Enzo van Roijen
Enzo van Roijen Foto: Rob Nijmeijer

Breugel komt met Triple B weer op de kaart!

"Dat klinkt als muziek in mijn oren!" is een uitdrukking die meer dan van toepassing is op Enzo van Roijen. Deze 21-jarige is zijn hele leven al bezig met muziek.
Begonnen bij de harmonie als tubaspeler, maar daarna ging hij vooral elektronische muziek maken waarbij de nodige techniek nodig is.
Hij is tweedejaars-student op de Herman Brood Academie bij de opleiding studio- en podiumtechniek in Utrecht.

Door Désirée Brugmans

Enzo is al enige tijd als vrijwilliger, geluidsman bij Plein Public. "Als je in Breugel langs De Boerderij komt zie je vooral de jeu de boules-baan met daarbij wat ouder publiek. Breugel is aan het vergrijzen en er wordt gezocht naar jong bloed om het publiek te verjongen.
Ik zag een advertentie waarin er gezocht werd naar een vrijwilliger voor het organiseren van muziekavond Triple B. Triple B staat voor "drie bands" die op één avond een optreden geven in de Boerderij aan de Leeuwstraat in Breugel.
Ik kon het goed vinden met Paul Luijben, die het tot nu toe heeft gedaan maar aan het afbouwen is. Hij is mij vanaf vorig jaar gaan inwerken hoe een dergelijke avond te organiseren. Samen met geluidsman Bart van Esdonk organiseren wij om de twee maanden op zaterdag een avond vol optredens van bands. Het idee daarbij is dat er minimaal drie bands per avond optreden en dat ik zorg voor jongere artiesten. Jonge mensen trekt jonge mensen, dus breder publiek!
Vanuit mijn stageplek bij PopEi heb ik bij het Rock City Institute (RCI) in Eindhoven bands leren kennen die graag willen optreden. Het RCI leidt studenten in drie jaar op als zelfstandig muzikant. Zij moeten voor hun opleiding een band opstarten en optreden, maar hebben geen idee hoe ze zo iets moeten aanpakken. Ze zijn dan ook hartstikke blij als ze worden benaderd!"

"Er moet weer iets te doen zijn voor de jongeren in Breugel. De meeste jongeren die nu komen zijn al vaste prik. Vorige keer was het bier al om 22.00 uur op!
De meeste mensen komen uit de buurt. Breugel moet weer op de kaart!
Aanstaande zaterdag is er weer een avond gepland. "

Wat is het programma voor aanstaande zaterdag?
"De optredens worden verzorgd in de zaal van De Boerderij en zijn gratis toegankelijk. De eerste band die zal optreden heet Strangers from Venus. Dit zijn jonge mensen die optreden vanuit het Rock City Institute. Zij brengen als publiek hun hele school mee, dus dat wordt bij voorbaat al een succes!
Daarna speelt de band Getting it about en de afsluiting gaat verzorgd worden door Out of Order.
Ik vind het wel jammer dat ik op zo'n avond niet de geluidstechniek kan verzorgen. Een dergelijke avond organiseren is zorgen dat je klaar staat voor de mensen en dan kan je bijvoorbeeld niet met een kabeltje gaan rollen. Gelukkig verzorg ik bij Plein Public op de Boerderij wel het geluid."

Het programma voor de volgende avond, 5 maart, is ook al rond.
Enzo vertelt: "Het publiek en de luisteraars zijn wel belangrijk. Ik heb een voorkeur voor elektronische muziek, wat alternatieve en psychedelische rock, maar dat is niet geschikt voor alle publiek. Tot nu toe waren het vaak coverbands die optraden.
Ik ga eerst luisteren naar een bandje, want als ze er niets van bakken hoef ik ze niet uit te nodigen. De set is ook belangrijk.
Voor maart heb ik al drie bands geregeld via PopEi. Jonge jongens en meiden. Van één bandje is de oudste 16,17 jaar en de zangeres komt zelf uit Breugel."

Hoeveel tijd ben je bezig met dit vrijwilligerswerk?
"Het is vaak veel op en neer mailen met mensen als ze vragen en zo hebben.
Daarnaast ga ik steeds meer overleggen met de organisatie van De Boerderij.
PR voor Triple B is nog wel een leerpunt. Dat moet ik echt nog beter en grootser gaan aanpakken."

Wat voor uitdaging zou je nog willen voor Triple B?
"Het zou gaaf zijn om ooit met hetzelfde concept ergens anders te staan.
Of dat we kunnen gaan werken met betaalde bands.
Nu wordt de avond betaald uit een subsidiebijdrage en de omzet is voor Triple B.
De voldoening voor mij is dat het succesvolle avonden worden."

Wat is je uiteindelijke doel?
"Ik maak zelf al lang muziek en wilde eerst zelf graag de studio in. Daar is echter geen brood in te verdienen. Toen kwam ik deze studie tegen en mijn einddoel is om geluidsman te worden. Dat is een heel breed vak wat bijvoorbeeld ook bestaat uit kabeltjes prikken, maar ik wil uiteindelijk achter de geluidstafel werken.
Ik ben nu echt aan het leren. Ik denk dat ik niet verder in het vak kom als ik alleen kan mixen. De techniek er om heen moet je ook snappen. Live geluid is mijn specialisme.
Voor mij is het belangrijk dat ik mijzelf kan blijven uitdagen.
Uiteindelijk, na volgend jaar als ik klaar ben, wil ik voor mijzelf gaan beginnen. Ingehuurd worden door bands en zangers en zangeressen om voor hen het geluid te verzorgen."

Wie durft naar Triple B te komen?
De zaal is open vanaf 20.00 uur en de eerste band gaat spelen rond 20.30 uur. Rond middernacht is de laatste band meestal klaar.
De overige data voor 2016: 5 maart, 7 mei en 2 juli.
Zet het alvast in de agenda!


Afbeelding