Wandelaars rusten uit bij de Hazenputten
Wandelaars rusten uit bij de Hazenputten Foto: Adrie Neervoort

33e OLAT Wandeldagen en 18e Nacht van OLAT

Van 5 tot en met 7 augustus vinden voor de 33e keer de OLAT Wandeldagen plaats. Ook dit jaar is de start vanuit Natuurpoort De Vresselse Hut, Vresselseweg 33, gelegen in het Brabantse Nationaal Landschap Het Groene Woud.
Gevarieerd landschap
Vanuit Nijnsel worden dagelijks wandelroutes uitgezet in het mooie meanderende Dommeldal en verder langs akkers en weilanden door het fraaie populierenlandschap waar deze streek zo bekend om is. Deze omgeving kent verder prachtige natuurgebieden met loof- en naaldbossen, vennen en mooie kleine heidevelden waaraan dit deel van noordoost Brabant rijk is. Denk daarbij aan de Vresselse bossen, Hazenputten, Moerkuilen, Mosbulten, Diependaal, Vlagheide, Koevering en Eerdse Bergen.
1, 2 of 3 dagen meedoen
Op vrijdag, zaterdag en zondag voeren de wandelroutes afwisselend in de richting van Eerde, Mariahout en Boskant. De wandelaar kan dagelijks kiezen uit de volgende afstanden: 15, 20, 25 en 35 km. De OLAT Wandeldagen zijn een 3-daagse, maar u heeft de vrijheid om ook 1 of 2 dagen mee te doen. De afstanden en starttijden zijn dagelijks als volgt:
• 35 km 07.00 – 10.00 uur
• 25 km 07.00 – 11.00 uur
• 20 km 07.00 – 11.30 uur
• 15 km 07.00 – 12.00 uur
Deelnemers ontvangen een routebeschrijving en de routes zijn bepijld. Er is een korting van toepassing voor bondsleden en OLAT-leden. Kinderen tot 12 jaar genieten 50% korting op het inschrijfgeld.
Voor degenen die met het Openbaar Vervoer komen (lijn 156 en 157 Arriva) is er een vervoerservice vanaf het Raadhuisplein in Son en Breugel naar de Vresselse Hut en vice versa. Ook is het mogelijk naar de startlocatie te wandelen vanaf halte Wolfswinkel (circa 1,5 km).
Rusten en overnachten
Op de 15-kilometerroute kunt u op minstens één wagenrust rekenen. Op de 20-kilometerroute wordt daarnaast een tweede café- of wagenrust in het vooruitzicht gesteld. Op de 25- en 35-kilometerroute is er sprake van minimaal twee wagenrusten en één caférust. Voor overnachtingen beschikt OLAT bij de startlocatie over een eigen kampeerterrein voor campers, caravans en tenten. Daarnaast is overnachting bij kampeerboerderij Hoeve Osstade in de nabije omgeving mogelijk.
Inschrijven en meer informatie
Meedoen? U bent van harte welkom en kunt zich tijdens de wandeldagen inschrijven op het startbureau. Vooraf inschrijven is ook mogelijk via de website. Nadere informatie zie www.olat.nl . Mailen of bellen mag ook:
E-mail: olat-wandeldagen@olat.nl
Telefonisch: Mevr. M. Dielesen op 06-44756978

18e Nacht van OLAT 2016
Op vrijdagavond 5 augustus gaat de voor de 18e keer de Nacht van OLAT van start. De wandelaars kunnen van start gaan op zowel de 80 km (Kennedymars) als de 110 km (Long Distance Walk). Dit is niet zomaar een lange afstandswandeling daar 's-nachts over verharde wegen/paden wordt gewandeld en overdag op het relatief zware veelal onverharde parcours van de OLAT Wandeldagen. Onderweg zijn er wagenrustposten met verzorging en tevens zijn er enkele caférusten. Bagage wordt vervoerd naar de caférusten.
Starttijden vrijdagavond 5 augustus:
110 km 20.00 uur / 80 km 23.00 uur
Alle deelnemers dienen de tocht op zaterdag 6 augustus uiterlijk om 19.00 uur te hebben beëindigd. De deelnemers ontvangen aan het einde van de tocht een oorkonde.

