerde graven rust
waar het stroomhuisje
vonken sloeg
om het dorp te verlichten

daar glijdt
op een dromerige julidag
het witte Balkon
langs de kleine rivier
en toeteren trompetten
het hemelwater van dichters
dat zwierig uit hun lippen stroomt


Met dit gedicht opende dichter Stan Mooij als voorzitter van DichtBij
op zondag 17 juli 12 uur de poëziemiddag aan de Dommel die daar door de Sonse
dichtgroep DichtBij voor de eerste keer werd georganiseerd.


De poëziemiddag was een onderdeel van het evenement Kunstpleinen waarbij
Sonse beeldende kunstenaars hun werken toonden op het Kerkplein en Raadhuisplein
in Son
.
Op de prachtige plek aan Dommel werd bij wisselende weersomstandigheden een mooi gevarieerd programma geboden, dat naadloos paste bij het Dommelbalkon zoals de gemeente bij de bouw voor ogen heeft gehad.
De eerste twee uren brachten dichtgroepen uit Son (DichtBij en Woordatelier) en het dichterscollectief Nuenen met in totaal 13 dichters een veelheid van mooie en ontroerende gedichten voor ongeveer 50 bezoekers.
Na iedere dichter was gitarist Krijn Moons met subtiel sfeervol gitaarspel de verbindende schakel.
Het derde uur was bijzonder omdat dit gevuld werd door en voor jongeren.

Stan Mooij: "onze doelstelling is om poëzie dichter bij de mensen te brengen en daarom is het geweldig dat ook jongeren vandaag hun inbreng hebben".
Met de jonge dichter Bram van Schijndel, het combo, bestaande uit Bo Ribbens Bas Wouters en de prachtige stem van de zangeres Raven Wouters werd een bijzonder uur gebracht, aaneengesmeed door Catherine Witvliet, schilderes en als dichteres lid van DichtBij.

De gedichten van Bram van Schijndel vormden een verrassend en ontroerend geheel met het "Ne me quite pa"en "Summertime" van Raven Wouters.
Na een onderbreking van een uur carillonconcert werd de middag afgesloten door dichters van
de Eindhovense dichtgroep Prinsejagt (met oa de voormalige Eindhovense stadsdichter Piet van den Boom), de Eindhovense dichters Angela Polderman en de muzikale intermezzo's van Krijn Moons.
"DichtBij" is blij", zo omschreef Stan Mooij de gevoelens van de dichtgroep die verder bestaat uit Willemien van Lith (wegens ziekte helaas afwezig) , Catherine Witvliet, Willem Berkers (die ook op het Kerkplein exposeerde) en Theo Smit.
Blij vanwege het grote aantal dichters, de enthousiaste inbreng van de jongeren, de steun van de gemeente, en vooral de grote opkomst van het publiek.

"DichtBij komt volgend jaar graag terug en zullen daarover overleg voeren met de organisatoren van Kunstpleinen en kunstenaarsvereniging Ars Longa", aldus Stan Mooij.
Daaraan hoeft niet getwijfeld te worden, Son is met een jaarlijkse poëziemiddag van DichtBij in het Dommelbalkon een boeiend evenement rijker dat de dichtkunst onder de mensen brengt en absoluut een herhaling verdient.