Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Drie Koningen zingen

Ieder jaar wordt op zes januari Driekoningen gevierd.

Drie koningen is een katholiek feest dat herinnert aan de reis van drie koningen: Caspar, Balthasar en Melchior.
Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. Ze hadden veel verstand van sterren en konden de toekomst voorspellen.
In de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. Daar vonden ze in een stal het pasgeboren kindje Jezus.
Hij kreeg dure cadeaus van de koningen: goud, wierook en mirre. (Mirre is lekker ruikende hars die in zalf wordt gebruikt. )

Het feest van de drie koningen wordt nog steeds gevierd.
In sommige steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen gaan kinderen verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster, zingen een lied en halen snoep op. Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin.
Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen.
Ook in andere christelijke landen wordt driekoningen gevierd. In veel Spaanse steden bijvoorbeeld trekken grote optochten door de straten. Je kunt dan de drie koningen zien met hun hele gevolg van dienaren, prinsen, prinsessen, paarden en kamelen.

Basisschool De Bloktempel heeft al jarenlang de traditie van het Driekoningen zingen in de Gentiaan. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig liepen de schoolkinderen door de wijk achter de harmonie aan.
Daarna werd het Driekoningen zingen gekoppeld aan een goed doel. In kleine groepjes, met natuurlijk ook diverse koningen, werd er niet meer alleen langs de deur gegaan voor snoep.
Al jarenlang wordt er gezongen voor Stichting Kindia, voor kinderen in India.

Vanaf 18.00 uur zullen kinderen uit groep 3 tot en met groep 8, verkleed en onder begeleiding van enthousiaste ouders, in verschillende straten aan de deur bellen en hun lied ten gehore brengen.


Nieuwjaarsnacht rustig verlopen

De nacht van 31 december op 1 januari, nieuwjaarsnacht is in Son en Breugel rustig verlopen, een enkel incident daargelaten.

Een overzicht van de incidenten van 31 december tot 2 januari: donderdag 31 december, stapel kranten in brand, locatie verlengde Kloosstraat. Geblust door de brandweer. Vrijdag 1 januari brand in een ondergrondse restafvalcontainer. Geblust door brandweer en de container tijdelijk buiten gebruik gesteld. Vrijdag 1 januari spiegels van auto's afgebroken in de Doormanlaan. Bordje bushalte Bontstraat zwaar beschadigd. Ook een prullenbak in de Nieuwstraat moest het ontgelden.

Er is dit jaar voor 70 miljoen euro aan vuurwerk verkocht in Nederland. Dat is net zoveel als vorig jaar. Alleen waren er nu meer kopers maar deze gaven per koper iets minder uit dan vorig jaar. Het siervuurwerk is zoals verwacht het meest verkocht, dat was ongeveer 80 procent van de aankopen. Het recordjaar voor vuurwerkverkoop was 2009: 76 miljoen.

Ook de ziekenhuizen in de regio spraken van een rustige nacht of van een nacht die vergelijkbaar was met die van vorig jaar. De meeste mensen werden behandeld voor alcoholvergiftiging, oogletsel, botbreuken en – uiteraard - vuurwerkletsel.