Afbeelding
Foto:

De maatschappelijke waarde van Bibliotheek Dommeldal

'De bibliotheek is superbelangrijk', dat is de unanieme mening van leden en niet-leden over hun bibliotheek, zo blijkt uit onderzoek.
Maar wat is dan die waarde van een Bibliotheek voor de stad of het dorp? Bibliotheek Dommeldal heeft daar onderzoek naar laten doen. Een groot en representatief aantal leden beantwoordde vragen over de waarde van de Bibliotheek, voor leden èn voor de samenleving.

Waarde voor leden
Leden van Bibliotheek Dommeldal kennen aan hun bibliotheek een grote maatschappelijke waarde toe. Zo vindt meer dan 90% dat de bibliotheek ook mensen met minder geld toegang geeft tot kennis. Een grote groep leden zou een laaggeletterde (60%) of digitaal niet vaardige buurman/buurvrouw (46%) doorverwijzen naar cursussen of spreekuren van de bibliotheek.
Voor zichzelf zien de leden vooral waarde als het gaat om het vergroten van kennis, het genieten van kunst en literatuur en het zuinig omgaan met geld. Ze komen dan ook meestal naar de bibliotheek met als doel ontspanning (92%), persoonlijke ontwikkeling (82%) en het genieten van kunst en literatuur (64%). Omdat je in de bibliotheek toegang hebt tot allerlei boeken en andere materialen en omdat de bibliotheek een prettige omgeving is èn niet te duur. Ook de sociale functie van de bieb komt naar voren: leden raken in gesprek met mensen die ze normaal niet spreken en geven aan zich door de bibliotheek minder eenzaam te voelen. 85% van de leden vindt dat de bibliotheek hun dorp of stad aantrekkelijker maakt om te wonen.

Waarde voor de samenleving
Het meten van de maatschappelijke effecten van de Bibliotheek in concrete euro's of percentages is iets moeilijker. Vast staat wèl dat wie goed leest, makkelijker leert, digitaal vaardiger is en meer zelfvertrouwen heeft. Hij/zij vindt bovendien beter informatie en is beter in staat is om zelf praktische zaken te regelen. Hij/zij vindt eerder werk en vergroot hiermee zijn/haar verdiencapaciteit.
De conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek ondersteunen het beleid en de visie van Bibliotheek Dommeldal. Ze vormen een belangrijke bijdrage aan de doelstelling om een waardenvrije, neutrale en veilige plek te bieden voor lezen, leren informeren, kunst en cultuur en ontmoeting en debat. Midden in de gemeenschap. Persoonlijk en dichtbij.


Uitreiking Kompas Burgerinitiatief aan wethouder Frenken

Op 16 december hebben Esther Felix en Kirsten Nieboer namens de Fontys Hogeschool aan wethouder Frenken het eerste exemplaar van het boekje "Kompas voor Burgerinitiatief" overhandigd.

In samenwerking met SonenBreugelVerbindt.nl, de gemeentes Geldrop/Mierlo, Best en Hoogeloon is Fontys Paramedische Hogeschool in het kader van initiatieven van de Provincie Noord-Brabant een onderzoeksprogramma gestart op het gebied van "burgerinitiatieven". Belangrijk, nu we als burger zelf meer verantwoordelijkheid moeten voelen voor onze toekomst en meer zouden willen gaan delen met andere inwoners (verbinden van mensen).
Dit onderzoek heeft geleid tot dit boekje Kompas. Het is een mooi voorbeeld van een "best practice" op het gebied van een burgerinitiatief in het Sociale Domein in de Provincie Noord-Brabant. Het leert ons dat er een dialoog nodig is tussen de bewoners (behoeften) en de Gemeente (verplichtingen) in het Sociale Domein. Wij brengen die als SonenBreugelVerbindt.nl bij elkaar (verbinden) in een effectieve sociale communicatie beweging.
Het Kompas geeft richting voor Gemeentes en voor een burgerinitiatief, en geeft suggesties om samen te werken. Want de samenleving verandert en we kunnen niet meer vanuit de traditionele subsidie modellen werken maar gaan naar partnerships.