Vakantie Tips

Zondag 21 augustus
Dag van de Romantische Muziek

zondag 21 augustus 2016 (Rotterdam)
De Dag van de Romantische Muziek is een gratis openluchtfestival in Rotterdam, gericht op klassieke muziek.

De Dag wordt al 28 jaar volgens beproefd recept georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met landelijke allure. Aanvankelijk was het doel om Rotterdammers kennis te laten maken met romantische klassieke muziek.

De Dag van de Romantische Muziek start om 13.00 uur. Rond 22.00 uur zal het maanlicht concert eindigen.


Zondag 21 augustus
Touwtrekken over Water

Op zondag 21 augustus zijn er weer de recreatieve touwtrekwedstrijden met dames, heren en jeugdteams in Nederwetten. In de plaatsingsronde moet het verliezende team het water in!
Touwtrekverenigingen zijn uitgesloten van deelname. Iedereen is van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen, gewoon te komen kijken en/of te genieten van een hapje en drankje.
Weiland Oude Torendreef Nederwetten. Aanvang 10.30 tot 18.00 uur Toegang Gratis


Woensdag 24 augustus
Vlegeldag Bennekom

woensdag 24 augustus 2016 (Bennekom)
Soort: Oogstfeest, Folkloristisch
Oogstfeest in Bennekom iedere laatste woensdag van augustus. Vlegeldag wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd in Bennekom (gemeente Ede). Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan.

Vroeger, in de tijd voor de mechanisatie, werd overal gedorst met behulp van dorsvlegels. Dat was zwaar werk en het is dan ook niet verwonderlijk dat dorsers na afloop behoefte hadden aan een verzetje. De dorsvlegels werden in de stal gehangen en de boerenzoons bewezen hun kracht door hier zo lang mogelijk aan te blijven hangen. De winnaar werd 'Vlegelkoning' en danste die avond met de meest begeerde boerendochter.

Deze traditie is op de Veluwe in ere hersteld. Tijdens de Vlegeldag te Bennekom worden de Bennekomse Vlegelhangwedstrijden voor dames en heren gehouden. Verder worden er deze dag tal van dorsmethoden gedemonstreerd. Vanzelfsprekend wordt er met de vlegel gedorst, maar ook machinaal met een authentieke dorskast. Deze dorskast dateert van het begin van de vorige eeuw.

Op de Vlegeldag vindt het jaarlijkse Vlegelcorso en Ringsteken zowel met oude tractoren als met het aangespannen paard plaats. Ook zijn er natuurlijk oude ambachten, een boerenmarkt, de grote kindervlooienmarkt en veel muziek.


Vanaf woensdag 24 augustus
Stöppelhaene

woensdag 24 t/m zondag 28 augustus 2016 (Raalte)
Traditioneel, Oogstfeest (Festival)
Stöppelhaene is een Sallands Oogstfeest in Raalte en wordt jaarlijks gevierd tijdens het laatste weekend van augustus. Inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaags festival waar bekende artiesten optreden.

Van oorsprong is Stöppelhaene een oogstdankfeest, een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de rogge-oogst. Na een periode van hard werken als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren.
Het moderne Stöppelhaenefeest wordt elk jaar in Raalte gevierd in de laatste week van augustus. Het feest tracht de oude oogstgebruiken levend te houden. Naast een groot oogstcorso gebeurt dat tijdens het oogstfeest waar oude tradities weer tot leven komen.

Stöppelhaene begint eind juli (de zaterdag rond de feestdag van Sint Joapik) met het met de hand maaien en binden van de rogge tijdens de Roggemaaiersdag.
Ter gelegenheid van Stöppelhaene wordt elk jaar een inzameling gehouden ten behoeve van een agrarisch project in een ontwikkelingsland. Het symbolisch aanbieden van deze oogstgave aan de geestelijkheid vormt een van de hoogtepunten van het programma op donderdagmiddag. Gedurende vijf dagen viert Raalte feest met tal van activiteiten voor jong en oud.