Inschrijven kan via de website www.olat.nl of tot 1 uur vóór de start op het startbureau in Natuurpoort De Vresselse Hut, Vresselseweg 33, Nijnsel (Sint-Oedenrode). Info verkrijgbaar via lps@olat.nl of via website www.olat.nl


Lokale organisatie voor project gezocht

Informatiebijeenkomst project 'Bier als Bourgondische basis'
Elk jaar initieert het Streekfonds Het Groene Woud een zogenaamd 'eigen project'. Dit jaar is gekozen voor het project 'Bier als Bourgondische basis'. Hierbij wordt aangesloten op de vele kleinschalige initiatieven rondom en de grote belangstelling voor het bierambacht en alles wat daarmee te maken heeft. Streekfonds Het Groene Woud is hiervoor op zoek naar één organisatie (bijvoorbeeld bierkamer of lokaal initiatief) die dit project verder wil oppakken en regelen. Om meer uitleg te geven over het project wordt op 14 september een informatieavond gehouden.

In Het Groene Woud zijn in het verleden zeer veel brouwerijen geweest en het lijkt nu ook weer die kant op te gaan. Gedeelten van Het Groene Woud stonden bekend vanwege de hopteelt. Het project past verder goed bij het bijzonder hoog aantal horecalocaties dat in Het Groene Woud aanwezig is (meeste van alle Nationale Landschappen in Nederland). Dit 'eigen project' wil graag breed inzetten ten behoeve van kleinschalige netwerken. Dus zowel grondstofvoorziening (hop, gagel, e.d.), inventarisatie historische bierbrouwerijen, Het Groene Woud bier-label, uitwisseling met andere kleinschalige bierproducenten, expositie, etc.

Organisatie
Streekfonds Het Groene Woud zoekt één organisatie binnen Het Groene Woud (bijvoorbeeld bierkamer of lokaal initiatief) die het project 'Bier als Bourgondische basis' verder gaat oppakken en regelen. Daarmee is het volledig vergelijkbaar met het eigen project heggenvlechten dat destijds succesvol is opgepakt door Stichting de Brabantse Boerderij in samenwerking met Het Roois Landschap of het bijenproject dat opgepakt is door Food4Bees. Het Streekfonds is dus op zoek naar één organisatie die het project oppakt en dan een oproep doet voor projectideeën. Dan zullen kleinschalige netwerken worden uitgenodigd om een uitgewerkt projectidee in te dienen. Ambachtelijk bier maken en/of (specifieke) grondstofvoorziening ten behoeve van bierproductie moet dan het hoofdthema van het project vormen. Verder moeten de projecten een duidelijke link leggen tussen het historische en het hedendaagse Het Groene Woud, een breed bereik hebben en een verbinding leggen met andere projecten/initiatieven die aan dit thema gelieerd zijn.
Op dezelfde manier als bij vorige 'eigen projecten' van het Streekfonds worden de (in euro's gekwantificeerde) vrijwilligersuren ten dienste van de organiserende groep beschikbaar gesteld (tot een maximum van € 5.000,-). Er is in totaal maximaal € 15.000 voor het project beschikbaar.

Informatiebijeenkomst
Graag wil het Streekfonds in contact komen met lokale organisaties die geïnteresseerd zijn om dit project op te pakken. Daarom is een informatiebijeenkomst georganiseerd op 14 september. Aanvang 19.30 uur, locatie Streekhuis Het Groene Woud, Keefheuvel 1A in Liempde. Graag vooraf aanmelden via dvlaarhoven@hetgroenewoud.com.