Pastoor Ard Smulders
Pastoor Ard Smulders Foto:

Pastoor Smulders in debat met cabaretier André Manuel

Pastoor Smulders in debat met cabaretier André Manuel in De Blauwe Kei
Zondag 17 januari – 15.00 uur – Theater De Blauwe Kei – Kleine Zaal

Wordt het podium groter en het speelveld kleiner?
We schrijven een jaar na Charlie Hebdo, twee maanden na de aanslagen in Parijs en een maand na een Sinterklaasfeest, verpakt in een Zwarte Pieten-discussie. We lijken ons steeds sterker bewust van de (morele) impact van de vrijheid van meningsuiting. Kunnen we nog alles zeggen wat we denken? En: moeten we alles zeggen wat we denken? Hoe zit dat op een theaterpodium, waar satire moet kunnen steken en kunst moet kunnen krabben? Nu sociale media iedere bewering razendsnel vermenigvuldigen, verspreiden, uitvergroten en uit de context rukken, lijkt ook het speelveld op toneel kleiner te worden. Verontwaardiging verspreidt zich immers sneller dan bewondering. Heeft dit zelfcensuur tot gevolg? Kan er tegenwoordig minder in comedy? Of is het podium de laatste vrijplaats voor een open en eerlijk debat, voor grappen in een grijs domein, voor onbegrensde dans en treiterend toneel? Nu de gevoeligheid toeneemt in een veranderende maatschappij, moet de morele vraag worden gesteld: willen we 100% risicovrije kunst?

Theater De Blauwe Kei legt deze vragen voor aan mensen die werken in het oog van de orkaan: cabaretier André Manuel, choreografe Ann Van den Broek, columnist Luuk Koelman en de Veghelse pastoor Ard Smulders. Ieder van hen heeft in zijn of haar vak te maken met de afweging wat wel en niet te zeggen. Zo betekent vrijheid van meningsuiting voor André Manuel "de vrijheid om iedereen tot op het bot te beledigen", aldus de Volkskrant, maar werd Ann van den Broek beperkt in haar uitingen nadat haar dansvoorstelling, die gepland stond op een begraafplaats, werd afgelast wegens bedreigingen. In het kader van het BankGiro Loterij Theaterweekend gaat het viertal in debat onder leiding van Volkskrant-journaliste Annette Embrechts – een discussie waarbij ieders mening telt. De forumdiscussie zal een ongeveer een uur duren en start met een inleidende column door Luuk Koelman.

Kaarten voor de gratis forumdiscussie zijn te reserveren door een e-mail te versturen naar info@blauwekei.nl o.v.v. forumdiscussie met hierin naam, adres en telefoonnummer. Reserveren kan ook telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. De kaarten worden per post toegestuurd.

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 januari vindt het eerste landelijke BankGiro Loterij Theaterweekend plaats. Ruim 50 theaters in Nederland presenteren dat weekend voorstellingen die voor € 10,- te bezoeken zijn. Ook Theater De Blauwe Kei doet mee en naast vier voorstellingen en diverse randactiviteiten organiseren zij op zondagmiddag 17 januari om 15.00 uur ter afsluiting een forumdiscussie over de vrijheid van meningsuiting op het podium. Nadere informatie over de voorstellingen en het gratis randprogramma van het BankGiro Loterij Theaterweekend is te vinden op www.blauwekei.nl.


Chinese liefdestragedie in
Filmhuis De Blauwe Kei

Op maandag 18 januari vertoont Theater De Blauwe Kei de film Coming Home, een liefdestragedie over een Chinese dissident die gescheiden wordt van zijn familie en vervolgens vergeten wordt door zijn vrouw. De film begint om 20.15 uur in de Rabobank Theaterzaal.

Coming Home, geïnspireerd op Yan Geling's roman The Criminal Lu Yanshi, vertelt het verhaal van de Chinese dissident Lu Yanshi die we volgen van de jaren twintig tot in de jaren negentig van de vorige eeuw. De man wordt gescheiden van zijn familie en naar een werkkamp gebracht. Als hij na twintig jaar terugkeert naar huis, ontdekt hij dat zijn vrouw aan geheugenverlies lijdt en dat zij hem vergeten is.

Trouw schrijft over Coming Home: "Het kalme tempo waarin het grootse melodrama zich ontvouwt, tegen het decor van een Chinees winterland, is een verademing." Volgens het AD laat het Chinese drama zien "Hoe vreselijk slopend de ziekte van Alzheimer ook voor partners van patiënten kan zijn".

Kaarten voor Coming Home kosten € 8 (inclusief drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.