Remco Snijders
Remco Snijders Foto: Adrie Neervoort

Besparen op uw hypotheeklasten?

Het oversluiten van de hypotheek is populair onder huiseigenaren, niet verwonderlijk gezien de fors gedaalde hypotheekrente. U heeft ongetwijfeld via de media vernomen dat de rente momenteel historisch laag is. Steeds meer mensen maken van het moment gebruik en verlagen de maandlasten van hun hypotheek. Er zijn 2 manieren om te profiteren van de lage hypotheekrente: de hypotheek oversluiten of kiezen voor een rentemiddeling.

Oversluiten
Een hypotheek oversluiten betekent dat u naar een andere geldverstrekker overstapt. U sluit een nieuwe hypotheek af, met de nieuwe hypotheek lost u de oude hypotheek in één keer af. Dit kan voor lagere maandlasten, meer rentezekerheid en betere voorwaarden zorgen. Daarnaast is het mogelijk de hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of andere investering.
Bij het oversluiten van de hypotheek krijgt u te maken met kosten. Denk aan taxatiekosten, notariskosten en de kosten van hypotheekadvies- en bemiddeling. Als u de hypotheek oversluit tijdens de rentevaste periode moet u misschien ook boeterente betalen. Deze boeterente is gebaseerd op de rente die de oude geldverstrekker misloopt door uw vervroegd vertrek.
Ondanks de boeterente is oversluiten in veel situaties toch voordelig. Tegenover de eenmalige kosten staan lagere maandlasten. Uiteindelijk kan dit terugkerende verschil de eenmalige kosten (ruimschoots) compenseren.

Rentemiddeling
Rentemiddeling is een andere manier om te zorgen voor lagere maandlasten en meer rentezekerheid. Bij rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode, waarbij de eerder afgesproken rente wordt gemiddeld met de actuele marktrente. Rentemiddeling kan alleen bij uw eigen geldverstrekker en wordt niet door iedere bank aangeboden.

De kosten bij rente middeling bestaan uit advies- en bemiddelingskosten, daarnaast betaalt u bij rentemiddeling ook een boeterente voor het aanpassen van de lopende rentevaste periode. Deze boeterente wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage, zo hoeft u de boete niet ineens te betalen.

Oversluiten of rentemiddeling?
De lage hypotheekrente biedt u een mooie kans om uw maandlasten te verlagen. Of en welk voordeel dit oplevert, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Laat u goed voorlichten op dit gebied, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Clarte Hypotheken is een onafhankelijk advieskantoor, kijk op www.clarte.nl voor meer informatie of bel 0499-840528.