familie coppelmans
familie coppelmans Foto:

Familie Coppelmans & Friends

Het gezin Coppelmans uit Breugel, met aan het hoofd Marie en haar man Theo, heeft een aantal speciale redenen om mee te doen met de SamenLoop voor Hoop. Samen met hun drie dochters en zoon hebben zij op de plek, waar de SamenLoop gaat plaatsvinden, gewoond. Dit is een van de redenen waarom ze zich zeker aan wilden melden.

Door: Loeki van den Broek en
Esmée Kneppers

Het gezin leefde op de tuinderij met een schuur, kassen en veel grond eromheen. Marie heeft altijd groenten en fruit verkocht in de berging. De twee zussen Liesbeth en Helma vertellen met een lach op hun gezicht over de tijd op de tuinderij. ''Daarom moeten wij eigenlijk ook gewoon meedoen'', zo vindt Helma.
Maar dit is niet de enige reden. Liesbeth(52), Helma(54) en hun moeder Marie(82), zijn alle drie persoonlijk gegrepen door de ziekte kanker. Marie kreeg als eerste van de familie kanker. Het was borstkanker, 15 jaar geleden. Toen de vijf jaar van behandeling en herstel over was, bleek ze aan de andere kant borstkanker te hebben. ''Ik was toen 67, en nu 82. Ik ben het levende bewijs dat het niet altijd met de dood bekocht hoeft te worden.'' Marie heeft zich nooit echt ziek gevoeld, dat was ook te zien aan de reis naar haar bestralingen toe. Ze fietste namelijk 24 van de 25 keer naar het ziekenhuis. ''De mensen in het ziekenhuis vonden het maar raar, toen was nog niet duidelijk dat veel beweging beter was.''

Natuurlijk hoopte ze dat zij de laatste van de familie zou zijn, maar dit viel erg tegen. Haar dochter Helma kreeg 8 jaar geleden ook borstkanker. Het was een schok voor de familie. Helma had er al een voorgevoel bij, maar haar dokter zei dat ze evenveel kans had op borstkanker als een ander. Ze had namelijk niet het gen voor de ziekte. Zelf voelde ze zich er niet goed bij, dus ze besloot de stoute schoenen aan te trekken en zich te laten testen. Niets bleek minder waar, ze had borstkanker. ''Wat ben ik blij dat jij zo eigenwijs was!'', zei haar dokter toen hij het hoorde. Toen ze na vijf jaar dacht dat het over was, kreeg ook zij voor de tweede keer borstkanker. Dit was drie jaar geleden. ''Je bent eigenlijk niet ziek, je voelt je niet ziek. Maar je kunt geestelijk niet blijven werken. Je wordt al moe van het idee: Ik heb kanker. Er groeit iets in je waar je niks over te zeggen hebt.''
En alsof ze nog niet erg genoeg gepakt waren, kreeg ook de zus van Helma, Liesbeth, kanker. Het werd een jaar geleden ontdekt toen ze last had van haar buik. Al snel bleek dat ze baarmoederkanker had. Door dit onderzoek kwamen ze er op tijd achter dat ze ook eierstokkanker had. Eierstokkanker wordt namelijk vaak te laat geconstateerd. Bij Liesbeth kwamen ze er gelukkig wel in een vroeg stadium achter. ''Voor mijn gevoel heb ik geluk.'' Liesbeth is nog steeds aan het herstellen van haar laatste behandeling.

Het gaat op het moment goed met de dames. Ze zijn, met medewerking van nichtje Thilly, druk bezig met acties om geld in te zamelen. Zo hebben ze bijvoorbeeld de Paarse Pot geleend van de organisatie. De bedoeling van de pot, is dat deze door Son en Breugel van tuin tot tuin gaat. De eigenaar van de tuin waar de pot geplaatst wordt, kiest weer voor een volgende plek. Hierbij kun je geld ''in de pot'' doneren. Wat ze ook als actie gaan doen, is het verkopen van aardbeien. Zo denken ze tegelijkertijd terug aan de tijd van de tuinderij.

Wat Fam. Coppelmans & Friends met de SamenLoop wil bereiken, is een positief gevoel. Het samen doen met familie en vrienden. ''Mijn grootste wens is dat het niet meer voorkomt in de familie!'', zo sluit Liesbeth het af.


De oude boerderij
Afbeelding